Novi varčevalni ukrepi so pospremili tudi spopadi protestnikov s policijo v Madridu. Foto: Reuters
Novi varčevalni ukrepi so pospremili tudi spopadi protestnikov s policijo v Madridu. Foto: Reuters
Španija
Rudarji zatrjujejo, da ukinitev subvencij ogroža obstoj njihovih skupnosti, zato so se odločili za pohod na Madrid. Foto: EPA
Španski rudarji zavzeli Madrid

V svojem govoru pred španskim parlamentom je Rajoy napovedal skoraj takojšen dvig davka na dodano vrednost za tri odstotke, tako da bo v Španiji DDV po novem 21-odstoten.

DDV za prometne storitve se bo z 8 odstotkov, dvignil na 10 odstotkov, medtem ko bo DDV za kruh, zdravila in knjige ostal na nizkih 4 odstotkih.

V okviru krčenja javne porabe je španski premier omenil ukinitev božičnic za javne uslužbence, ukinitev davčnih spodbud za kupce nepremičnin in znižanje nadomestil za brezposelne od šestega meseca naprej.

Kmalu tudi zvišanje upokojitvene starosti
Proračuni ministrstev bodo ob 600 milijonov evrov, kar za 3,5 milijarde manj sredstev pa bo na voljo tudi za lokalne oblasti, je napovedal Rajoy. Med nadaljnjimi varčevalnimi ukrepi je španski premier napovedal tudi znižanje plač javnih uslužbencev in poslancev, nov val zapiranj državnih podjetij, Madrid pa naj bi zvišal tudi upokojitveno starost, in sicer s 65 na 67 let.

Ukrepi prihajajo v zameno za finančno pomoč španskim bankam in podaljšanje roka za odpravo primanjkljaja. Finančni ministri držav članic evrskega območja so se ta teden dogovorili, da bodo problematične španske banke do konca meseca prejele 30 milijard evrov v okviru dogovorjenih 100 milijard pomoči.

Madridu so za eno leto, do leta 2014, podaljšali tudi rok za dosego ciljev zmanjšanja primanjkljaja.

Rudarji zavzeli Madrid
Napoved novega svežnja varčevalnih ukrepov bo pospremil protestni shod španskih rudarjev v prestolnici, kjer pričakujejo najmanj 25.000 udeležencev. Večina rudarjev se je v Madrid odpravila peš in prehodila nekaj sto kilometrov s severa države, kjer so rudarski protesti prerasli v spopade s policijo.

Rudarje so razjezili vladni načrti za zmanjšanje subvencij za premogovnike s 301 milijona evrov, kolikor so znašale lani, na letošnjih 111 milijonov evrov. Po predvidevanjih sindikatov bodo drastični rezi v subvencije ogrozili 30.000 delovnih mest in bi lahko imeli usodne posledice za celotno rudarsko panogo.

Oblasti zatrjujejo, da so subvencije nesorazmerno visoke za tako majhen in nedobičkonosen del gospodarstva. Rudarjem se je na protestu pridružilo na tisoče drugih ljudi, od študentov do "jeznih" brezposelnih. V Španiji je stopnja brezposelnosti kar 24-odstotna.

V Madridu se je vroč protestni shod prav tako sprevrgel v spopad s policijo, ki je pri tem uporabila celo gumijaste naboje. Po prvih podatkih je lažje ranjenih najmanj 20 ljudi, policija pa je aretirala nekaj deset ljudi.

Španski rudarji zavzeli Madrid