Mistrala sta končala v rokah Egipčanov. Foto: Reuters
Mistrala sta končala v rokah Egipčanov. Foto: Reuters

Posel so sklenili ob obisku francoskega premierja Manuela Vallsa v Kairu, kjer se je srečal z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem.

Po navedbah francoskih vladnih virov naj bi Egipt za ladji plačal 950 milijonov evrov, pri financiranju pa naj bi mu izdatno pomagala Savdska Arabija. Gre za drugi večji vojaški posel med Francijo in Egiptom.

Ladji - na vsako gre 16 helikopterjev, štiri desantna plovila in 13 tankov - je Rusija naročila leta 2011, posel je bil vreden 1,2 milijarde evrov. Toda Francija se je znašla v precej neprijetnem položaju, ko se je lani bližal datum izročitve. Odnosi med Rusijo in Zahodom so namreč padli na najnižjo raven po koncu hladne vojne zaradi ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in njene podpore separatistom na vzhodu Ukrajine.

Francija je bila pod močnim pritiskom zaveznikov, naj Rusiji ne izroči napredne tehnologije, in na koncu je dobavo odpovedala.

Odločitev o prekinitvi pogodbe je Francijo drago stala - za vzdrževanje ladij in urjenje 400 ruskih mornarjev je odštela več kot milijon evrov. Pariz in Moskva sta se avgusta po osmih mesecih intenzivnih pogajanj dogovorila za prekinitev pogodbe. Francija je morala Rusiji vrniti 949,7 milijona evrov.

Pariz se je prav tako zavezal, da ladij ne bo prodal državi, ki bi lahko nasprotovala ruskim interesom, kot so Poljska in baltske države, so navajali diplomatski viri. Po razdrtju posla z Rusijo se je za plovili zanimalo več držav, med drugim Kanada, Indija in Singapur.