Brez pravice ni miru, sporočajo protestniki v Fergusonu po še enem primeru policijskega nasilja. Foto: Reuters
Brez pravice ni miru, sporočajo protestniki v Fergusonu po še enem primeru policijskega nasilja. Foto: Reuters
Policija je objavila fotografije, na katerih naj bi bil Brown med ropom trgovine. Foto: Reuters
Vzdušje v Fergusonu je po spremembi načina policijskega delovanja manj napeto kot pretekle dni. Foto: Reuters

Neoboroženega 18-letnega Michaela Browna je po besedah vodje policije v Fergusonu Thomasa Jacksona v soboto ubil Darren Wilson, ki je policist v Fergusonu šest let. Proti njemu še ni potekal noben disciplinski postopek, razkritje njegovega imena pa je bila ena izmed zahtev protestnikov od samega začetka protestov.

Jackson je obenem še sporočil, da je bil ubiti najstnik osumljen tatvine škatle cigar, vredne 48,99 dolarja. Policista Wilsona naj bi poslali, da razišče omenjeno krajo. Jacksonovim besedam pa v Fergusonu ne verjame tako rekoč nihče. Ljudi zanima, zakaj je bil potreben teden, da vodja tamkajšnje policije pride na dan s takšno zgodbo.

Rop naj bi se zgodil tik pred Brownovim ubojem. Jackson je sicer pojasnil, da je policist Wilson Browna ustrelil po ruvanju, poroča BBC. Policija je objavila fotografije, na katerih močan temnopolti moški ustrahuje prodajalca v trgovini. Policijsko poročilo je Browna identificiralo kot enega izmed dveh roparjev. Škatlo cigar naj bi zagrabil in predal drugemu osumljenemu, Dorianu Johnsonu. Od dogodka je Johnson sicer večkrat dejal, da je imel Brown pred streljanjem dvignjene roke v znak predaje. Ropa ni omenjal.

Neustrezen odziv policije
Policija v Fergusonu se je katastrofalno odzvala na proteste proti uboju Browna. Na ulice so poslali oklepna vozila, policiste, oborožene do zob, in z njimi celo pse. Posebne policijske enote so uporabile tudi solzivec in gumijaste naboje. Prebivalci Fergusona so se na občutek obleganja odzvali z izgredi in uničevanjem lastnine.

V kraj z 21.000 prebivalci so prihiteli aktivisti iz vseh ZDA na čelu z znanim zagovornikom človekovih pravic Alom Sharptonom, solidarnostni shodi pa so potekali v 90 mestih po ZDA.

V četrtek je predsednik ZDA Barack Obama policijsko nasilje označil za nesprejemljivo, pravosodni minister Eric Holder pa je tamkajšnje policiste podučil, kako se nadzira množico brez pretiranega razkazovanja moči in uporabe sile. Guverner Misurija je obenem za začasnega vodjo policije v Fergusonu nastavil temnopoltega stotnika državne policije Rona Johnsona, kar naj bi prispevalo k manjši napetosti.

Uboj Browna je spet sprožil razprave o rasizmu v ZDA. Čeprav je 65 odstotkov od 21.000 prebivalcev Fergusona temnopoltih, so le trije od 53 policistov v tem kraju Afroameričani.