Eksplozija se je zgodila v kraju  Igualada, približno 60 kilometrov oddaljenem od Barcelone. Foto: Reuters
Eksplozija se je zgodila v kraju Igualada, približno 60 kilometrov oddaljenem od Barcelone. Foto: Reuters

Eksplodiralo je v tovarni španskega podjetja Simar v kraju Igualada, ki je približno 60 kilometrov oddaljen od Barcelone. Katalonska ragionalna vlada je v izjavi za javnost sporočila, da je do eksplozije najverjetneje prišlo ob kontaktu dveh kemikalij med raztovarjanjem kontejnerjev, ko so jih pripeljali v tovarno. Podjetje Simar se na nesrečo še ni odzvalo, tako da uradni vzrok eksplozije še ni znan.

Ljudem so prepovedali, da bi se gibali na prostem
Po eksploziji se je začel po zraku širiti oranžen oblak dima, ki se je od tovarne že premaknil proti naseljenim soseskam. Ker je ena od kemikalij, dušikova kislina, korozivna in strupena, je katalonska vlada približno 60.000 okoliških ljudi pozvala, naj zaprejo okna in naj se raje zadržujejo v notranjih prostorih. Katalonski notranji minister Ramon Espalder je sicer zatrdil, da plin ni nevaren in da le draži sluznico.

Nekatere ceste na območju so zaprli in prekinili nekaj železniških povezav. Ker se je dve uri po nesreči oblak že precej razkadil, so prepoved gibanja na prostem umaknili, a otrokom, starejšim, bolnim ljudem in nosečim ženskam v šestih katalonskih mestih še vedno svetujejo, naj se ne zadržujejo na prostem. Vsem ljudem svetujejo, naj si nadenejo zaščitne maske.