Iz tihomorske otoške države prihajajo poročila o uničenih celotnih vaseh. Glavno mesto Suva je imelo srečo, saj je vihar tik pred zdajci spremenil smer in mu prizanesel. Foto: EPA
Iz tihomorske otoške države prihajajo poročila o uničenih celotnih vaseh. Glavno mesto Suva je imelo srečo, saj je vihar tik pred zdajci spremenil smer in mu prizanesel. Foto: EPA

Winston, tropski vihar najvišje, pete stopnje, je v soboto dosegel glavni fidžijski otok Viti Levu, s seboj pa je prinesel vetrove s hitrostjo nad 320 kilometrov na uro, deževje in valove, visoke do 12 metrov, poroča BBC. Iz tihomorske otoške države prihajajo poročila o uničenih celotnih vaseh. Vihar je s spremembo smeri prizanesel glavnemu mestu Suva.

Premier Voreqe Bainimarama in Rdeči križ sta sporočila, da je v neurju umrlo pet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Humanitarne agencije celovitih podatkov o škodi še nimajo.

Vlada je uvedla policijsko uro po vsej državi in razglasila stanje državne katastrofe, s čimer je policija dobila večja pooblastila pri aretacijah ljudi. Odprtih je okoli 750 evakuacijskih centrov. V enem izmed njih na drugem največjem otoku Vanua Levu je zaklonišče poiskalo več kot 1.000 ljudi. Na družbenih omrežjih so Fidžijci objavili fotografije hiš brez streh, poplavljenih cest in zaradi močnega vetra zvitih drogov. Okoli 80 odstotkov prebivalstva je brez redne električne oskrbe. Šole bodo zaprte ves teden, glavno letališče pa so odprli zaradi dostave humanitarne pomoči.

Škodo je težko oceniti
Direktorica nevladne organizacije Save the Children Iris Low-McKenzie je dejala, da škode na oddaljenih otokih v tej otoški državi, ki šteje okoli 330 otokov, še ni mogoče oceniti. Nepotrjena poročila govorijo o uničenih več tisoč domovih v tej revni državi z okoli 900.000 prebivalci, ki je večinoma odvisna od turizma. Nova Zelandija in Avstralija sta obljubili, da bosta poslali letala za ocenjevanje škode na odročnih območjih.