Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 89 glasov Ocenite to novico!
Maraton
Aleš Debeljak je bil na 42-kilometrski preizkušnji med amaterji najhitrejši. Progo je pretekel v 2 urah, 49 minutah in 10 sekundah. Foto: Nikola Klašnja
Maraton
Ekipa slovenskih tekačev, ki so se udeležili teka na različnih razdaljah. Začetek in konec maratona je bil na stadionu Kim-il Sung. Med maratonom so imeli tekači na voljo vodne postaje, na štirih postajah pa je bilo mogoče organizirati, da so tekačem njihovi spremljevalci dali energijske ploščice in gele. Foto: Nikola Klašnja
Pjongjang
Pogled na stolpnice v severnokorejski prestolnici. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Pogled na središče Pjongjanga. Foto: Nikola Klašnja
Pjongjang
Pogled na traso maratona, ki so ga prvič organizirali leta 1981. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Pred kipi severnokorejskega velikega vodje se je treba prikloniti. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Moderni predel prestolnice. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Kolo je običajno prevozno sredstvo. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Večina prebivalcev ne govori angleščine, le redke trgovke govorijo kitajsko. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Nadzor na maratonu je bil milejši kot sicer. Foto: Nikola Klašnja
Severna Koreja
Pogled na severnokorejsko podeželje. Foto: Nikola Klašnja
Kot pravi Klašnja, so ceste široke, a avtomobili na njih so precejšnja redkost. Foto: Nikola Klašnja
V vojaških muzejih so na ogled zaplenjeni ameriški tanki, rakete in drugo orožje. Foto: Nikola Klašnja

Dodaj v

Foto: Kako je Slovenec zmagal na maratonu v Severni Koreji

Že na meji se turistom pridružijo lokalni vodniki
20. april 2017 ob 06:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Fotografije slovenskih tekačev z maratona v Pjongjangu, na spletnem omrežju objavljene ravno v dneh, ko raketni poskusi Severne Koreje polnijo naslovnice medijev po svetu, so se mnogim zdele kot potegavščina, a so še kako pristne.

Pred dnevi se je iz Severne Koreje vrnila skupina slovenskih popotnikov, ki so med potovanjem po tej najbolj izolirani državi na svetu sodelovali na maratonu v Pjongjangu. In to zelo uspešno: Aleš Debeljak je namreč med amaterji na 42-kilometrski preizkušnji slavil zmago s časom 2:49:10. "Dobil je plaketo in cvetje, medalje in himne pa žal ni bilo," pripoveduje Nikola Klašnja, vodnik in organizator slovenske agencije Shappa.

Pa pojdimo od začetka. Turistične skupine v Severno Koreje so, čeprav je danes manj ovir za vstop v to azijsko državo kot pred nekaj leti, še vedno redkost, slovenske še toliko bolj. Kot pravi Klašnja, je Severna Koreja sicer res ena najbolj zaprtih držav na svetu, a dejansko lahko vanjo vstopi kdor koli. Zbrala se je skupina šestih popotnikov. Kot pravi, se jih je polovica za turo prijavila predvsem zaradi možnosti sodelovanja na maratonu v Pjongjangu. Sam je enega od razpisanih potovanj načrtoval tako, da je sovpadel z maratonom. Maratona (tekači so lahko tekli na 10, 21 in 42 kilometrov) se lahko udeleži vsakdo, je pa prijavnina nanj zelo visoka: za 42-kilometrsko preizkušnjo je bila 100 evrov, za razdaljo 10 kilometrov pa 50 evrov.

Kako gre turist v Severno Korejo?
"Pridobivanje papirjev za vstop v državo je potekalo prek kitajskih posrednikov in ni bilo zahtevno. Približno tako je, kot še vedno velja na Kubi. Vizum je fizično ločen od potnega lista, ki ga uradniki ne žigosajo, tako da potem nimaš težav z obiskom v druge države," mi pove še vedno poln svežih vtisov, saj se je iz Severne Koreje oz. Pekinga (tja so odšli iz S. Koreje) v Slovenijo vrnil v nedeljo.

V Severno Korejo so se odpravili iz Kitajske, in sicer so tja potovali z vlakom, kar je bilo po vodnikovih besedah namerno, na Kitajsko pa so se vrnili z redno letalsko linijo. "Z vlakom lahko prideš v Severno Korejo samo iz Kitajske ali iz Rusije," pripoveduje. "Z vlakom smo šli namerno, ker je fino, da si pogledaš pokrajino, nazaj smo pa leteli z redno državno linijo. Naj pa povem, da so neki drugi skupini turistov, ki je bila na čarterskem poletu, v zadnjem trenutku odpovedali polet. Šlo naj bi za kitajski ukrep v povezavi s smrtjo polbrata severnokorejskega predsednika Kim Džong Una. Tako so potniki, ki so nameravali iti na maraton z letalom, tja morali z vlakom."

Pred mejo so izstopili z vlaka in šli potem z avtobusom do meje, jo prečkali peš, potem pa z drugim avtobusom nadaljevali pot do železniške postaje na severnokorejski strani in potem z vlakom do Pjongjanga. Po njegovih podatkih sicer obstajajo tudi neposredne železniške linije, a naj bi bile v času okoli maratona zaradi njega preobremenjene. "Resničnih informacij glede tega v bistvu nimamo. Sem pa slišal, da so nekateri že potovali z redno neposredno železniško linijo, s to razliko, da so takoj dobili spremstvo, ko so prečkali mejo."

Ob prihodu v državo niso naleteli na nobene posebne kontrole. "Včasih je veljalo, da si ob prihodu v državo moral oddati telefone in računalnike, ob odhodu pa so ti jih vrnili. To je bil problem, če si šel v eno smer z vlakom in v drugo z letalom. Tokrat smo morali pri prihodu oddati telefone in računalnike, ki so nam jih po pol ure vrnili. Naključno so nekaj teh aparatov prižgali, prosili potnike, da jih vključijo in pogledajo vsebino. Velja več pravil: ne smeš imeti pri sebi nobene pornografije, nobenega članka o kateri od obeh Korej, nobenih religioznih vsebin, ne smeš imeti novinarske izkaznice, če nisi akreditiran kot novinar ..." našteje »omejitve,« ki veljajo za turiste.

Tudi njim so se na meji pridružili lokalni turistični vodniki, ki so jih spremljali vse dni bivanja v državi. "Kot so mi povedali, so doslej manjšim skupinam tujcem dovolili, da so bili na vlaku v vagonih skupaj s Severnimi Korejci, seveda pa to niso bili običajni prebivalci, kajti tisti, ki lahko potujejo z vlakom v tujino, so "naši in pravi". V našem primeru pa, ker je bilo na vlaku veliko potnikov za maraton, so nas enostavno zaklenili v dva vagona." Po približno petih urah vožnje so prispeli v severnokorejsko prestolnico.

Kot pravi sogovornik, je Pjongjang izjemno čisto mesto. "Videli smo celo, kako je deseterica s škarjicami z rezilom, dolgim 2—3 centimetre, rezala zelenico. Noro."

Mesto ima vse: od kopališča do mikropivovarn, a kakšne gneče v njih ni opaziti. "Vse imajo, od kopališča, bowlinga, strelišča, kegljišča, pivnice, mikropivovarn, supermarketa ... Toda to je v Pjongjangu, in nikjer ni gneče. Dovolili so nam tudi iti v supermarket, ki je sicer namenjen za elito, ki ima celo uvožene stvari, cene v njem pa so 50-krat višje od običajnih. To je bila edina priložnost, da smo lahko plačevali v lokalni valuti, sicer smo plačevali v evrih, dolarjih ali juanih. Cene so bile približno 50-krat višje kot za njihove prebivalce. Če je pivo v gostilni 2 oz. 3 evrske cente, je bil za nas tam okoli 1,3 evra."

Kot pravi, je na daleč vse videti zgledno, pogled od blizu pa razkriva drugačno podobo, ki jo želijo oblasti pred obiskovalci skriti. "Stolpnice so od daleč videti lepe, niso videti "socialistično", toda ko smo se enkrat z avtobusom izgubili, smo se približali tem blokom in smo videli vanje, in res je kot v vojnem filmu iz leta 1945. Vidiš bedo. Takrat so lokalni vodniki postali panični, začeli so govoriti, da ne smemo fotografirati, in zelo hitro smo se pobrali od tam."

Komuniciranja domačinov s turisti skorajda ni, tudi zaradi jezikovne ovire. Lokalni vodniki po izkušnjah Klašnje "govorijo solidno azijsko angleščino, ki je mogoče celo na višji ravni kot pri lokalnih vodnikih v Pekingu. Sicer angleščine ni. Naj povem izkušnjo kolegice, ki je šla s podobno kitajsko agencijo lani. Sredi dneva sta s sopotnikom ušla lokalnim vodnikom. Eno uro sta se zabavala, ko sta krožila po mestu, ko pa sta želela vrniti v hotel, je nastala velika težava. Ko sta začela spraševati za pot, je bilo tako, da ne le da jima ni nihče pokazal smeri, temveč so vsi bežali proč od njiju, nihče ni želel komunicirati z njima. Začelo se je večeriti in imela sta veliko srečo, da so ju pobrali zaposleni z enega od konzulatov."

Sam je z domačini spregovoril le v trgovinah. "Vsaka peta je govorila kitajsko, kar tudi sam malo govorim, tako da sem se lahko pogovoril vsaj osnovne stvari."

Sicer velja, da se po sončnem zahodu turisti praktično ne smejo gibati zunaj hotela, to je splošno znano pravilo, pojasnjuje Klašnja. Tudi čez dan je gibanje za turiste močno omejeno, samo po ulicah in krajih, kamor te oni vozijo; kjer ustavi avtobus, se lahko potem premikaš 300 metrov gor in dol od njega, seveda v spremstvu, dodaja.

Močno omejen je tudi stik s svetom. Telefonskega signala ni, spleta prav tako ne. "Glede na to, da tam ni spleta ali telefonskega signala, nismo nič vedeli, kaj se dogaja, saj smo bili nedosegljivi. Edini stik s svetom je, da lahko pokličeš iz hotela, klic pa stane 5 evrov na minuto," odgovori na vprašanje, kako so spremljali novice o odzivu na severnokorejske raketne poskuse.

Med obiskom države, poleg prestolnice so jih odpeljali še v več drugih krajev, so si ogledali tudi več objektov z vojaško tematiko, močno prisotno na vsakem koraku je čaščenje večnega vodje Kim Il Sunga. "Treba se je klanjati: ne pred fotografijami, pred kipi, ki jih je pričakovano veliko, pa. Če se kdo ne želi klanjati, ni težav: ostane lahko v hotelu ali avtobusu," v smehu razloži severnokorejski bonton. "Peljali so nas v muzej revolucije, kjer je tudi zaplenjena ameriška vohunska ladja, pa v javni izobraževalni center, kjer je sredi čitalnice gigantska raketa," ponazori »osrednjo turistično usmeritev« države.

Na maratonu nadzor še najmilejši
Razpoloženje na maratonu, ki je potekal 9. aprila, je bilo po Klašnjevih besedah odlično. Na stadionu Kim Il Sunga, ki sprejme 50.000 obiskovalcev, je bil začetek in konec maratona, tekmovalci, razdeljeni v kategoriji ljubiteljev in profesionalcev, pa so se pomerili še na 21-kilometrski in 10-kilometrski razdalji. Ob tem pa sogovornik dodaja, da je bil kar malo presenečen, da na maratonu v nasprotju s siceršnjim nadzor ni bil tako natančen. »Na maratonu za nadzor ni bilo tako zelo poskrbljeno, kot je sicer vsak dan. Dejansko se lahko na maratonu giblješ popolnoma prosto. Če si recimo zavil s trase, te ni nihče nadziral, nihče ni tekel za tabo s piščalko. Sicer velja, da vsi turisti v državi že ob prihodu dobijo spremstvo. Vedno imaš najmanj dva lokalna turistična vodiča, ki se po mojem mnenju potem tudi medsebojno nadzirata.«

Na vprašanje, ali je maraton, podobno kot recimo v Ljubljani, spremljal bogat spremljevalni program, v smehu odgovarja nikalno. "Razen nekaj stojnic, kjer so pekli ražnjiče, se je zadeva hitro končala. Je pa vzporedno potekala nogometna tekma. Tekmovalci, ki smo tekli na 10 kilometrov, smo prispeli v cilj pri izidu 0:0, ko so tek zaključevali tisti na 21-kilometrski razdalji, pa je bil izid 1:0 za lokalno moštvo. Medalj niso podelili, podelili so samo plakete in cvetje, himne ni bilo, so pa povedali poimensko zmagovalce, tudi našega Aleša Debeljaka, ki je na najdaljši razdalji slavil med amaterji. Medalj pa ni bilo, menda zaradi tega, ker bi jo moral vsak tekmovalec vnaprej naročiti in plačati, če bi zmagal oz. bil med prvimi tremi, pa bi jo dejansko tudi dobil. Cena: približno 50 evrov."

Kot pravi, je v zraku ves čas prisotna želja dokazati, da je življenje v Severni Koreji normalno. "Želeli so pokazati, da je pri njih življenje zelo normalno in običajno, verjetno pa to velja le za 20 odstotkov prebivalstva. V kraju Jonsei, muzejskem mestu, kjer je najstarejša univerza, nas recimo v stari del mesta, kjer so edine starejše stavbe (med vojno je bilo vse porušeno), niso pustili. V starem delu, ki je precej razmajano, še vedno živijo prebivalci in povsod, kjer bi mi lahko prišli v stik z bedo, nas niso pustili. Samo od daleč, z dobrim zumom si lahko poslikal takšne prizore."

Ob odhodu iz države niso imeli nobenih težav, ni bilo nobenega posebnega nadzora. "Samo njihovega denarja ne smeš odnesti iz države," sklene Klašnja.

Ksenja Tratnik
Foto: Nikola Klašnja

Prijavi napako
Komentarji
BobRockAlanFord
# 20.04.2017 ob 07:01
20% prebivalstva serje po ostalih 80%. Saj je pri nas enako, le naš Kim Gnoj Gnus je pohlep.
Binder Dandet
# 20.04.2017 ob 06:57
@firtoh,rarrog:
A se hecata vidva? Preberita clanek. Vidis, kar ti dovolijo videt.
bilzerian
# 20.04.2017 ob 07:12
severnokorejci delajo poizkuse tako, da izstrelijo raketo v morje.
američani preizkušajo bombe tako, da jih mečejo na ljudi v afganistanu, iraku, siriji.
in potem ni sporno, če greš na maraton v boston ali N, ampak je sporno, če greš na maraton v severno korejo.

poleg tega naj ne bi mešali politike in športa.
luckylucke
# 20.04.2017 ob 07:29
Čist prazne ceste res! No, smoga pa verjetno nimajo, kaj?
21.12.2012
# 20.04.2017 ob 07:05
srečni ... hoho .. klanjati se morajo pred kipi, kolektivno jokati. res sreča na vrhuncu.
pa ne reči, da ne znajo misliti in razmišljati. ok, večinoma imajo sprane možgane, kar ne poznaš ne boli, ampak veliko jih je takih ziher, ki jim možgančki delujejo na višji frekvenci.
tudi kapitalistića demokracija je navgražna, tako da ...
viisaus
# 20.04.2017 ob 08:39
Tudi jaz sem bil v Pjongjangu pred 2 leti.Članek je kar objektiven,manjka samo predmestje in podeželje,kolikor ti ga pustijo videti.V samem glavnem mestu je vse čisto in vrhunska arhitektura,toda vsak korejec potrebuje posebno dovolilnico da je lahko v pjongjang in to je njihova elita,katera zaseda najvišje partijske položaje.V pjongjangu živi mogoče 5 % prebivalstva ne 20 %.Nekdo iz podeželje nima vstopa,Podeželje je pa taka revščina,da si večina tukaj niti ne znate predstavljati.Ni tekoče vode,ni elektrike,ceste niso asfaltirane,,,tam se je čas ustavil za 100 let nazaj ali še več.Na poljih ni kmetijske mehanizacije,vse se dela ročno.Do mene so bili izredno prijazni,toda če se kak domačin samo pogovarja z tujcem brez dovoljenja spremstva,ga lahko doleti večletna zaporna kazen,,,tako da..... super,, bil sem tam(ko smo bili na kitajskem smo šli še za 5 dni v korejo)... in to je to,, nobenega presežka,da bi si še kdaj želel tam.Nekateri pišete,da bi se korejci uprli režimu?? kako ste naivni,,, tam je vsak drugi ovaduh,strah je vidno prisoten in na kim un familly gledajo kot na božanstvo....
Baba Tečna
# 20.04.2017 ob 07:29
Lep članek... Pohvalno.
KLIPAN
# 20.04.2017 ob 07:00
Najverjetneje je res beda.
Ampak še večja beda in še večja nevarnost preži v kakih blokovskih predmestjih ameriških mest.
DrMinistr
# 20.04.2017 ob 07:42
@tones
Severna Koreja je ravno toliko komunistična kot Demokratična Republika Kongo demokratična - razen na papirju zelooo malo.
Samo poglej, kdo so bili do sedaj predsedniki: Kim I, ki ga je nasledil njegov sim Kim II, ki ga je spet nasledil sin (in seveda vnuk prvega) Kim III. Kako že rečemo temu sistemu?

Da pa komnizem v večini primerov ni bil ravno najbolj prijazen sistem do lastnega prebivalstva se pa strinjam...no, saj kateri pa je?
Druga Švica
# 20.04.2017 ob 07:19
Zanimivo kako so nekateri tukaj pametni. Celo bolj od tistih, ki so že bili v S. Koreji. Večina vas nikoli niti v Aziji ni bila, pa pametujete .... joj, joj, joj.
Glimseye
# 20.04.2017 ob 08:00
A se da poročiti s severno korejko in pridobiti njihovo državljanstvo? Potem bi tudi jaz lahko pil pivo za 2 centa...
viisaus
# 20.04.2017 ob 10:14
Jaz osebno ne razumem določenih slovencev?? Živijo po zahodnih standardih,v rokah najnovejši smart telefon,preseravajo se do konca... potujejo malo ali nič in potem komentirajo po nekih ideoloških prepričanjih.Jaz sem bil prvič na kubi leta 1992.Takrat je bil še pravi socializem.V havani smo spali pri nekih domačinih,kateri so imeli dovoljenje da oddajajo sobo.pri njih smo spali,jedli,, itd.Na vsakem koraku,so se mi ponujale ženske..od učiteljic do odvetnic.Plače so imeli okoli 10 $,toda imeli so trgovino za dolarje in tam si si lahko kupil kak priboljšek(domačini).Stavbe niso obnavljalu 50 let,avtomobili,ameriški vsi letnik 1950.... ko smo letelii v santa claro,smo morali sami preskrbeti bencin,,avion je bil star vojaški,predelan kakor v kargo-potniški,, 2 lesena ploha na vsaki strani--- resnična avantura... toda revščina da dol padeš.lansko leto sem bil spet,,, kuba se odpira svetu,socializma v bitu ni več,, polno privat kavarnic,trgovin,, in vidiš nasmeh na obrazu ljudi.... v venezueli sem bil še pred državnim udarom huga chaveza.Daleč najbolj napredna država srednje amerike... bila je tudi revščina,da ne ne bo nesporazuma... toda ko sem bil tam pred 3 leti,,, kaj naredi demokratični socializem v 13 letih,, ne moreš verjet... socialisti so spravili državo na kolena.Vidno razpada infrastruktura,naredili so neke stanovanjske soseske za partijsko elito,kamor navaden smrtnik nima vstopa.Chaves si je zgradil predsedniško palačo v slogu romunskega diktatorja, folk pa reven kot cerkvene miši.Podobno kot v severni koreji, tudi v caracasu večinoma živi partijska elita in ti bodo do zadnje kaplje krvi branili svoje partijske privilegije.Vojske in policije izven glavnega mesta skoraj ne vidiš,, medtem ko je caracas .. vojaška trdnjava.... nekateri pravijo,da je zahod kriv,da je tako.. hmm,, To da je chavez nacionaliziral vse tuje firme, se zdi našim socialistom normalno--verjetno,,, Toda ko bi njim vzeli stanovanje oziroma bi jim pustili 1 sobo, v ostale pa bi naselili druge,me zanima kako bi bili še pristaši demokratičnega socializma.... nekaj je najbolj zanimivo... v času interneta,ko dobiš vsako informacijo v sekundi,, gledajo na vse kot na nek zahodni inperializem....samo v razmislek... ko je nemčija leta 1939 napadla poljsko, so slovenski komunisti ustanovili protiimperialistično fronto-- proti zda,angliji,franciji,,, kasneje,ko se je tok zgodovine začel spreminjat, so zamenjali,jadra in so se preimenovali v osvobodilno fronto... to so dejstva... danes pa taisti-oziroma njihovi ideološki nasledniki,,, so proti zsa,angliji,rusiji,, in ZA severno korejo,venezuelo,kitajsko... saj ne veš, ali bi se smejal ali jokal.....
misterij1234
# 20.04.2017 ob 09:42
Ob 22,00 se vceli Severni Koreji ugasnejo vse luči,radio preneha oodajati,prav tako preneha oddajati TV program,ki sicer delujeta samo na enem programu in vsako uro eno in iste teme.V glavnem se predvajajo samo borbene pesmi .Še veliko stvari bi se dalo opisati,ki so nenormalne.Oddajo zagrebške tv v trajanju dveh ur je prikazal in pozal ta dokumentarec vso bedo in "slavo" te hermetično zaprte države.
Zeph
# 20.04.2017 ob 07:35
Bogi Aleš, zdaj ga bo celotna slovenska desnica obsodila simpatiziranja s "komunistično" Severno Korejo, zagotovo bomo slišali od JJ da gre za dokaz sodelovanja med strici iz Murgelj in Kimom...

Šalo na stran, čestitke Alešu!
webman
# 20.04.2017 ob 06:53
Iz ZDA je odplula cela delegacija na maraton, pa niso uspeli dovolj hitro tja prit...
25kur
# 20.04.2017 ob 09:35
lušne so tele s.korejke
seba goričan
# 20.04.2017 ob 06:57
vse tako megalomansko, ljudje zgledajo srečni. morda navidezno, morda pa ne....
pero5
# 20.04.2017 ob 10:40
hvala za prispevke se s tvoje strani viisaus - pri teh se pokaze resnicna vrednost komentiranja. LP
JanezBlond
# 20.04.2017 ob 08:47
Slovenec je zmagal v amaterski konkurenc, v absolutni pa ni bilo presenečenjam zmagal je ponovno Kim Džong Un.
BaSiLiuS
# 20.04.2017 ob 07:19
Upoštevati je potrebno tudi, da so že dolgo pod takimi in drugačnimi sankcijami.
Skippy
# 20.04.2017 ob 07:30
Vidim, da večina spet piše komentarje brez da prebere članek. Vse je vodeno, kot obisk kakšnega lunaparka, kjer se gibaš točno po vnaprej določenih poteh.

En izsek iz članka:
Stolpnice od daleč zgledajo lepe, ne izgledajo "socialistično", toda ko smo se enkrat z avtobusom izgubili, smo se približali tem blokom in smo videli vanje, in res izgleda kot v vojnem filmu iz leta 1945. Vidiš bedo. Takrat so lokalni vodniki postali panični, začeli so govoriti, da ne smemo fotografirati, in zelo hitro smo se pobrali od tam."
STANE
# 20.04.2017 ob 12:44
Dejansko ljudje ne poznajo drugega (nimajo odstopa do zunanjega sveta),zato so srečni in
obožujejo svojega voditelja,ker jim od malega to vcepljajo.To so dejansko sprani možgani,zato ponovno poudarjam,da mi tega ne moremo razumet.
Pri nas,v času socializma ni bilo niti pribljižno tako "zaplankano",pa je skoraj ves narod jokal za Titom in to ne po "diktatu"ampak resnično sploh na jugu so tekle solze v potoku....
Srečni Luka
# 20.04.2017 ob 07:01
Kako lep je ta fašizem! Poklon velikemu vodji merjascu!
seven7
# 20.04.2017 ob 10:11
@hexen

Vse to je res. Samo ne smeji pa niti črhniz cez svojega ljubljenega ker so hitro na počitnicah v delovnem taborišču ali pa s krogli v glavi.
STANE
# 20.04.2017 ob 08:37
čestitke našemu zmagovalcu ! dober ćlanek....sicer pa je to država in narod,katerega mi sploh ne moremo razumet,čeprav smo živeli v socilizmu...zapad pa še manj !
SamoRes
# 20.04.2017 ob 08:09
Še leta 1967 v tako imenovani demokraciji ženske niso smele teči na maratonu. Takrat se je prva ženska registrirala z imenom KV Switzer in tako prelisičila organizatorje, da niso vedeli, katerega spola je. Po nekaj pretečenih kilometrih jo je napadel jezen sodnik Jock Semple, ki jo je poskušal zvleči s steze – in s tem poskrbel za ikonično fotografijo v zgodovini gibanja za pravice žensk. Tu vidite ženske enakopravne. Kako malo svobode je v kapitalizmu, če dobro pogledate, boste videli.
rarrog
# 20.04.2017 ob 06:44
Naj živi prijateljstvo med ljudstvi S.koreje in Slovenije. Ne vladnim zločincem ZDA, da nas naredijo za sovražnike.
gremyus
# 20.04.2017 ob 09:11
Edina država, kjer bi si upal pustiti stanovanje odklenjeno, ko me ni doma.
GORILA
# 20.04.2017 ob 08:04
@Binder
...pa danes za Belorusijo se podobne puhlice slišijo.
Priporočam!
Brokoli1976
# 20.04.2017 ob 11:23
Hvala za članek in veliko slik, res lepo. Nasmeh prodajalke je zlat.
rarrog
# 20.04.2017 ob 08:18
Po urejenosti ne moreš primerjati te države z ZDA kjer po njihovih mestih, predmestjih, slumih vidiš na vsakem koraku kupe smeti in bednikov vseh vrst, zadrogiranih, bolnih, ki crkavajo po ulicah. Post-apokaliptične slike mest in krajev v ZDA bi bilo dobro tu malo predstaviti za tiste, ki se še niso sprehodili po USA.
Guzjebescu
# 20.04.2017 ob 21:34
Obisk te eksotike je eno, drugo pa živeti tam. Prepričan sem, da bi se večino od tistih, ki komentirajo tukaj v smislu superlativov, že po krajšem bivanju želelo čim prej vrniti domov. Gre samo zato, da bi nekatere stvari kot je svoboda gibanja, internet, mobitel, obiski prireditev, odprte informacije, odprti komentarji... bili naenkrat nedostopni. Razlike v načinu življenja so ogromne in redkim bi to bilo všeč :)
Seveda je nekaj pozitivnih vidikov: npr. ni smoga v mestu, vsi kolesarijo in noben ni predebel.. ampak vsak prepotentni Janez si bo želel avto, dobro hrano v neomejenih količinah in svobodo, da se bo s tem bahal. Kim pa tega drugim ne dovoli....
Bono
# 20.04.2017 ob 13:01
Korejke z 10/87 se pa ne bi branil.
Frankie2010
# 20.04.2017 ob 10:44
To s cenami je pa isto, kot na Hrvaškem. Za domačine je ceneje. A ja, saj imajo tudi Hrvati Plen Ko Vicha.
Zatarra
# 20.04.2017 ob 10:12
Čisto resno - hvala za odlične fotke! Vidi se, da jih posnel nekdo s prirojenim občutkom (za kompozicijo in estetiko)!
GORILA
# 20.04.2017 ob 08:03
@Binder
A se hecata vidva? Preberita clanek. Vidis, kar ti dovolijo videt.

...pa še vedno veliko več, kot nam nabijajo zahodni mediji - kao totalno zaprta država, ljudožerstvo, itd.
(isto je bilo pred 20leti za Kubo, pa sem se na lastne oči prepričal, da ni tako)
(isto je bilo pred 40leti za Yu,...)
Binder Dandet
# 20.04.2017 ob 07:48
@firtoh:
Napisal si, kaj vidiš. Jaz pa sem ti napisal, da preberi članek, v katerem opisujejo, da vidiš le tisto, kar ti dovolijo videt. In ti se čutiš napadenega in mi pišeš, kako za razliko od mene ti bereš, pa kako si potoval itd.. WTF? A si se s štilom v riti zbudu? Če ne preneseš kritike, ne komentiraj na javnem portalu.
sharkyslo
# 20.04.2017 ob 07:44
Dobro skrivajo revščino in bedo večine ljudi...
tones
# 20.04.2017 ob 07:25
Vse za elito in prisklednike, medtem ko ljudstvo strada in je zatirano. Komunizem je bil vedno največji rabelj prav svojim lastnim narodom.
delfino_
# 20.04.2017 ob 13:46
Čist prazne ceste res! No, smoga pa verjetno nimajo, kaj?

Severna Koreja velja za eno najmanj onesnaženih območij na svetu, no vsaj nekaj imajo še pristnega. Pa tudi čistoča jim ni tuja, no vsaj tako zgleda na prvi pogled.
modzo
# 20.04.2017 ob 10:05
odlicne fotografije. Pro
Binder Dandet
# 20.04.2017 ob 08:50
@GORILA:
Nisem se opredeljeval do tega, kakšno propagando gonijo zahodni mediji. Kliknil sem članek, prebral sem članek in ogledal sem si spremljajoče slike. In članek navaja iz prvoosebne izkušnje, da dobi vsak turist pri vstopu v državo 2 vodnika (verjetno 2 zato, da tudi drug drugega nadzorujeta), ki te spremljata ves čas. itd.. Propaganda vs propaganda. Ne vem kaj me skušaš prepričat. Da izkušnje udeležencev maratona, ki so opisane iz članka, ne štejejo nič, ker so del zahodne propagande? Res ne razumem, zakaj si me nagovoril.
Kenzu
# 20.04.2017 ob 08:08
Čisti komunizem
aless70
# 20.04.2017 ob 07:58
Neokusno!
kingestone
# 21.04.2017 ob 09:19
prosim da se simpatizerji severne koreje preselijo tja.

hvala.
m4j3r
# 20.04.2017 ob 10:55
Par lepih fotografij in nekateri (v komentarjih) kar slepo vrjamejo kako je krasno v severni koreji. Sedaj mi je jasno kako politiki prenašajo ljudi okoli, če to uspe že državi ki je za 50 let v zaostanku z par osnovnimi propagandnimi prijemi.
Pojdite živet v severno korejo, če je tam vse tako krasno... vam nihče ne brani.
Follow Me
# 20.04.2017 ob 10:17
Kako preživijo če nimajo kaj jest :D :D
pobrisan
# 20.04.2017 ob 08:18
firtoh

Ne vidim bede in lačnih ljudi.Pravzaprav vidim urbanistično urejeno in zelo čisto mesto
----------------

Podeželja pa ne dovolijo obiskat?
SamoRes
# 20.04.2017 ob 08:10
Zgornji zapis je za bostonski maraton, tekla je Kathrine Switzer.
Istran
# 20.04.2017 ob 17:55
Dober si Nikola, z nami v Indoneziji nato pa neposredno v Peking in S. Korejo. :)
Kazalo