Nekateri migranti so se odločili za gladovno stavko in si v znak protesta celo s šivanko in sukancem zašili usta. Foto: Reuters
Nekateri migranti so se odločili za gladovno stavko in si v znak protesta celo s šivanko in sukancem zašili usta. Foto: Reuters

Vodja makedonskega kriznega štaba Susana Saliu je za srbsko javno televizijo RTS zagotovila, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ljudem zagotovili humanitarno pomoč. Ob tem je spomnila da odločitve, da se proti "obljubljeni" Evropi dovoli pot le še beguncem iz držav, kjer divja vojna, ne pa tudi tistim, za katere se predvideva, da so ekonomski migranti, ni sprejela Makedonija, ampak so to storile druge države na t. i. balkanski poti.

Zaradi njihovega ravnanja je zaskrbljen celo generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug države pozval, naj se s humanitarnimi izzivi spopadejo s "sočutjem, solidarnostjo in delitvijo odgovornosti". Kot je še opozoril, morajo države zagotoviti, da je njihova politika ločevanja prosilcev za azil na tiste, ki so do njega upravičeni, in tiste, ki niso, v skladu z mednarodnim pravom in pravicami beguncev. Selekcija prosilcev zgolj na podlagi njihove nacionalnosti je po njegovem mnenju kršitev človekovih pravic.

Gladovna stavka
Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, se medtem nadaljuje zapora železniškega prometa med Makedonijo in Solunom v Grčiji, pri kateri že več dni vztrajajo prebežniki. Na meji je ujetih že osem tovornih vlakov. Prav tako se vse več prebežnikov odloča za gladovno stavko, nekateri imajo še naprej celo protestno zašita usta.

Za ustavitev železniškega prometa se je v četrtek odločilo približno 500 prebežnikov, večinoma iz Irana, Pakistana, Maroka, Bangladeša, iraškega Kurdistana, Nepala in Somalije, ki od EU-ja zahtevajo, da odpre meje tudi zanje, in vztrajajo, da se ne bodo vrnili domov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.