Romanje v Meko je eden izmed petih stebrov islama. Foto: EPA
Romanje v Meko je eden izmed petih stebrov islama. Foto: EPA
Meka
Za varnost romarjev bo skrbelo 100.000 savdskih vojakov. Foto: EPA

Prvi dan romanja so se verniki odpravili v dolino Mila, kjer bodo molili in počivali, nato pa se bodo podali na goro Arafat pri Meki, kjer je imel po verovanju prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo. Na gori bodo romarji molili v ponedeljek.

Zaradi zaskrbljenosti, povezane z morebitnim širjenjem virusa MERS, je število romarjev letos nekoliko manjše. Po zagotovilih savdskega ministra za zdravje Abdulaha Al Rabie oblasti za zdaj med romarji še niso zaznale nobenih primerov virusa, ki je po svetu zahteval že 60 smrtnih žrtev, od tega 51 v Savdski Arabiji.

Zaradi zdravstvenih pomislekov in gradbenih del v Meki so se oblasti v Riadu odločile za 20 odstotkov zmanjšati kvoto za romarje iz tujine. Medtem ko jih je bilo lani 1,75 milijona, jih letos pričakujejo okoli 1,4 milijona.

Romarje bo v Mino prepeljalo več kot 20.000 avtobusov, okoli 400.000 pa se jih bo peljalo s pred kratkim zgrajeno električno železnico. Desetkilometrsko razdaljo so se nekateri romarji kljub vročini in vlagi odločili premagati peš.

Med romarji tudi Al Bašir
Za varnost udeležencev romanja skrbi več kot 100.000 savdskih vojakov. Notranje ministrstvo je v soboto sporočilo, da država "ne bo dovolila nikakršnih akcij, ki bi lahko ogrozile varnost romarjev".

Romanje hadž je eden izmed petih stebrov islama. Po zapovedi iz Korana mora vsak polnoletni musliman, ki fizično zmore in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v rojstni kraj preroka Mohameda.

Med udeleženci letošnjega romanja je tudi sudanski predsednik Omar Al Bašir, čigar izročitev zahteva Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi domnevnih vojnih zločinov v Darfurju. Čeprav je bila obtožnica vložena že leta 2009, pa do zdaj ni bilo še nobenega resnega poskusa njegove aretacije in predaje ICC-ju.