Oscar z Reevo na podelitvi športnih nagrad. Njeni svojci in prijatelji pravijo, da niso vedeli za nobene težave v zvezi. Foto: EPA
Oscar z Reevo na podelitvi športnih nagrad. Njeni svojci in prijatelji pravijo, da niso vedeli za nobene težave v zvezi. Foto: EPA
Južnoafriška lepotica se je dvakrat zapored uvrstila na FHM-jev seznam 100 najbolj seksi žensk sveta. Foto: EPA
Oscar Pistorius je kljub telesnim hibam v športu dosegal izjemne rezultate. Foto: EPA
Atleta je policija nemudoma odpeljala na postajo. Foto: Reuters
S šprinterjeve spletne strani so že umaknili Nikejev oglas, v katerem ga oglašujejo kot 'kroglo'. Foto: Nike
Pistoriusa obtožili umora

Naslovnice skoraj vseh večjih svetovnih časopisov so polne fotografij uspešnega južnoafriškega športnika in njegovega dekleta Reeve Steenkamp, ki je tako tragično končala pod njegovimi streli na valentinovo.
"Južnoafriški najljubši sin v zaporu, obtožen umora," beremo v Independentu. Za Guardian je bilo življenje glamuroznega atleta, ki se je znašel tudi na seznamu najbolj seksi moških revije People, ena največjih športnih zgodb o zmagi nad (prirojenimi) ovirami. Za Daily Telegraph gre za eno najbolj romantičnih športnih zgodb moderne dobe, ki pa jo je požrla tema.
Potem ko je 26-letni šprinter preživel noč na policijski postaji, so ga danes že pripeljali pred sodnika, ki bo odločil, ali ga lahko izpustijo proti varščini ali ne. Tožilstvo varščini nasprotuje in športnika obtožuje naklepnega umora. Pred sodiščem se je zbrala množica njegovih podpornikov, atleta samega pa so spremljali brat in starša. Ob sodnikovemu branju obtožnice je Pistorius planil v jok. Osumljenca bodo zaslišali 19. februarja.
Na dan naj bi med branjem obtožnice prišlo tudi več podrobnosti o zločinu, medtem ko forenziki še naprej preiskujejo Pistoriusovo vilo v elitni, zagrajeni soseski v predmestju Pretorie. Za zdaj je izjave dal le Pistoriusov oče, ki je novinarjem dejal, da je njegov sin trenutno "žalosten" in da bi bilo "nevljudno" v tem hipu kar koli ugibati.

Zgodba o uspehu
Aretacija slavnega športnika je nedvomno najbolj pretresla Južno Afriko, kjer ima Pistorius status skoraj narodnega heroja, simbol zmage človeške moči nad telesnimi hibami (Pistorius je bil rojen brez obeh piščali, zato so mu še pred prvim rojstnim dnevom obe nogi amputirali). Širša javnost je "Blade Runnerja", kot je njegov vzdevek, dodobra spoznala med olimpijskimi igrami v Londonu, na katerih je šprinter kot prvi v zgodovini nastopil tako na glavnih igrah kot na paraolimpijskih igrah.

Pistorius je bil sploh prvi dvojni amputiranec, ki je nastopil na olimpijskih igrah, kar mu je uspelo po dolgi sodni bitki, na kateri je dokazal, da zaradi svojih protez nima prednosti pred zdravimi športniki.

Na olimpijskih igrah medalje sicer ni osvojil (obstal je v polfinalu), je pa zato na paraolimpijskih pometel s konkurenco, kjer je osvojil srebro na 200 metrov, zlato v štafeti 4x100 metrov ter zlato (in paraolimpijski rekord) na 400 metrov.
"Angel na Zemlji"
Naj spomnimo: policija je v zgodnjih četrtkovih urah prejela klic, v Pistoriusovi hiši pa našla štirikrat ustreljeno 29-letno žensko. Žrtev je bila ustreljena v roko, prsni koš in glavo in je umrla takoj. Policija je na prizorišču našla pištolo in odvedla pretresenega Pistoriusa. Po prvih navedbah južnoafriških medijev naj bi šlo za ponesrečeno valentinovo presenečenje - Steenkampova, ki se je še pred nekaj urami na Twitterju veselila prihajajočega dneva zaljubljencev, naj bi želela svojega fanta presenetiti, zato naj bi se vtihotapila v hišo, a jo je on zamenjal za vlomilca in ubil. Pistorius sicer nikdar ni skrival, da spi z orožjem ob postelji.
A policija je te navedbe pozneje odločno zanikala, češ da oni o tem prav nič ne vedo in da so jih poklicali sosedje, potem ko so tik pred streli slišali glasno prerekanje in kričanje. Poleg tega Pistorius ni bil tako nedolžen, saj je v preteklosti zaradi izbuhov nasilja nad prejšnjimi partnericami že imel težave z oblastmi.
S Steenkampovo, diplomirano pravnico, uveljavljeno manekenko in veliko aktivistko proti nasilju nad ženskami, je bil šele od novembra lani. Dekle njena agentka, prijatelji in znanci opisujejo kot "najprijaznejšega angela na Zemlji", kot "lepotico z možgani" in kot izjemno žensko, ki jo je bila sama dobrota in je imela krasen smisel za humor.
Ravno prejšnji teden je za južnoafriški Sunday Times povedala, da je njen fant "brezhiben moški, ki vedno misli samo na to, kaj bo zanjo najboljše". V četrtek naj bi imela v neki srednji šoli motivacijski govor, konec tedna pa jo bodo gledalci lahko videli v resničnostnem šovu Tropika Island Of Treasure, kar bo za njene najdražje še posebej boleče.

Zlovešči tviti
Medtem pa so s Pistoriusove spletne strani že umaknili oglas za Nike, v katerem šprinterja oglašujejo z geslom "Jaz sem krogla v šaržerju". A kaj dosti to ne bo pomagalo, saj so na dan prišli nekateri njegovi star tviti, med drugimi eden, v katerem se je hvalil o uspešnem dnevu na strelišču (skupaj s fotografijo), in drugi: "Kaj pa tisto, ko prideš domov in slišiš pralni stroj, pa misliš, da je vsiljivec in se v popolnem bojnem duhu odpraviš v pralnico!"

Južna Afrika sicer velja za eno od držav z najvišjimi stopnjami nasilja na svetu. Podobno kot Američani tudi številni Južnoafričani imajo v lasti orožje, s katerim se pogosto branijo pred vlomilci in vsiljivci, saj jim zakon še iz obdobja apartheida omogoča skorajda neomejeno uporabo strelnega orožja na njihovi posesti.

Pistoriusa obtožili umora