Papež Frančišek se je lotil temeljite prenove Cerkve. Foto: EPA
Papež Frančišek se je lotil temeljite prenove Cerkve. Foto: EPA

S posebnim dekretom (moto proprio) je Frančišek v četrtek ustanovil tudi odbor za finančno varnost.

Iz Vatikana so sporočili, da dekret določa uporabo vatikanskih zakonov v dikasterijah rimske kurije in drugih institucijah ter entitetah, ki so odvisne od Svetega sedeža. Prav tako bodo pravila veljala za neprofitne organizacije, ki imajo pravno osebnost po normah kanonskega prava in imajo sedež v Vatikanu.

Z dekretom se krepi tudi nadzorna in regulatorna vloga leta 2010 ustanovljenega vatikanskega finančnega urada (AIF), ki bo opravljal nadzor nad pravnimi osebami, ki so redno vključene v finančne dejavnosti Vatikana.

Novi papež z dokumentom nadaljuje delo Benedikta XVI., ki je z dekretom moto proprio iz leta 2010 ustanovil AIF. Dekret odgovarja na priporočila evropske organizacije Moneyval.

Frančišek se je odločno lotil boja s korupcijo in pranjem denarja v Vatikanu, potem ko je bila vatikanska banka IOR tarča številnih obtožb zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov. Med drugim je ustanovil tudi posebno preiskovalno komisijo, ki je zadolžena za pregled dejavnosti IOR.

Julija lani je Vatikan opravil prvi test na poti pridružitve državam, ki izpolnjujejo mednarodna pravila finančnega poslovanja. Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval ga je ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočil.

Papež v boj proti pranju denarja
Papež v boj proti pranju denarja