Gingricheva kampanja se je končala s štirimi milijoni dolarjev dolga. Romney naj bi mu v zameno za podporo pomagal poravnati dolgove. Foto: EPA
Gingricheva kampanja se je končala s štirimi milijoni dolarjev dolga. Romney naj bi mu v zameno za podporo pomagal poravnati dolgove. Foto: EPA

Ob tem je nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa iz Georgie napovedal, da bo pomagal nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyju do zmage nad Barackom Obamo.

Newt Gingrich je imel v času kampanje dve obdobji, ko se mu je celo nasmihala zmaga v republikanskih vrstah. Konec lanskega leta je vodil v anketah, januarja pa je zmagal na volitvah v Južni Karolini. Nato se je kot mogoča alternativa Romneyju prebil naprej nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum, ki je od kampanje že odstopil.

"Gre za dvoboj z najradikalnejšim levičarjem"
Romneyjev tekmec tako ostaja le še zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki obljublja, da bo vztrajal do konca oziroma do nacionalne konvencije republikanske stranke konec avgusta v Tampa Bayu na Floridi, kjer bodo razglasili zmagovalca. Paul bo zdaj do konca procesa strankarskih volitev junija pobiral glasove republikancev, ki ostajajo nezadovoljni z Romneyjem, vendar pa možnosti za zmago nima.

Gingrich je ob napovedi odstopa v Washingtonu povedal, da bo še naprej ostal odgovoren državljan in bo promoviral konservativne ideje po ZDA. Republikance je pozval, naj podprejo Romneyja v boju proti Obami. "Ne gre za dvoboj med Romneyjem in konservativnim Ronaldom Reaganom. Gre za dvoboj med Romneyjem in najradikalnejšim levičarjem v ameriški zgodovini," je dejal Gingrich.