Petraeus si je z afero zapravil ugled med Američani. Foto: Reuters
Petraeus si je z afero zapravil ugled med Američani. Foto: Reuters

V zameno za pogojno kazen je upokojeni ameriški general pred dvema mesecema priznal krivdo in se dogovoril za 40.000 dolarjev denarne kazni, ki pa jo je sodnik v četrtek povišal zaradi resnosti dejanja. Nekdanji poveljnik ameriških sil v Iraku in Afganistanu se je opravičil za vse, kar je storil.

Sodni proces je potekal v Charlottu, domačem mestu nekdanje vojaške častnice Paule Broadwell, ki je leta 2011 pisala knjigo o generalu. Takrat je Petraeus vodil ameriške sile v Afganistanu, Broadwellovi pa je predal osem map z zaupnimi dokumenti, med katerimi so bila imena tajnih operativcev, podatki o vojaški strategiji in zapiski pogovorov s predsednikom Barackom Obamo.

Leta 2012 se je razkrilo, da je imel Petraeus tudi razmerje z Broadwellovo, zaradi česar je odstopil z mesta ameriške obveščevalne agencije. Preiskovalci zveznega preiskovalnega urada FBI so pri njem doma v Virginiji našli zaupni material, o katerem je lagal, češ da ga nima.

Prav tako je uvodoma lagal, da ga je predal Broadwellovi. Že samo zaradi tega bi ga lahko tožilci skušali poslati v zapor za več let, a tudi v tem primeru se je izkazalo, da ameriška sodišča niso imuna na dvojne standarde.

Petraeus velja za rešitelja iraške okupacije, izkazal pa se je tudi z vodenjem operacij v Afganistanu. Pred škandalom je bil tako priljubljen, da so si ga republikanci želeli imeti za predsedniškega kandidata in so ostro napadli vsakogar, ki si ga je drznil kritizirati. Na koncu je priznal krivdo za nepooblaščeno prilastitev zaupnega materiala.

Nekdanja podpolkovnica Broadwellova je leta 2012 objavila laskavo biografijo o Petraeusu, kmalu nato pa mu je z ljubosumjem uničila kariero, ko je začela po elektronski pošti groziti ženski na Floridi, za katero je sumila, da tudi ljubimka s Petraeusom.