Projekt je vreden 34 milijard evrov in bo podvojil trenutno velikost zastarele podmorniške flote. Foto: Reuters
Projekt je vreden 34 milijard evrov in bo podvojil trenutno velikost zastarele podmorniške flote. Foto: Reuters
Nove podmornice bodo sčasoma zamenjale staro floto. Foto: Reuters

Francosko pomorsko podjetje DCNS, ki je v večinski lasti francoske vlade, je ponudilo gradnjo plovila Barracuda. Gre za dizelsko-električno različico trenutnega jedrskega plovila Barracuda, ki bo na novo zasnovano za Avstralijo.

Nova avstralska flota, ki bo sčasoma zamenjala staro, bo sestavljena iz 12 vrhunskih podmornic, izdelali pa jih bodo v Osbornu v Južni Avstraliji. Projekt je vreden 34 milijard evrov in bo podvojil trenutno velikost zastarele podmorniške flote. Prvo podmornico naj bi splovili okoli leta 2030.

Za gradnjo avstralskih podmornic sta se potegovala tudi nemški ThyssenKrupp in japonski konzorcij, ki je vključeval japonski industrijski konglomerat Mitsubishi Heavy Industries.

"To je čudovit dan za naše pomorstvo, čudovit dan za avstralsko gospodarstvo 21. stoletja, čudovit dan za zaposlitve v prihodnosti," je dejal avstralski premier Malcolm Turnbull. Optimističen je bil tudi francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian, da bo projekt ustvaril na tisoče delovnih mest v Franciji: "To pomeni na tisoče delovnih mest, to je zelo dolgoročna pogodba. Z Avstralijo smo se poročili za 50 let."

Le Drian je še poudaril, da bodo del flote gradili v Avstraliji, "saj si Avstralija to želi". "In mi to razumemo. Vendar pa je tudi znaten del, ki se bo vrnil v Francijo," je povedal. Večino novih delovnih mest zaradi posla z Avstralijo bodo odprli v Cherbourgu na severozahodu Francije, kjer izdelujejo podmornice, pa tudi v mestih Brest, Lorient in Nantes.