Klaus Kinski je zaigral v vrsti mednarodnih produkcij. Foto: IMDB
Klaus Kinski je zaigral v vrsti mednarodnih produkcij. Foto: IMDB
Liki, ki jih je igral Kinski, so bili pogosto posebneži. Foto: IMDB

"Vrsto let sem molčala, ker mi je prepovedal govoriti o tem," je danes 60-letna Pola Kinski povedala za revijo Stern. "Grozno je, da mi je nekoč rekel, da je to nekaj povsem naravnega in da očetje po vsem svetu počno to s svojimi hčerkami."

Klaus Kinski, ki je umrl leta 1991 v starosti 65 let, je bil najbolj znan po vlogah maničnih, obsedenih likov v filmih Wernerja Herzoga, kot sta Aguirre: the Wrath of God in Nosferatu. Leta 1965 je zaigral tudi v filmu Doktor Živago in špageti vesternu Za prgišče dolarjev s Clintom Eastwoodom.

Kinski se je rodil na Poljskem leta 1926 in med drugo svetovno vojno služil v nemški vojski. Njegovo dolgoletno sodelovanje s Herzogom je minilo v znamenju temperamentnih in občasno nasilnih sporov.

Dovolj ji je bilo poslušanja hvalospevov
V svoji novi avtobiografiji, Kindermund (Iz otroških ust), Pola Kinski piše, kako jo je oče od petega leta dalje nasilno posiljeval in zlorabljal, nato pa jo zasipal z dragimi darili. "Plačeval mi je, da sem bila njegov mali spolni objekt, položena na svilene vzglavnike," je povedala za Stern.

Klaus Kinski je imel s svojo drugo in tretjo ženo še dva otroka: Nastassjo Kinski in sina Nikolaja. Vsi trije otroci so postali igralci.

Pola Kinski pravi, da je knjigo napisala, da bi pomagala "drugim, ki so doživeli kaj podobnega" in ker je bila sita poslušanja ljudi, kako hvalijo in cenijo njenega očeta. "Nisem mogla več poslušati: Tvoj oče! Kul! Genij! Vedno sem ga oboževal! Vedno sem odgovarjala 'Ja, ja'. In po njegovi smrti je bilo tega laskanja samo še več," je povedala.

Nemški časnik Bild meni, da bi morali imeti Polo Kinski za junakinjo, ker je imela pogum spregovoriti o stvari, "ki se je na tisoče hčerk ne upa izreči".