Pred priljubljenimi beograjskimi splavi na Donavi je nekaj negotovih dni. Foto: EPA
Pred priljubljenimi beograjskimi splavi na Donavi je nekaj negotovih dni. Foto: EPA
Led na Donavi

Še pred tednom dni se je srbska prestolnica tako kot druga balkanska mesta spopadala z izredno nizkimi temperaturami in obilnim sneženjem, kar je povzročilo številne težave in ohromilo življenje prebivalcev.

Med zadnjo ohladitvijo je na Donavi nastal debel led, ki je med Avstrijo in Črnim morjem zaprl več sto kilometrov za rečni promet zelo pomembne evropske reke, v nedeljo popoldne pa se je začel taliti in se premikati.

Ko so se do pol metra debele ledene plošče na območju Beograda začele lomiti, je prišlo do trka med zasidranimi čolni, nekaj pa jih je odplavilo. Ena izmed restavracij na splavu je potonila, več splavov pa je bilo poškodovanih, ko jih je odneslo stran od bregu.

Oblasti pozorno spremljajo razmere, saj se bojijo, da bi taljenje ledu lahko povzročilo poplave. Za zdaj tovrstne nevarnosti še ni, saj je zaradi lanske suše gladina Donave na območju Beograda še nizka.

Po besedah vodje urada za izredne razmere Predrag Marić je vse odvisno od temperatur.

Kljub višjim temperaturam v odročnih vaseh na jugu Srbije še vedno ostaja v snegu ujetih okoli 3.300 ljudi, do katerih je mogoče priti le s helikopterji.

Led na Donavi