Prebivalci Krima prepričljivo podpirajo priključitev k Rusiji. Foto: EPA
Prebivalci Krima prepričljivo podpirajo priključitev k Rusiji. Foto: EPA
Pogled na rusko ladjo v Črnem morju. Foto: EPA

G7 - Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA - skupaj z voditelji Evropske unije pozivajo Rusijo, naj "preneha vsa prizadevanja za spremembo statusa Krima v nasprotju z ukrajinskimi zakoni in mednarodnim pravom", je med drugim zapisano v sporočilu za javnost.

"Priključitev Krima bo lahko imela zelo velike posledice za pravni red, ki varuje enotnost in suverenost vseh držav. Rusijo pozivamo, naj se nam pridruži pri diplomatskih prizadevanjih za rešitev sedanje krize," poudarja G7.

Hkrati je G7 Rusijo pozval, naj konča ukrepe v podporo referendumu o statusu Krima. "Tovrsten referendum nima nobene pravne veljave," so še poudarili. Na Moskvo so tudi naslovili poziv, naj svoje enote na Krimu "zmanjša na obseg pred začetkom krize".

"Mobiliziramo lahko več tisoč mož"
Medtem pa je predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov dejal, da na nedeljskem referendumu o priključitvi Krima k Rusiji pričakujejo okoli 85-odstotno podporo. "Raziskave javnega mnenja so pokazale, da več kot 80 odstotkov vprašanih podpira priključitev k Rusiji. Upamo, da bo v treh dneh ta številka dosegla 85 odstotkov," je še dejal.
Konstantinov je še navedel, da ankete kažejo, da kar 93 odstotkov vprašanih odločno zavrača, da bi Krim ostal ukrajinska regija.

Konstantinov je tudi povedal, da lahko prorusko vodstvo na Krimu v kratkem času mobilizira do 7.000 oboroženih pripadnikov. Že zdaj samoobrambne enote štejejo več kot 3000 pripadnikov. Oblasti na Krimu naj bi sicer že zavzele nadzor nad glavnim letališčem in omejile število poletov, da bi "provokatorjem" preprečili prihod na Krim, pa je sporočil namestnik krimskega premierja Rustam Temirgalijev. Letalski promet naj bi se vrnil v normalne tirnice po referendumu.