Od Gligorova so se poslovili svojci in prijatelji. Foto: EPA
Od Gligorova so se poslovili svojci in prijatelji. Foto: EPA

Na željo Gligorova je pogreb potekal v ožjem družinskem krogu brez državnih ali cerkvenih časti. Pokopali so ga v grobnici na aleji velikanov na skopskem pokopališču Butel, kjer so leta 2009 pokopali tudi njegovo ženo Nado.

Makedonska vlada je v ponedeljek ponudila, da bi pogreb potekal v spremstvu častne straže in s častnimi streli, kar pa so Gligorovi svojci zavrnili in vztrajali, da je pogreb skromen. Makedonska vlada je razglasila dan žalovanja, zato so zastave spuščene na pol droga, v parlamentu pa je potekala žalna seja.

Državo vodil skozi nemirne čase
"Življenje Kira Gligorova je bilo zgodovina makedonskega naroda," je pred poslanci v Skopju dejal zdajšnji predsednik Makedonije Gjorge Ivanov. Poudaril je, da je bil Gligorov človek, ki je državo uspešno in pametno vodil skozi nemirne čase.

Slovenski predsednik Danilo Türk je v svojem imenu in imenu državljank in državljanov Slovenije ob smrti Gligorova makedonskemu narodu izrazil iskreno sožalje. "Mednarodna skupnost bo ohranila gospoda Gligorova v spominu kot modrega državnika, ki je republiko Makedonijo po mirni poti pripeljal na pot neodvisnosti, demokracije in tržnega gospodarstva. V svojem političnem, znanstvenem in publicističnem delu je vedno presojal trezno, strpno in z občutkom za splošno dobro. Kiro Gligorov je bil človek miru in je z vsem svojim delovanjem prispeval k reševanju problemov v Jugovzhodni Evropi in k utrjevanju mednarodnega miru in varnosti," je v sožalnemu pismu zapisal Türk.

Nekdanji član predsedstva SFRJ-ja in prvi predsednik samostojne Makedonije je umrl na svojem domu. Rojen je bil 3. maja 1917 v Štipu na vzhodu Makedonije. V nekdanjem SFRJ-ju je bil na več visokih položajih, leta 1991 pa je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Makedonije.

Makedonija mirno do samostojnosti
Obdobje njegovega prvega mandata je prineslo splošni referendum o samostojnosti Makedonije. 8. septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki se tako ali drugače ni zapletla v spopade z Jugoslovansko ljudsko armado.

Na prvih splošnih predsedniških volitvah oktobra 1994 je bil Gligorov izvoljen za prvega makedonskega predsednika s petletnim mandatom. Pred iztekom drugega mandata je bil z 82 leti takrat najstarejši predsednik kake države na svetu.

Oktobra 1995 je preživel poskus atentata v središču Skopja, v katerem je oslepel na eno oko. Napadalcev in motiva napada še do danes niso odkrili.