Morija v Siriji je z domov pregnala več milijonov Sircev, številni zdaj živijo v begunskih taboriščih. Foto: EPA
Morija v Siriji je z domov pregnala več milijonov Sircev, številni zdaj živijo v begunskih taboriščih. Foto: EPA

Opozicijska skupina je dogovor sklenila po dolgotrajnih pogovorih v Carigradu, poroča BBC. Med zbranimi delegati najmočnejše sirske opozicijske skupine jih je 58 glasovalo za sodelovanje na konferenci, 14 jih je bilo proti, dva sta se vzdržala glasovanja, eden pa je oddal neoznačeno glasovnico. Da obstajajo velike razlike znotraj opozicije, pove to, da 44 njihovih delegatov sploh ni želelo sodelovati v glasovanju, pa poroča CNN.

Vodja koalicije Ahmad Džarbot je po odločitvi dejal, da se na pogovorih ne bodo "pustili ogoljufati režimu predsednika Bašarja Al Asada".

"Miza za pogajanja je za nas način, kako bomo dosegli zahteve revolucije, začenši s ključno - odstaviti mesarja z oblasti," je bil jasen Džarbot. Glavna sirska opozicijska stranka je doslej nasprotovala udeležbi na pogovorih v Švici, če Al Asad ne bo izključen iz oblikovanja prehodne vlade. Uradni Damask je zavrnil vsakršno pogojevanje.

Glavni namen pogajanj, poimenovanih Ženeva II, je začeti proces vzpostavitve prehodne vlade, s čimer bi se v Siriji končalo prelivanje krvi. V treh letih bojevanja je umrlo že več kot 100.000 ljudi, okoli 6,5 milijona Sircev je zaradi vojne vihre zapustilo svoje domove, še dva milijona pa domovino.