Najbolj poznana fotografija Cheja Guevare, ki jo je posnel Alberto Korda in za katero ni dobil niti centa. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Najbolj poznana fotografija Cheja Guevare, ki jo je posnel Alberto Korda in za katero ni dobil niti centa. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Kuba
Na Kubi se lahko v Chejevo podobo zaletiš na vsakem drugem koraku. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Che Guevara in Fidel Castro
Che in Fidel sta bila velika zaveznika, ki sta leta 1959 uspešno izpeljala revolucijo na Kubi. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Kuba
Na Kubi je skorajda ni trgovine, bara, restavracije ali hiše, kjer ne bi visela vsaj ena podoba velikega revolucionarja. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič

Ernesto Rafael "Che" Guevara de la Serna se je rodil 14. junija 1928 v Rosariu v Argentini. Že zgodaj v mladosti ga je začela zanimati politika, kmalu so ga prevzele revolucionarne ideje Fidela Castra. Pozneje se mu je tudi pridružil in bil med bojevniki, ki so leta 1959 izpeljali tisto, kar je znano kot prva in edina uspešna socialistična revolucija v Ameriki. Nekaj let je bil Che Fidelov največji zaveznik, leta 1965 pa je zapustil Kubo in se podal na bojišča v Kongo in Bolivijo. Američani so Cheja odkrili 8. oktobra leta 1967 v džungli blizu majhne vasice La Higuera v Boliviji in ga dan pozneje ubili, okoliščine njegove smrti pa so še vedno zavite v tančico skrivnosti.

Che najbolj znana revolucionarna ikona
Skozi življenje je bil Che Guevara politična in zelo kontroverzna figura, po njegovi smrti pa njegovo podobo še danes uporabljajo kot navdih, simbol revolucionarnega boja ali pa jo natisnejo na majice, ki jih nosijo modni navdušenci. Vse od svoje smrti je tako Che najbolj znana in najmočnejša revolucionarna ikona, mnoge latinskoameriške države in vlade pa odkrito častijo kult kubanskega revolucionarja in njegove ideje. Njegova podoba je postala zelo dobičkonosna tržna niša, saj jo je mogoče zaslediti na tako rekoč vsakem koraku – na majicah, posterjih, knjigah in glasbenih ploščah, časopisih in podobno, na ulicah številnih mest Latinske Amerike pa še vedno odmeva "No lo vamos a olvidar" (Ne bomo ga pozabili).

Tudi sprehod po Kubi ponuja Cheja v vsakem mestu in na vsakem koraku, pa naj bo to na stenah hiš, na majicah ali kapah Kubancev ali pa na spominkih, ki jih z veseljem odnese domov tako rekoč vsak turist. Medtem ko zaradi pomanjkanja in težkega življenja na Kubi revolucija in Fidel Castro izgubljata svojo moč in privržence, saj je tistih ljudi, ki se spomnijo zlatih let revolucije, vedno manj, pa Che ostaja idol in ikona revolucije, ki je Kubanci ne mislijo kar tako spustiti iz rok.

Kordova slika obkrožila svet
Svet danes Cheja Guevaro pozna predvsem po sliki "Guerrillero Heroico" ali herojski vojščak, ki jo je posnel kubanski fotograf Alberto Diaz Gutierrez, znan kot Alberto Korda. 5. marca 1950 je v havanskem pristanišču eksplodirala belgijska vojaška ladja "La Coubre". Gutierreza, ki je bil takrat glavni fotograf za kubanski časopis "Revolucija", so poslali na spominsko slovesnost v Havano. Fidel Castro je imel ob priložnosti enega svojih slavnih govorov, ko se je na odru nepričakovano pojavil tudi Che Guevara. Korda ga je opazil, vanj hitro usmeril fotoaparat in naredil dve sliki, preden je Che izginil z odra.

V svojem studiu je Korda razvil slike, med njimi tudi Chejevo, a je urednik pri Revoluciji izbral le fotografijo Fidela Castra. Kordi je bila slika Cheja všeč, zato jo je obesil na steno v svojem studiu v Havani. Leta 1967 je na vrata studia potrkal možakar, ki je Kordi predal ukaz visokega predstavnika kubanske administracije, kjer so ga prosili, naj pomaga moškemu najti dobro sliko Cheja Guevare. Korda je pokazal na sliko na steni in dejal: "To je moja najboljša slika Cheja". Moški se je strinjal in ga prosil, naj mu naredi dve kopiji slike. Ko mu je moški hotel plačati, je rekel, da sta sliki zastonj, saj je možakar "prijatelj revolucije".

Korda ni vedel, da je bil obiskovalec znani italijanski založnik Giangiacomo Feltrinelli, v Evropi dobro poznan po tem, da je iz Sovjetske zveze pretihotapil rokopis knjige Doktor Živago. Feltrinelli je na Kubo prišel iz Bolivije, kjer je zaslutil, da bi lahko z morebitno smrtjo revolucionarja, o kateri se je vse bolj šušljajo, zaslužil. Le nekaj dni zatem, ko so Cheja usmrtili, je bilo po vsem svetu že mogoče kupiti slike, posterje in majice s podobo Cheja, ki jo je naredil Korda.

Korda za sliko, ki jo danes pozna skoraj vsak Zemljan, ni dobil niti penija, saj Kuba ni podpisala bernske konvencije za varstvo književnih in umetniških del. Castro je bil namreč prepričan, da je zaščita intelektualne lastnine "imperialistična neumnost". Podoba Cheja, ki je nastala s fotoaparatom Korde, je poleg Mona Lize največkrat kopirana slika na svetu.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj podob Che Guevare s Kube in drugih držav.