V Sano je prišlo okoli 100.000 protestnikov. Foto: Reuters
V Sano je prišlo okoli 100.000 protestnikov. Foto: Reuters

Na tisoče protestnikov, ki so se pred štirimi dnevi iz južnega mesta Taiz podali na 270 kilometrov dolg pohod proti Sani, je prikorakalo v prestolnico, kjer so jih z orožjem, solzivcem in vodnimi topovi ustavile elitne enote republikanske garde, zveste predsedniku Salehu.

Protestniki so s pohodom protestirali proti dogovoru, po katerem bi dolgoletni predsednik v zameno za umik z oblasti dobil imuniteto pred kazenskim pregonom.

Saleh dobil imuniteto
Saleh, ki je bil na oblasti več kot 30 let, je konec novembra v Savdski Arabiji podpisal dogovor o predaji oblasti, ki predvideva, da bo v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Abdarabuhu Mansurju Hadiju. Predčasne predsedniške volitve so predvidene za 21. februar prihodnje leto.

V skladu z dogovorom naj bi Saleh še 90 dni po podpisu ostal častni predsednik države. Protestniki zahtevajo, da se Salehu sodi za krvavo zatrtje množičnih protestov, ki so se začeli februarja letos in so zahtevali več sto mrtvih.

V Jemnu je sicer pred dvema tednoma prisegla vlada narodne enotnosti, ki bo državo vodila naslednje tri mesece, v prehodnem obdobju, po katerem bo Saleh nato uradno odstopil s položaja.