Tron se bo moral braniti pred obtožbami o spolnem nadlegovanju. Foto: EPA
Tron se bo moral braniti pred obtožbami o spolnem nadlegovanju. Foto: EPA

Tron je obtožen spolnega nadlegovanja dveh uslužbenk na občini, kjer je župan. V pismu, v katerem je predsednika Nicolasa Sarkozyja seznanil s svojim odstopom, je zapisal, da bo dokazal svojo nedolžnost. Državni sekretar se je za odstop odločil, potem ko je tožilstvo uvedlo preiskavo proti njemu zaradi obtožb o spolnem napadu in posilstvu.

Tronov odvetnik je tožnici označil za "kronični lažnivki". V prijavah na tožilstvo sta obe ženski, stari med 34 in 36 let, zatrdili, da ju je Tron spolno nadlegoval v letih od 2007 do 2010, ko sta bili zaposleni na občinski upravi v občini Draveil, južnem predmestju Pariza.

53-letni Tron je v odstopni izjavi zapisal, da bo ovrgel "maščevalne" obtožbe nekdanjih uslužbenk, ki sta bili odpuščeni - ena zaradi prevare in druga zaradi "nespoštljivega vedenja".

Strauss-Kahn opogumil tožnico
Ena izmed žensk je povedala, da je zbrala pogum po aretaciji direktorja Mednarodnega denarnega sklada Straussa - Kahna, ki so ga v ZDA aretirali zaradi domnevnega spolnega napada na hotelsko sobarico v New Yorku. "Ko sem videla, da je bila sobarica sposobna 'pospraviti' Dominiqa Straussa - Kahna, sem si rekla, da nimam pravice molčati," je povedala.

"Morda so tudi druge ženske trpele, kar sem trpela jaz. Moram jim pomagati. Moramo prekiniti ta molk," je še dodala.

Tronov odstop je v sporočilu za javnost objavil premier Francois Fillon, ki je pohvalil njegov pogum, da je sprejel odločitev, ki je v "splošnem interesu" in ne bo na noben način vplivala na izid preiskave.