Zaporniki pri delu. Foto: Reuters
Zaporniki pri delu. Foto: Reuters

Strogo varovani zapor Arisvaldo de Campos Pires leži okoli 160 kilometrov severno od Ria de Janeira, v njem pa so nastanjeni nekateri najhujši brazilski kriminalci. A s projektom Guimaraesove zdaj dokazujejo, da so zmožni tudi neverjetne zbranosti, natančnosti in občutka za pletenine.

In z razlogom: za vsake tri dni pletenja se jim kazen zmanjša za en dan.

Oblikovalka se je obrnila na zapor po pomoč leta 2009, ko ni mogla najti pletilcev za svojo znamko Doiselles, ki se specializira za pletenine in kvačkane izdelke. Guimaraesova je usposobila 18 zapornikov, obsojenih za najrazličnejše zločine, od ropa do umora, njihovo delo pa zdaj izvažajo po vsem svetu, med drugim v ZDA, Francijo in Japonsko. Ročno izdelane kose, katerih kakovost strogo preverijo, prodajajo tudi v 70 trgovinah v Braziliji.

Lotusov cvet
Namen projekta, imenovanega Flor de Lotus (Lotusov cvet), pa je tudi dati zapornikom priložnost, da med prestajanjem kazni kaj zaslužijo. Začetna plača zapornikov, ki sodelujejo pri projektu, je 75 odstotkov brazilske minimalne plače, pri tem pa dajejo četrtino njihovega zaslužka na stran in jim ga izročijo ob izpustitvi iz zapora.

Nekdanji zapornik Celio Tavares, ki je sedel zaradi oboroženega ropa, pravi, da daje projekt zapornikom "veščine in samozavest, ki jim lahko pridejo prav, ko se vrnejo iz zapora v običajno življenje". Guimaraesova pa vidi projekt kot način, s katerim so lahko zaporniki več kot samo kriminalci, saj da jim "znižanje kazni daje vrednote nove svobode, integritete in samozavesti".