Reševalci imajo polne roke dela. Foto: Reuters
Reševalci imajo polne roke dela. Foto: Reuters
Poplave in zelena zima po Evropi

Britanski premier David Cameron je za nedeljo sklical krizni sestanek, okoljska ministrica Liz Truss pa je opozorila, da bodo reke še naraščale.

Poplave so posledica deževja v preteklih dneh. Vremenoslovci tudi za danes še napovedujejo dež, čeprav naj bi bilo padavin nekoliko manj.

V mestu York so oblasti prebivalce pozvale, naj se zaradi naraščanja rek Ouse in Floss umaknejo v višja nadstropja, med 400 in 500 pa jih je moralo ponoči domove zapustiti.

Pomoč prizadetim prebivalcem zagotavlja tudi vojska, v ponedeljek pa bo prizadeto območje obiskal Cameron. Zaradi poplav je zaprtih veliko cest, policija pa je danes sporočila, da jim je zmanjkalo celo tabel z opozorili, da je cesta zaprta.
Poplave tudi na Danskem
Deževje, ki ne pojenja že tretji dan, pa povzroča težave tudi na Danskem, kjer je več rek prestopilo bregove. Poplavljenih je več cest, pa tudi nekaj hiš. Danes so morali zapreti avtocesto na polotoku Jutland, saj sta bila na cestišču voda in blato. Ponekod je prekinjen tudi železniški promet.

Medtem ko v južnem delu države dežuje, pa je povsem drugače na severu, kjer je zaradi ohladitve začelo snežiti, težave pa povzroča tudi poledica, zaradi katere se je zgodilo več nesreč.

Poplave in zelena zima po Evropi