Breivik je obtožen terorizma in v primeru obsodbe mu grozi do 21 let zapora. Foto: EPA
Breivik je obtožen terorizma in v primeru obsodbe mu grozi do 21 let zapora. Foto: EPA

Breivik, ki je julija lani v dvojnem napadu ubil 77 ljudi, je med zaslišanjem na sodišču zahteval takojšnjo izpustitev, saj je po njegovih besedah namreč izvedel "preventivni napad proti državnim izdajalcem."

"Ne sprejemam zapora. Zahtevam takojšnjo izpustitev," je pred sodiščem dejal 32-letni desničarski skrajnež, ki je priznal, da je 22. julija lani najprej izvedel bombni napad na poslopje norveške vlade, ko je umrlo osem ljudi, pozneje pa je šel še na strelski pohod na bližnji otok, kjer je ubil še 69 večinoma mladih ljudi.

Čeprav je Breivik priznal pokol, pa zanika krivdo zanj in zatrjuje, da je poveljnik odporniškega gibanja, ki želi z oblasti odstraniti evropske vlade in jih nadomestiti s patriotskimi oblastmi, ki bodo iz Evrope izgnale muslimanske priseljence.

Preiskovalci sicer niso našli nobenega dokaza, da tako gibanje obstaja, zato menijo, da je Breivik sam načrtoval in izvedel napad.

Na sodišču je Breivik tudi dejal, da si zasluži častno odlikovanje za svoje dejanje, saj je pokol izvedel proti "izdajalcem", ki spodbujajo priseljevanje za promocijo "islamske kolonizacije Norveške".

Današnjemu zaslišanju je prisostvovalo okoli sto preživelih in svojcev žrtev, ki niso mogli verjeti, da je Breivik zahteval izpustitev iz zapora in dejal, da si zasluži odlikovanje. Zaskrbljeni so, da bo morilec izkoristil sodni proces za promocijo svojih skrajnih idej.