Havla bodo pokopali v petek. Foto: EPA
Havla bodo pokopali v petek. Foto: EPA
Havel prenešen na Hradčane

Žalni sprevod s Havlovo krsto se je pomikal iz nekdanje cerkve, ki jo je Havel dal preoblikovati v kulturni center, na Praški grad.

Za krsto so hodili Havlova vdova Dagmar in tesni prijatelji pesnika in ikone žametne revolucije.

Žalni sprevod s krsto s Havlovimi posmrtnimi ostanki je davi prečkal znameniti Karlov most. Ob tem se je Havlu poklonilo več deset tisoč ljudi.

Številni, ki so na ulicah spremljali sprevod, so črni avtomobil s krsto pospremili s ploskanjem. Ena od žalujočih je v rokah držala napis s Havlovim najljubšim življenjskim motom: "Resnica in ljubezen morata zmagati".

Pred tem so se številni Čehi pozno v noč poslavljali od pokojnika v nekdanji cerkvi, sedanjem kulturnem centru, kjer je stala njegova krsta od ponedeljka.

Klaus: Pogumen mož, ki se je žrtvoval za stališča
Na Praškem gradu, kamor so prepeljali krsto, je predsednik Vaclav Klaus Čehe pozval k nadaljevanju boja za svobodo in demokracijo, ki ga je začel njegov predhodnik. Po Klausovih besedah je bil Havel pogumen mož, ki se je bil pripravljen postaviti za svoja stališča, četudi je to pomenilo osebno žrtvovanje.

Na praškem gradu bo krsta stala še dva dni, v petek pa jo bodo odpeljali v katedralo, kjer bosta spominska slovesnost in pogrebna maša.

Havlovo truplo bodo pozneje na željo družine upepelili. Tako spominsko slovesnost kot pogreb bodo prenašali na velikih zaslonih na praškem gradu in tudi v mestih po vsej državi. Po vsej državi so zastave spuščene na pol droga, danes pa se je tudi začelo tridnevno žalovanje.

Vaclav Havel je umrl v starosti 75 let v nedeljo zjutraj v spanju po dolgi bolezni. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi rakavega tumorja odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je trpel zaradi kroničnega bronhitisa.

Havel prenešen na Hradčane