Večina protestnikov je na miroljuben način izražala svoje nezadovoljstvo. Foto: Reuters
Večina protestnikov je na miroljuben način izražala svoje nezadovoljstvo. Foto: Reuters
Ferguson
Peščica protestnikov se je lotila ropanja trgovin. Foto: EPA

Po tednu dni protestov je guverner zvezne države Misuri Jay Nixon razglasil izredne razmere, da bi tako zajezil množično nezadovoljstvo temnopoltih prebivalcev, ki je na ulicah izbruhnilo po smrti 18-letnega Michaela Browna v Fergusonu, predmestni soseski St. Louisa.

V soboto zvečer se je na glavni ulici Fergusona zbralo več sto protestnikov, ki so pred nastopom policijske ure ob polnoči mirno zapustili prizorišče, medtem ko je okoli 150 protestnikov vztrajalo in se ni razšlo. Policija jih je opozorila, da bodo aretirani, če ne bodo spoštovali njihovih ukazov in ob kljubovanju uporabila dimne bombe ter solzivec.

Guverner Nixon je dejal, da ne bodo dovolili peščici nasilnih protestnikov ogrožati prebivalcev in plenjenja. Protesti so se v preteklih dneh sprevrgli v spopade s policijo, razbijanje izložb in ropanje trgovin. Nekateri lokalni trgovci so se zaradi tega oborožili, da bi obvarovali svojo lastnino.

Vsak s svojo razlago
Okoliščine najstnikove smrti še vedno niso razjasnjene. Tamkajšnja policija zatrjuje, da sta temnopolta najstnika napadla njihovega policista, ki naj bi ga eden izmed napadalcev potisnil v avtomobil. Sledilo je ruvanje, po katerem sta napadalca pobegnila s policistovo pištolo, policist pa ju je začel loviti.

Dorian Johnson, ki je bil v času streljanja skupaj z Brownom, je po drugi strani povedal, da ju je policist preganjal s ceste in nato Browna zgrabil za lase in ga vlekel v avtomobil. Pri tem je mahal s pištolo, ki se je sprožila, Brown pa je ta trenutek izkoristil za pobeg. Policist naj bi nato stekel za njim in pri tem streljal.

Brown naj bi se po streljanju ustavil in dvignil roke v znak predaje, nato pa naj bi nanj policist izstrelil več nabojev. To različico dogajanje naj bi videl neki moški z bližnje terase.

Ustreljeni najstnik osumljen kraje
Preiskavo incidenta, ki je znova spodbudil razprave o policijskem nasilju nad temnopoltimi Američani, je prevzel zvezni preiskovalni urad FBI, ki je v Ferguson poslal 40 svojih agentov. To že hodijo od vrat do vrat in iščejo priče streljanja.

V petek je lokalni policijski načelnik Thomas Jackson razkril ime policista, ki je streljal na Browna. Gre za belopoltega 28-letnega Darrena Wilsona, ki je pri policiji zaposlen šest let.

Prav tako so v petek razkrili posnetke varnostnih kamer iz lokalne trgovine, ki naj bi nekaj ur pred smrtjo prikazovali Browna pri kraji cigaret in prepiru z lastnikom. A tamkajšnja policija je sporočila, da policist najstnika ni ustavil zaradi kraje, saj ni vedel, da je osumljenec.

Ameriški predsednik Barack Obama je obsodil tako nasilje protestnikov kot nasilje policije, ki se je v polni bojni opremi postavila zoper protestnike.