V Googlu so vseskozi zanikali, da bi prostovoljno sodelovali z NSA-jem, hkrati pa zdaj priznavajo, da so že dolgo sumili, da NSA brska po njihovih obsežnih podatkovnih bazah in zajema podatke iz njih. Foto: Reuters
V Googlu so vseskozi zanikali, da bi prostovoljno sodelovali z NSA-jem, hkrati pa zdaj priznavajo, da so že dolgo sumili, da NSA brska po njihovih obsežnih podatkovnih bazah in zajema podatke iz njih. Foto: Reuters
Google - NSA
Ob PRISMi, ki je bil kljub tajnosti vsaj za silo pokrit z ameriško zakonodajo in pravnim varstvom, se zdaj razkriva še program MUSCULAR, s katerim je NSA prečesavala strežnike Googla in Yahooja. Foto: Reuters
Google
Nekateri vseeno dvomijo o odkritosrčnosti kritik Googla, ki na primer na pomolu v zalivu v San Franciscu že nekaj časa gradi skrivnostno zgradbo, zaradi katere je o popolni tajnosti prepričala tudi lokalne in zvezne oblasti. Foto: Reuters

Vodilni predstavnik Google je dejal, da niso vedeli za domnevne prisluškovalne dejavnosti NSA-ja. Pri največjem spletnem podjetju na svetu, ki očitno s svojo vsenavzočnostjo ni kos vsenavzočemu prisluškovanju in zbiranju podatkov NSA-ja, so ogorčeni in zahtevajo nujno reformo varnostnih agencij v ZDA in njihovih pristojnosti.

"Mišičasti" na delu le v tujini
Washington Post
na podlagi dokumentov nekdanjega analitika NSA-ja poroča, da je agencija še letos januarja kradla podatke spletnih podjetij in jih obdelovala na svojem superračunalniku v oporišču Fort Meade v zvezni državi Maryland. Podatke so kradli z optičnih kablov, ki povezujejo podatkovne centre obeh podjetij.

Sporne dejavnosti so se po pisanju časnopisa dogajale v okviru tajnega projekta MUSCULAR, ki ga NSA izvaja skupaj z britansko sorodno agencijo GCHQ. NSA naj bi podatke brez dovoljenja sicer pridobivala le v tujini, a gre za ameriški podjetji, zato je zdaj na zelo trhlih pravnih tleh.

Posredno zanikanje zbuje nove dvome
Direktor NSA Keith Alexander je za Bloomberg glede članka v Washington Postu za zdaj dejal le, da ne ve, ali je NSA res pobiral podatke brez sodnih nalogov.

"Nismo pooblaščeni, da gremo v strežnike ameriških podjetij in vzamemo podatke. Podjetja so morala sodelovati z nami, a le na podlagi sodnih odlokov. Tu pa ne gre za milijone primerov, temveč za nekaj tisoč v vseh zadnjih letih," se je branil Alexander, ki pa posebej ni zanikal obtožb.

NSA brez izrecnega zanikanja
Glavni pravnik Googla David Drummond je po drugi strani dejal, da so se že dlje časa bali, da bi se to lahko dogajalo. V podjetju so ogorčeni in pravijo, da to kaže na nujno potrebo po reformah. Google in Yahoo trdita, da vladi ne dajeta dostopa do svojih podatkovnih centrov.

NSA v sredo ni zanikal obstoja programa MUSCULAR, Britanci pa zadeve ne komentirajo. NSA naj bi skupaj z Britanci jemal podatke z optičnih kablov med podatkovnimi centri. Ta program je ločen od programa PRISM, ki ga je Snowden razkril že prej. PRISM poteka prek sodnih nalogov, s katerimi NSA od informacijskih podjetij zahteva, da jim predajo določene podatke.

Vedno nova razkritja bremenijo ZDA
Razkritje programa MUSCULAR je zadnje v vrsti udarcev, ki letijo na ameriške obveščevalce, odkar je začel Snowden s pomočjo novinarja in pravnika Glenna Greenwalda spravljati v javnost informacije o delovanju ameriških obveščevalcev po 11. septembru 2001.

Zadnje dni so bile ZDA in NSA na udaru zaradi prisluškovanja svetovnim voditeljem, še zlasti nemški kanclerki Angeli Merkel, kar je močno obremenilo odnose med ZDA in Evropsko unijo, kjer naj bi se prisluškovalo številnim evropskim voditeljem in celo papežu Frančišku.

Kaj se bo še razkrilo?
"Naše ameriške sogovornike v vladi je upravičeno strah glede tega, kaj vse bo še prišlo v javnost,"
je razkrivanja komentiral evropski poslanec Jelko Kacin, ki je bil od ponedeljka do srede del delegacije Evropskega parlamenta v Washingtonu.

Ameriška vlada se po Kacinovih besedah zaveda problema, ki je škodoval zaupanju med zavezniki na obeh straneh Atlantika. To zaupanje bo treba obnoviti, vendar pa Kacin pravi, da morajo Američani najprej počistiti pred lastnim pragom oziroma urediti svoje obveščevalne dejavnosti.

Ameriška vohunska saga se nadaljuje
Ameriška vohunska saga se nadaljuje