Policija je iz St. Louisa poslala okrepitve v Ferguson. Foto: EPA
Policija je iz St. Louisa poslala okrepitve v Ferguson. Foto: EPA

Neoboroženega 18-letnega Michaela Browna je v soboto ustrelil policist v za zdaj še ne povsem pojasnjenih okoliščinah. Do streljanja je prišlo po prepiru v policijskem avtomobilu v pretežno temnopolti soseski mesta Ferguson, predmestja St. Louisa.

Po uboju so v mestu izbruhnili nasilni nemiri. Jezna množica protestnikov je razbijala okna avtomobilov in izložbe trgovin, netila požare in plenila. Nasilje se je razširilo še v bližnje soseske.

Brownova mati je za medije povedala, da je bil njen sin dober otrok, ki je ravno maturiral in se je pripravljal na študij na kolidžu. Pojasnila je, da je bil ustreljen, ko se je odpravljal na obisk pri babici. Z materjo je po telefonu že govoril eden izmed vodilnih ameriških aktivistov za človekove pravice, Al Sharpton, ki je obljubil pomoč njeni družini in napovedal obisk St. Louisa.

Po navedbah policijskega načelnika Jona Belmarja je do streljanja prišlo, ko je policist pristopil do dveh moških na ulici v Fergusonu. Eden izmed dvojice je nato policista porinil nazaj v policijski avtomobil in takrat se je začel prepir. Policist je najmanj enkrat ustrelil iz svojega avtomobila.

Tragični dogodek je že sprožil primerjave z ubojem 17-letnega Trayvona Martina na Floridi, ki ga je ustrelil varnostnik. "Ogorčeni smo, ker je mladega Afroameričana znova ubil predstavnik organov pregona," je dejal John Gaskin iz organizacije za človekove pravice NAACP.

Napeto tudi v New Yorku
Odnos ameriške policije do temnopoltih je bil povod za napetosti tudi v New Yorku, potem ko je med aretacijo umrl temnopolti preprodajalec cigaret.

43-letnega Erica Garnerja je policija prijela 17. julija pri trajektnem terminalu na Staten Islandu, kjer je prodajal neobdavčene cigarete. Ker se je skušal s policisti pregovarjati, je eden izmed njih uporabil prepovedani daviteljski prijem. Čeprav je Garner protestiral, da ne more dihati, so se nanj vrgli še drugi policisti.

Obdukcija je pokazala, da je bil Garner zadavljen, in zato so policistu Danielu Pantaleu odvzeli značko ter pištolo. Do konca preiskave so ga preselili na pisarniško delovno mesto. Al Sharpton je kmalu po dogodku začel organizirati proteste, izmed katerih se je največji zgodil v soboto.