V debati pred očmi celotne Francije je bil Sarkozy napadalnejši in glasnejši, a kakšnega usodnejšega udarca Hollandu ni zadal. Foto: EPA
V debati pred očmi celotne Francije je bil Sarkozy napadalnejši in glasnejši, a kakšnega usodnejšega udarca Hollandu ni zadal. Foto: EPA
Hollande - Sarkozy
Skoraj triurno soočenje sta vodila Laurence Ferrari (TF1) in David Pujadas (France 2). Foto: EPA
Francois Hollande
Ali bo imelo soočenje kakšne posledice na javno mnenje, bo razvidno iz najnovejših raziskav javnega mnenja, ki jih v Franciji lahko objavljajo vse do volivnega molka. Foto: EPA
Soočenje Sarkozy-Hollande brez zmagovalca

V sredo zvečer so imeli francoski volivci priložnost videti prvo in zadnje soočenje med predsedniškima kandidatoma, ki ju v nedeljo čaka 2. krog volitev. Okoli tretjina Francozov si je ogledala besedni dvoboj na TF1 in France 2, ki ni postregel z izrazitim zmagovalcem.

Bodice prerasle v žaljivke
Ob vrsti očitkov in bodic, ki so večkrat postale kar neposredne žalitve, sta oba kandidata predvsem dokazala, da ne marata drug drugega. Predsednik Sarkozy, ki mu grozi, da kot prvi francoski predsednik ne bo dobil drugega mandata, je nasprotnika označil za "malega obrekovalca", Hollande pa mu je vrnil z oznako "zabušanta, ki se izogiba odgovornosti".

Francoski sredinski politik Francois Bayrou je danes, tri dni pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev, javno podprl Francoisa Hollanda. Čeprav je bil nekdaj član desne vlade skupaj z zdajšnjim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, bo v nedeljo volil za Hollandea, je napovedal Bayrou, ki je v prvem krogu prejel 9,1 odstotka glasov. Bayrou se je v prvem krogu uvrstil na peto mesto. Sarkozyja ne bo podprl, ker je, kot je dejal, zapustil evropske vrednote, s stališči proti priseljencem pa da se zgolj priklanja skrajni desnici. Bayrou sicer ni izrecno pozval volivcev, kako naj volijo, ampak zgolj sporočil, koga bo podprl sam.

Na soočenju je bilo veliko jeznih izmenjav, pri čemer sta oba pretendenta drug drugega obtoževala laganja in zavajanja. Hollande je Sarkozyja obtožil "uničenja francoskega gospodarstva", na kar je "branilec naslova" ostro odvrnil, da je povsem neupravičeno kriv za tak vtis v javnosti.

"Nikoli ni tvoja krivda. Karkoli pride na pot, karkoli se zgodi, ste vedno zadovoljni," je odvrnil socialist, na kar je gaulist zavpil: "To je laž, to je laž!"

Vzdušje se je ponovno naelektrilo, ko je Hollande očital sedanjemu predsedniku, da je na visoke položaje v vladi, medijih in industriji nastavil politične prijatelje. Na te kritike se je Sarkozy odzval z očitkom, da je njegov tekmec obrekovalec. "Povem vam, da urad predsednika ni običajen urad in razmere, v katerih smo, niso običajne," je še pristavil Sarkozy.

V Franciji bolje kot v večini Evrope
Hollande, ki je dobil 1. krog volitev, je zdajšnjo vlado obtožil odgovornosti za gospodarske težave Francije, nizko rast in rekordno visoko brezposelnost ter znižanje bonitetne ocene. Sarkozy, ki po javnomnenjskih raziskavah zdaj zaostaja za sedem odstotkov, se je branil: "Katera država ni bila v recesiji že od leta 2009? Francija."

Predsednik je zatrjeval, da se je Francija v primerjavi z drugimi evropskimi državami veliko bolje odrezala pri reševanju krize, da pa evropska velikanka ne more biti odporna proti svetovni gospodarski krizi.

"Naša brezposelnost se je povečala. Naša konkurenčnost se je poslabšala in Nemčiji gre bolje kot nam," je ob kritiki Sarkozyjevih gospodarskih dosežkov poudaril kandidat socialistov.

"Zakaj gre Nemčiji bolje kot nam? Zato ker je Nemčija sprejela nasprotne politike, kot jih vi predlagate francoskemu narodu," mu je odvrnil Sarkozy, kateremu pa Hollande ni ostal dolžan: "Pri vas je vse zelo preprosto. Nič ni vaša krivda."

Ni bilo spodrsljaja "a la Royal"
Po skoraj treh urah vroče debate po mnenju javnosti in analitikov ni bilo jasnega zmagovalca soočenja, s čimer se možnosti, da Sarkozy ujame in v nedeljo celo premaga Hollanda, vse manjše.

Pred petimi leti je bilo prav TV-soočenje med Sarkozyjem in Segolene Royal najverjetneje usodno za kandidatko socialistov, ki je med besednim dvobojem močno vzkipela, tako da jo je "Sarko" pozval, naj se malce umiri, na kar je "Sego" odgovorila, da je jeza "povsem zdrava".

V nedeljo se bo veselil ...
Tokrat je Sarkozy izzival Hollanda na tri televizijska soočenja, a jih je zmagovalec 1. kroga zavrnil, saj je v Franciji od leta 1974 navada, da je samo eno neposredno soočenje. Edino leta 2002 ga pred 2. krogom ni bilo, saj je Jaques Chirac zavrnil udeležbo v debati s skrajnim desničarjem Jean-Mariejem Le Penom.

Dvoboj Hollande - Sarkozy je pritegnil izredno pozornost, mediji pa so ga napovedovali kot "zadnji obračun" in "zadnje soočenje", a besedo bodo v nedeljo (in soboto v čezmorskih ozemljih) imeli volivci 65-milijonske države.

Soočenje Sarkozy-Hollande brez zmagovalca