Svet

Poudarki

  • V Srbiji evakuirali že 1.000 ljudi
  • Slovenija bo priskočila na pomoč
  • Zaradi burje zaprta avtocesta med Zagrebom in Splitom
  • Slabo vreme tudi proti Bolgariji in Romuniji
Srbija
Poplave v Srbiji so po besedah premierja Vučića najhujše v zgodovini. Foto: EPA
Srbija
Srbska vlada je danes na predlog republiškega štaba za izredne razmere zaradi poplav in obilnega deževja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države. Foto: EPA
Zenica
V Zenici je voda zalila tudi trgovski center. Foto: Reuters
VIDEO
Katastrofalne poplave v Srbiji

Dodaj v

Foto: V Srbiji so razglasili izredne razmere, trije mrtvi

Slovenija že obljubila, da bo pomagala Srbiji
15. maj 2014 ob 11:06,
zadnji poseg: 15. maj 2014 ob 20:27
Beograd, Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Zaradi obilnih padavin je srbska vlada razglasila izredne razmere na območju celotne države. Številne ceste so neprevozne, šole so zaprte. Evakuirali so že 1.000 ljudi, trije so umrli, dva človeka pa pogrešajo.

Srbski premier in vodja štaba za izredne razmere Aleksandar Vučić je povedal, da bo vlada razglasila izredne razmere na območju celotne države. "To bo pomenilo angažma vseh razpoložljivih kapacitet, ki jih imamo, da bomo ublažili posledice te naravne katastrofe," je povedal Vučić. Dodal je še: "To je največja naravna katastrofa v zgodovini Srbije. Nihče ne more zmagati proti vodi ali ognju, zato je najpomembneje, da zaščitimo življenja ljudi."

Po podatkih srbskega medija B92 je en človek umrl v Umčarih, eden v Novem Sadu, med reševanjem pa je umrl tudi 42-letni reševalec. Dva človeka uradno pogrešajo.

V Srbiji neprekinjeno dežuje že 36 ur, zaradi obilnih padavin pa še vedno narašča višina rek. V Beogradu, Loznici in Valjevu je že padla rekordna količina padavin, čez sto metrov na kvadratni meter, te pa se bodo po napovedih vremenoslovcev nadaljevale tudi jutri. Oblasti opozarjajo tudi pred nevarnostjo zemeljskih plazov.

Brez elektrike 100.000 gospodinjstev
Najhuje je na zahodu in v osrednjem delu Srbije, kjer je narasla voda odnesla številne mostove in dele cest, prekinila oskrbo z elektriko in na splošno povzročila ogromno škodo na infrastrukturi. Prekinjena je ibarska magistrala, ena najpomembnejših cestnih povezav na območju, prekinjene so tudi nekatere železniške povezave.

Za zdaj so evakuirali 1.000 ljudi, evakuacije pa se še nadaljujejo. Brez oskrbe z elektriko je 100.000 gospodinjstev. Oblasti so zaprle nekatere šole, tudi v Beogradu, ki bodo zaprte do konca tedna. Vlada je vsem vrtcem in šolam po državi odredila tudi odpoved vseh zunajšolskih dejavnosti.

Slovenija bo pomagala z enoto za prečrpavanje vode
Kot še piše B92, je srbska vlada Rusko federacijo, Evropsko unijo in Slovenijo že zaprosila za humanitarno in tehnično pomoč pri odpravi posledic poplav. V boju proti podivjanim vodam pomaga 400 vojakov, tudi z vojaškimi helikopterji, čolni, cisternami z vodo in drugo opremo.

Minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič je pomoč odobril in uprava za zaščito in reševanje je že aktivirala enoto za prečrpavanje vode, ki se bo z visokozmogljivimi muljnimi črpalkami v petek dopoldne zbrala v državnem logističnem centru Roje, od koder bo krenila proti Srbiji. V petek dopoldne bo potekala tudi korespondenčna seja vlade, ki bo odločila o omenjeni pomoči.

O vremenskih težavah poročajo tudi iz Hrvaške
Zaradi orkanske burje je zaprta avtocesta med Zagrebom in Splitom na odcepu med Svetim Rokom in Maslenico, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Opozorili so na možnost novih omejitev v prometu. Močan severozahodnik piha tudi v notranjosti države.

Avtocesta proti Splitu med odcepoma Posedarje in Maslenica ter državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački sta odprti zgolj za osebna vozila. Burja ovira promet tudi na avtocesti Reka-Zagreb in na jadranski magistrali.

Vremenoslovci opozarjajo prebivalce na nevarnosti, ki jih prinaša močan veter na severozahodu ter na vzhodu države, kjer ponekod tudi močno dežuje. V Dalmaciji burja ovira trajektni promet. Prekinjena je mednarodna ladijska povezava Dubrovnik-Bari. V Splitu so gasilci s cest odstranjevali drevesa in veje, ki jih je podrla burja. Gasilci so posledice silovitega vetra odstranjevali tudi v Makarski in Trogirju ter v Komiži na otoku Visu.

Kritične razmere tudi v BiH-u
Podobno vreme je tudi v BiH-u, kjer po novem v celotni Federaciji BiH-a, v desetih občinah Republike srbske, med drugim v Bijeljini in Doboju, ter v okrožju Brčko prav tako veljajo izredne razmere. Na številnih cestah in železniških progah - med drugim na magistralni cesti od meje s Hrvaško prek Doboja do Zenice in Sarajeva ter na progi od Sarajeva proti Zagrebu - je promet prekinjen, številna gospodinjstva so brez elektrike. V krajih, ki so odrezani od sveta, grozi pomanjkanje hrane, pristojni organi tudi pozivajo k uporabi filtrirane vode.

Bosanske oblasti so že zaprosile za mednarodno pomoč v boju proti poplavam in za pomoč mirovnih sil EU-ja (Eufor) v državi, ki so se že odzvale. Tudi tu pri reševanju in pomoči prizadetim sodeluje vojska z vsemi sredstvi, ki jih ima na razpolago, med drugim s helikopterji in čolni.

V Sarajevu, kjer je prav tako voda že zalila več hiš, je gladina reke Miljacke v središču mesta pri skoraj treh metrih in tako najvišja v zadnjih 15 letih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Gladina Drine je danes zjutraj dosegla kar 530 centimetrov, rekordu se približuje tudi vodostaj Bosne.

Slabo vreme grozi tudi Bolgariji in Romuniji
Slabo vreme se počasi pomika proti vzhodu in se bliža Bolgariji in Romuniji. V Bolgariji po poplavi v kraju Knezha na severu že pogrešajo neko starejšo žensko, medtem ko naj bi na obrobju Sofije divjal manjši tornado. V Romuniji med Bukarešto in Karpati reke že nevarno naraščajo in prestopajo bregove.

K. Št., B. T.
Srbija
Srbija
Srbija
Srbija
Srbija
Srbija
Srbija
Srbija
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 15.05.2014 ob 12:57
Tole si morate pogledat... eden od razlogov, zakaj so tako hude poplave:Količina smeti (plastike) je naravnost osupljiva!
vladimir-zilic
# 15.05.2014 ob 16:34
Obožava kada Slovenci glume finoću i kulturu i zgražavaju se kako prosti Bosanci i Srbi bacaju plastiku i otpad u reke, a osvanu posle proslave nove godine u Beogradu grleći mrtvi pijani i ispovraćani WC šolje po splavovima i kafićima i valjajući se polugoli na -10c na sred trgova i ulica.Slažem se da ima određene krivice i u ljudskom faktoru ali nemate predstavu kako pada kiša poslednja dva dana. Ja sam iz Beograda i kiša pada već 35 sati kao najjači letnji pljusak bez prestanka, a tako je u celoj Srbiji. Pozdrav!
Acinho
# 15.05.2014 ob 15:24
Mečejo se smeti v reko in to počnejo osebe, ki so se pripeljali z avtom švicarskih tablic. V Švici tudi tako mečejo? Seveda da ne, tam lepo ločujejo še verjetno, potem pa pride v rodno Bosno in si misli, da lahko počne kar želi, ker "a šta mi ko može".

Žalostno in bedno. Na Balkanu (predvsem Bosna, Srbija in južneje) je zavest o okolju žalostno nizka, smeti se mečejo povsod in posledično je tisti jez od plastenk, nekaj povsem normalnega. Ni mi jasno, kako se folk ki nekaj vrže v naravno nikoli ne vpraša "čakaj malo, nas na tem področju živi toliko in toliko, če vsak izmed nas vrže le po eno plastenko, je to več milijonov kosov odpadkov". Spomnim se, ko sem bil prvič v Bosni, kmalu po vojni, pridemo dol, gremo do fotrove tete na obisk, zapeljemo se v mesto, fotr ma nek papirček za v smeti vržt, išče kanto (katere seveda nikjer ni bilo), pa mu teta (sicer starejša prijazna gospa) reče "sine nije ti to Slovenija, ovde možeš bacati i na cestu". Ko ji fotr skuša dopovedat, da s tem onesnažuje svoje lastno okolje, mu brezbrižno odgovori "pa tako svi rade". Žalostno a resnično.
Acinho
# 15.05.2014 ob 11:55
Poplave v Srbiji so žal pogost pojav, veliko večino njih pa bi se dalo preprečiti, kar je še najbolj žalostno. Predvsem v Vojvodini imate cel kup raznih kanalov, grajenih še v času AO, pa kasneje v SFRJ, kjer se je ves ta sistem še nekako vzdrževal, zadnjih 20-25 let pa je ogromno kanalov zasutih, zabasanih z smetmi, razrušenih itd itd...država pa vsako leto ponavlja, kako bo to treba sanirati, zgodi se pa seveda čisto nič.
oliva
# 15.05.2014 ob 13:07
Grozljivka.
Potem pa še eni pravijo, da ljudje nismo nič krivi oz. da nismo sokrivi...
hektor11
# 15.05.2014 ob 11:54
Včasih smo rekli kamor gre denar naj gre še voda...sedaj tega ne moremo ker iz štajerske nobena reka ne teče proti ljubljani in Bruslju...škoda :))
oliva
# 15.05.2014 ob 16:41
Sočustvujem, @vladimir-zilic, srečno!
drdoca
# 15.05.2014 ob 23:01
Hvala Sloveniji na prijateljstvu i razumevanju.Pozdrav iz Srbije
vladimir-zilic
# 15.05.2014 ob 17:03
Opet ja! :)
Država Srbija je između ostalog zatražila zvanično pomoć od EU,Rusije i Slovenije.
http://www.youtube.com/watch?v=hmRA0M2it
kg
U Beogradu sa 107,9, Loznici 110 i Valjevu 108,2 litara po metru kvadratnom kiše danas su zabeleženi apsolutni maksimumi dnevne količine padavina u istoriji merenja, pokazuje izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.
Da probam da dočaram šta se događa...
pancho
# 15.05.2014 ob 18:32
Spostovani. Se dandanes so ob reki Dravi in v njenih mrtvih rokavih ostanki naplavin od zadnjih poplav. Plastenke otroska plasticna vozila, avtomobilske gume. In to v obmocju kjer je krajinski park.
Farmergirl
# 15.05.2014 ob 16:49
Slovenci odvžrejo odpadke v naravo pa tik pred čistilnimi akcijami. Potem se jih pa vsi nedolžni udeležijo pa za seboj svojo svinjarijo spet pomagajo pobrati. Tako, da najprej pred svojim pragom malo počistite potem pa kažite s prsti nad bosance in ostale.
scenic
# 15.05.2014 ob 14:22
kr most cel je odnesloBivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 15:07
Kar se razlogov za smeti v rekah in Bosancev tiče, zadostuje tale članek, star nekaj minut: http://www.zivinice.ba/crna-hronika/i-to-se-dogada-bacaci-smeca-13974.html

Ne moreš verjet, nekateri poplave izkoriščajo za to, da v vodo lažje zmečejo smeti. Adijo pamet.

Dokler bodo imeli takšno kulturo, potem bo ostalo onesnaženo.
Gyorgy
# 15.05.2014 ob 13:00
3:30 - 4:30 pravi jez iz plastenk O.o
alpe3
# 15.05.2014 ob 18:14
V Beogradu, Loznici in Valjevu je že padla rekordna količina padavin, čez sto metrov na kvadratni meter

Uh, tole je pa hudo ...

LP
maajde2
# 15.05.2014 ob 14:49
Jaz pa mislim, da je problem tudi v tem da so vso obalo okrog rek očistili in enostavno ni več dreves na obalah rek. Za primer samo hrast , ki je star sto let veže nase neverjetne količine vode.
drugače pa gledam že parkrat posnetek in ne morem verjeti , da obstaja je obstajal JEZ PLASTENK in ob obali Morave neverjetne količine vrečk. Pa to je neverjetno.
SLOBloodPatriot
# 15.05.2014 ob 14:48
Bogi ljudje, po zadnjih podatkih naj bi bilo že 5 mrtvih.
Bivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 13:15
Prej omenjeni odtrgani most (za pešce) je sedaj odneslo v naslednji most (za vozila). Link: http://www.klix.ba/vijesti/bih/dramaticno-u-zavidovicima-bosna-odnijela-most-duga-koji-je-udario-u-drugi-most/140515044
tihomir
# 15.05.2014 ob 18:07
Ne moreš verjet koliko plastike in potem pravijo, da je gospodarstvo premalo svobodno....
luxmundi
# 15.05.2014 ob 17:40
To pa zgleda katastrofalno, ubogi ljudje :(

Achino, se popolnoma strinjam, od propada juge se na sanacijah in čiščenju vodotokov praktično ne naredi nič, zato tudi take težave. Tudi pri nas bi lahko naredili kaj več ...

Kar se smeti tiče ... tudi pri nas starejši pravijo, da se je dosti metalo v vodo in nato se je čakalo, da odnese. Tudi sam se iz otroštva še spomnim Soče in Idrijce in smeti po vejah po vsakem večjem dežju, tega danes skoraj ni več ... na jugu Balkana pa seveda še vse po starem :(
Sem bil nekaj let nazaj v Črni Gori, reka Tara je čudovita ... potem pa smo se peljali v notranjost proti Podgorici in vidiš smetišče tik ob reki, kjer je smeti dejansko odplavljalo, res žalostno.
maajde2
# 15.05.2014 ob 14:19
Mimobežnik@
ljudje so tam še vedno prepričani, da bo zima ali tok odnesel smeti. Drugčae pa pesem, odlična.
Kekec99
# 15.05.2014 ob 12:18
@mooodeeel

Vsaka malo bolj razvita država ima svoj H.A.A.R.P. , med drugim tudi Srbi.
balistik1
# 15.05.2014 ob 11:48
Zanima me kaj bo zapisal srbski ARSO glede teh nenavadnih pojavov ?
tihomir
# 15.05.2014 ob 18:32
Alfa, gledano skozi zgodovino človek nikoli zares ni bil pri pameti, posebej izstopa zahodni človek. In vsi mi smo to.
svobodan
# 15.05.2014 ob 16:51
...NASA: antarktika se bo stopila prej kot smo pričakovali...gladina oceanov se bo dvignila za 1.3-3m...prišlo je do verižne reakcije, ki je ni mogoče več ustaviti, tudi če jutri prenehamo izpuščati CO2 v zrak...

...pri nas in po svetu pa zastopniki kapitala še kar trobijo o bgospodarski rasti, ki da bo rešila svet...sedaj se napoveduje nova konjunktura tja do 2021, ko bo spet kriza...

...se pravi novo spuščanje miljard ton CO2 v zrak, do naslednje krize...
oliva
# 15.05.2014 ob 16:21
@Unssen, link do videa vstaviš med zakjučen ukaz z oglatima oklepajema:
[video]link-do-videa[/video]
Bivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 15:30
(@scenic; hvala, da si dal linke v bolj uporabniku prijazno obliko ;) bi bil tako prijazen in napišeš, kako link pretvoriš v tako obliko? tnx!)
Acinho
# 15.05.2014 ob 15:25
Pardon popravek. Tablice na sliki so avstrijske, ne švicarske.
Mimobeznik
# 15.05.2014 ob 21:58
Za spremljanje vremena pri nas in v okolici je ena od bolj uporabnih strani:

http://www.idokep.eu/?ol
dal=szelterkep
rob3rtsi
# 15.05.2014 ob 20:00
Še en prizor iz poplavljene Bosne:

https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10369229_10152104962106129_62317708464
94547932_n.jpg
levak
# 15.05.2014 ob 19:13
Ubogi ljudje, ki živijo na tem področju.
Gyorgy
# 15.05.2014 ob 18:56
Pfc- lol sneg in toča v maju- neviđeno.
assange
# 15.05.2014 ob 18:55
tudi v okolici Tuzle neprestano dežuje že četrti dan, večina cest je težko prevoznih, prav tako pa sem praktično ujet v hotelu, ker so vse glavne ceste neprevozne.

posnetek vožnje danes popoldan
Mimobeznik
# 15.05.2014 ob 18:50
Ah svobodan, to sicer ni primerna tema, ampak recikliranje je v izjemnem porastu, statistiko si lahko pogledas za vse drzave eu+okrozje na eurostatu in je veliko bolj verodostojna kot tvoje blebetanje v tri krasne.

Ce zivis na obmocju Snage LJ potem si v zadnjih letih verjetno opazil ogromen porast razlicnih smetnjakov...

Ce si bil na odpadu nekaj let nazaj, se je do danes veliko spremenilo, osvisno je tudi od občin in njihovih politik ravnanja z odpadki.

Kot da bi rekel, da si bil pred 10 leti krovec in bi sedaj napisal, da nisi nikjer videl fotovoltaicnih celic.
svobodan
# 15.05.2014 ob 17:34
Svobodan, po kolicini recikliranega materiala je Slovenija takoj za Nemcijo na drugem mestu v EU. Problem pa sta malo kompostiranja in termalne obdelave - nimamo sezigalnice.

...haha, to si prebral v kakem propagandnem glasilu..jaz pa sem delal mesece na smetišču in vem da smo taki prasci da ni za povedat...

...odkrito povej ali si sploh kdaj bil na kakem smetišču, da bi videl na lastne oči po deset in več metrov debele plasti speštanih odpadkov, plastike, oblačil, vsega možnega za življenje popolnoma nepotrebnega kapitalističnega sranja, ki ga verjetno večina potrošnikov ne bi mogla vohati, ker bi bruhala...

...kar v beteceju se blešči...čez nekaj dni pa na barju zelo zelo smrdi...

...termalna obdelava se sicer lepo sliši...v resnici pa gre za primitivno sežiganje ki ima za posledico spuščanje miljonov ton dima, dioksina, žvepla, klora, saj in ostalega v zrak, ter tisočev ton pepela, ki je še bolj strupen, kot če plastenka počasi razpada v moravi...pepel moraš na koncu ravno tako nekam nasipat, skratka uničiti še eno dolino...

...lahko obračaš kakor hočeš...na koncu se entropija poveča in prave rešitve ni...

...človek bo s svojim od narave odtujenim načinom življenja uničil samega sebe ali pa se prilagodil na življenje na smeteh, podobno kot podgane....

..manjšina se nas tega zaveda, vendar ne moremo skoraj nič storiti, ker bo večina v sloveniji in evropi volila stranke, ki jim za ekologijo ni mar, jim je pa mar za udbo in rast potrošnje...
Mimobeznik
# 15.05.2014 ob 17:08
Svobodan, po kolicini recikliranega materiala je Slovenija takoj za Nemcijo na drugem mestu v EU. Problem pa sta malo kompostiranja in termalne obdelave - nimamo sezigalnice.
jazbc
# 16.05.2014 ob 00:30
@achino
sem ravno te dni v Vojvodini urejal vinograd in ti moram povedat, da se je na moje zacudenje letos veliko cistilo in rihtalo, za razliko od prejsnjih let, so bili kanali ocisceni in tudi plastenk ni videti.

Sem se res cudil, kaksna sprememba. Sploh ni problem v teh ociscenih kanalih. Vojvodina (ki sploh ni tako mocno nastradala), je ravna in voda se ni imela kam umakniti.

V sloveniji se nisem dozivel niti priblizno taksnega vremena, pa nam je vseeno zalilo pol Viča.

Povsem neprimerno, je naravno katastrofo izrabljati za antisrbsko propagando.

Da si bos lazje predstavljal, bilo je kot nevihta, ki ponavadi traja par minut, ali najvec par ur, ampak tokrat se ni in ni ustavila. Ljudje pa so tukaj zelo solidarni ter pozitivni in to dosti bolj, kot bi si od edinega genocidnega naroda na svetu lahko predstavljali.

Tukaj krozijo sale, da je sedaj Srbija kot Amerika, vsaka hisa ima svoj bazen:).

Res je neprimerno govoriti, da je nekaksna balkanska mentaliteta kriva za dalec najvecje zabelezene poplave in padavine.
lilalula
# 15.05.2014 ob 20:05
In se bo Slovenija kaj zganila, bomo pomagali Srbom ali stali križem rok?
accko
# 15.05.2014 ob 17:32
bosna pod vodo : http://www.telegraph.co.uk/news/worldnew
s/europe/bosnia/8183450/Bosnia-hit-by-worst-floods-in-a-century.html#ooid=RiNWJ2MTpWl8bBp8pxL7F6
Ng_JzDjRRe
svobodan
# 15.05.2014 ob 17:02
Količina smeti (plastike) je naravnost osupljiva!

...seveda, to je pravi obraz gospodarske rasti in kapitalizma...

...rasteta slepota potrošnikov in surovost kapitalistov...

Jaz pa mislim, da je problem tudi v tem da so vso obalo okrog rek očistili in enostavno ni več dreves na obalah rek. Za primer samo hrast , ki je star sto let veže nase neverjetne količine vode.
drugače pa gledam že parkrat posnetek in ne morem verjeti , da obstaja je obstajal JEZ PLASTENK in ob obali Morave neverjetne količine vrečk. Pa to je neverjetno


...v sloveniji je na milijone ton plastike, le da z njo ker smo kao bolj kulturni zasipamo kraške in druge doline...tam ta plastika počasi gnije, razpadline pa zastrupljajo vodo, ki jo bedaki nato vsakič znova točijo v novo plastiko...

...skratka: slovenci znamo odpadno plastiko le bolj skriti očem, po količini pa jih še močno prekašamo srbe in ostale...

...namesto da bi volili zelene, TRS, iniciativo za demokratični socializem, ki se borijo proti temu sranju...bodo bedniki šli volit sds, ki ga zanimajo udbovski arhivi, ne pa prihodnost zemlje...
jazbc
# 16.05.2014 ob 00:36
Glede HARP teorije, pa sam razmisljam povsem drugace.

Rusija je imela par dni pred zacetkom Tamare vojasko parado na Krimu in v Moskvi.

Kremelj se ze par desetletji hvali, da znajo iz dezja narediti sonce (to ni neka teorija, ampak resnicno dejstvo), prav vsaka njihova parada je v suhem vremenu in zvecer imajo jasno nebo, za ognjemet.

No in letos so imeli parado tudi na Krimu in to kot sem ze omenil le par dni pred prihodom Tamare. Krim, je povsem blizu Balkanskega polotoka in se mi zdi dosti verjetna povezava.

To da je parada povzrocila Tamaro, si ne jemljem zdravo za gotovo, ampak se mi zdi povsem verjetno.
tihomir
# 15.05.2014 ob 19:32
Mimobeznik, reciklaža je še vedno samo poskušanje popravljanja tega, kar je že do konca zavoženo. Dejstvo je, da je človek dobil v dar čudovito divjino, za seboj pa pušča puščave smeti.
ALFAinOMEGA
# 15.05.2014 ob 18:24
...rasteta slepota potrošnikov in surovost kapitalistov...

Raste tudi egoizem in pohlep večine posameznikov. Človeštvu se je totalno strgalo.
dingec
# 15.05.2014 ob 18:20
Nebom rekel da je to teorija zarote, vendar v Srbiji je postavljen HARP.
zo-diacal
# 15.05.2014 ob 15:20
Ljudje se enostavno ne zavedajo, da z onesnaževanjem v lastno skledo pljuvajo.
SF010
# 15.05.2014 ob 14:47
a bomo avion poslal po slovenske državljane?
Bivši uporabnik
# 15.05.2014 ob 12:49
Po mojih ocenah so poplave morda najhuje prizadele Bosno.

Odneslo je pomemben most čez reko Bosno: youtube.com/watch?v=VNStsKvbnOQ&sns=
fb
ancient
# 19.05.2014 ob 13:20
"Vsaka malo bolj razvita država ima svoj H.A.A.R.P. , med drugim tudi Srbi."

HAARP v Srbiji? Pa ne me smejat no. Še tisti ki je (na Aljaski), sameva ugasnjen...

Drugače pa, držite se vsi, ki vas je prizadela ta vremenska ujma! Upam, da bo kmalu mimo.
jazbc
# 16.05.2014 ob 00:48
@Mimobeznik

tvoj posnetek 'tuzna morava', je star vsaj nekaj let, ko je bila res tuzna. Ampak to se je dosti spremenilo, ne vem sicer za danasnjo Moravo, ampak v Vojvodini, ker se te dni mudim, so bili kanali neverjetno ocisceni. Res sem se cudil, kako so to zrihal, saj 2 leti nazaj (ko sem bil nazadnje tu)je bila prava katastrofa, kar se plastenk tice.
vidim
# 15.05.2014 ob 22:47
Kako povzročiti veter, velike padavine. To znajo iz satelitov, iz zemeljskih baz za oddajanje mikrovalov, to delajo z letali, da je stalno ekran na katerega delujejo z mikrovalovi. To dejanskjo delajo in kako uspe izsušiti Kalifornijo- tudi to je mogoče z istimi napravami in z intenzivnim spreminjanjem vremena drugje. FEMA taborišča so začelu polniti z brezdomci, ampak to je šele začetek polnjenja taborišč.
Kazalo