Obama je ponosno poslušal obrazložitev, zakaj je ravno on dobil nagrado za mir. Foto: Reuters
Obama je ponosno poslušal obrazložitev, zakaj je ravno on dobil nagrado za mir. Foto: Reuters
Barack Obama
Barack Obama je prepričan, da bi si kdo drug veliko bolj zaslužil nagrado kot on. Foto: Reuters

Obama je Nobelovo nagrado za mir prejel oktobra za svoja "prizadevanja za krepitev mednarodne diplomacije in sodelovanja med ljudmi ter za prizadevanja za svet brez jedrskega orožja".

"Al Kaida ne bo odložila orožja s pogajanji"
Obama se je v svojem govoru zahvalil za nagrado in dejal, da ne bo miroval, ampak bo ukrepal glede groženj, ki grozijo ZDA. V času, ko je odredil dodatnih 30.000 vojakov za vojno v Afganistanu, je ameriški predsednik povedal, da je sila včasih upravičena in da pogajanja Al Kaide nikakor ne bodo prepričala, da odloži orožje.

"Soočam se s svetom, kakršen je," je v govoru ob sprejetju nagrade dejal Obama, ki se ni hotel odreči vojni za svoj narod ali pod njegovim vodstvom, in poudaril, da je zavezan ščititi in braniti ZDA. "Nenasilno gibanje ne bi moglo ustaviti Hitlerjevih vojsk. Pogajanja ne morejo prepričati voditeljev Al Kaide, da odložijo orožje," je poudaril Obama in dodal, da "reči, da je sila včasih potrebna, ni poziv k cinizmu, je priznavanje zgodovine".

"Verjeti v mir je premalo"
Po besedah Nobelovega nagrajenca je uporabo sile med drugim mogoče opravičiti v samoobrambi ali na humanitarni osnovi, kot primer zadnjega pa je navedel posredovanje na Balkanu in "v drugih krajih, ki jih je zaznamovala vojna". Obama je poudaril, da ZDA ne morejo delovati same, in pozval k okrepitvi delovanja mirovnih sil. Za Obamo je zgolj verjeti v mir le redko dovolj za to, da ga tudi dosežemo.

O jedrski bitki na Bližnjem vzhodu in v Aziji je Obama dejal, da je nikakor ni mogoče spregledati ter da Iranu in Severni Koreji ne smejo dopustiti, da kršijo pravila. Mednarodno javnost je pozval, naj ukrepajo proti državam, ki kršijo pravila.

Dan v Oslu povezan z nagrado
Nagrajenec se je, ko sta z ženo Michelle prispela v norveško prestolnico, podpisal v knjigo Nobelovih nagrajencev. Na novinarski konferenci, ki jo je imel po srečanju z norveškim premierjem Jensom Stoltenbergom, je Barack Obama izrazil prepričanje, da bi si drugi kandidati veliko bolj zaslužili nagrado kot on.