Francoski delodajalci se redko odpravijo na ulice, da bi izrazili svoje zahteve. Foto: Reuters
Francoski delodajalci se redko odpravijo na ulice, da bi izrazili svoje zahteve. Foto: Reuters

Protesta v Parizu in Toulousu sta prva v nizu shodov, ki jih ta teden organizirajo združenja francoskih delodajalcev, s čimer hočejo pritisniti na francoskega predsednika Francoisa Hollanda, čigar vlada namerava 10. decembra predstaviti zakonodajo, s katero namerava spodbuditi vlaganja in ustvarjanje novih delovnih mest.

A številni lastniki podjetij niso prepričani, da bodo ukrepi socialističnega predsednika učinkoviti, zato zahtevajo drastično znižanje davkov na dobiček.

"Mi smo gospodarstvo, mi smo delo," so vzklikali na shodu pred poslopjem finančnega ministrstva v Parizu, kjer so se zbrali lastniki manjših podjetij in trgovin. Po ocenah policije se je na shodu v prestolnici zbralo okoli 2.200 ljudi.

Rekordna brezposelnost
Francoska podjetja so med tistimi v Evropi, ki imajo najnižje dobičke, medtem ko se delodajalci pritožujejo tudi nad okorelimi zakoni, ki jih ovirajo pri zaposlovanju novih delavcev.

Brezposelnost v Franciji še vedno znaša več kot deset odstotkov in oktobra je bilo brez dela rekordnih 3,46 milijona ljudi, potem ko je gospodarsko v prvi polovici leta stagniralo.

Evropska komisija je Parizu dala rok do marca leta 2015, ko mora sprejeti ustrezne reforme in javnofinančni primanjkljaj spraviti pod tri odstotke, kot velevajo pravila.

Francoski sindikati pogosto organizirajo ulične proteste, kar pa ni tako značilno za delodajalce, ki so se zadnjič množično odpravili na ulice leta 2000, ko je socialistična vlada uvedla 35-urni delovnik, ki po današnjem mnenju kritikov ni dosegel pričakovanega učinka na spodbujanje zaposlovanja, ampak je le prispeval k zvišanju stroškov dela.