Pariška predmestja s socialnimi stanovanji imajo izjemno slab sloves. Foto: EPA
Pariška predmestja s socialnimi stanovanji imajo izjemno slab sloves. Foto: EPA
Nasilni izgredi v revnih francoskih predmestjih niso nepogosti. Foto: Reuters

Sojenje domnevnim storilcem je odkrilo kulturo mladostnega nasilništva in spodbudilo burno razpravo o francoskem pravosodnem sistemu.

"Nina" in "Stephanie" (imeni nista pravi) trdita, da ju je bilo vrsto let preveč strah spregovoriti o mesecih skoraj vsakodnevnih posilstev, ko sta bili stari komaj 15 in 16 let in sta odraščali v socialnih stanovanjih v Fontenay-sous-Bois v predmestju francoske prestolnice. Leta 2005 je tolpa Nino tako hudo pretepla, da je omedlela, zato se je le odločila obrniti na policijo. Sledil je sodni proces, ki je pretresel državo, saj si le stežka prizna epidemijo posilstev, ki jih mladostniške tolpe izvajajo nad najstniškimi dekleti v revnih francoskih soseskah.

Domnevni napadi v Fontenay-sous-Boisu naj bi se dogajali med letoma 1999 in 2001. Danes 29-letna Nina je za časnik Libération povedala, da se je v sosesko socialnih stanovanj preselila z mamo in bratom pri sedmih letih. Dekletu, ki je bila vedno bolj fantovska, je šlo v šoli dobro. Ko ji je bilo 16 let, se je nekega večera vračala iz kina, ko jo je ugrabila skupina mladih, jo odpeljala v stanovanjske kleti, kjer so jo posilili in se po vrsti brutalno spolno izživljali nad njo. Predtem je bila še nedolžna, je zatrdila Nina.
Izjemno nasilni in dolgi napadi večjih skupin fantov so se nadaljevali vsak dan na parkiriščih, stopniščih, v stanovanjih, kleteh in praznih igriščih lokalnega vrtca. Po Nininih besedah je v napadih, med katerimi je kričala, se otepala, jokala in bruhala, sodelovalo najmanj 25 mladeničev. Ena izmed prič je opisala, da je bilo v vrsti za napad nanjo kar 50 fantov.

Pretrgali tišino
Ker so ji zagrozili, da jim bodo požgali stanovanje, če bo o napadih spregovorila, se je o vseh grozotah bala povedati svoji mami, ki je opazila, da se prha od osem- do desetkrat na dan. Nina, ki se je od napadov zredila za 70 kilogramov, je pridobitev teže opisala kot "lupino", za katero se lahko skrije. Pustila je tudi, da jo medijske ekipe fotografirajo in snemajo pred sodno dvorano, da bi spodbudila druge žrtve, da gredo na policijo. "Obtoženi bi se morali skrivati, ne jaz," pravi. Njeni odvetniki jo hvalijo, da je spregovorila o "nevarni kulturi tišine" v socialnih soseskah.

Tudi mediji so ob začetku sojenja pozdravljali domnevni žrtvi zaradi njunega poguma, a sojenje pred poroto, ki je potekalo za zaprtimi vrati, ker so bili obtoženi za časa zločina še mladoletni, je potekalo v napetem in težkem ozračju. Druga izmed deklet, Stephanie, se je po štirih dneh sojenja skušala ubiti. Nina pa je morala zaradi slabosti in čustvene razvrvanosti med sojenjem večkrat zapustiti sodišče.

"V seksu sta uživali"
14 obtoženih moških, danes starih od 29 do 33 let, večinoma z družino in redno službo, posilstva zanikajo. Nekateri od njih sicer pravijo, da je do spolnih odnosov prišlo, a da so bili ti sporazumni in da sta domnevni žrtvi "pri seksu uživali". Podrobnosti sojenja, do katerih so se dokopali mediji, kažejo, da so nekateri obtoženci podajali opazke, kakršne so, da sta ženski pregrdi, da bi ju posilili, ali da do spolnih odnosov ni prišlo, "ker če bi, bi slišal Ninine stoke užitka". Odvetniki obeh žensk so se pritožili, da so nekateri domnevni žrtvi odpravili kot "lažnivki" ali pa "nimfomanki".

Poročila psihiatričnih izvedencev potrjujejo, da sta bili ženski spolno napadeni.

Kot še poroča Guardian, obtoženim v teoriji grozi do 20-letna zaporna kazen, toda državni tožilec je ta teden priporočil zaporne kazni od pet do sedem let za osmerico, ki ob napadih še niso bili stari 18 let. Za drugih šest je tožilstvo brez nadaljnje obrazložitve dejalo le, da "obstaja dvom".

Odvetniki Nine in Stephanie pravijo, da so nad priporočili šokirani, obe strani pa sta se večkrat pritožili zaradi "zmedenega in nepovezanega" sojenja. Razsodbe naj bi bile znane še danes.