39-letni Marić je nov adut HDZ-ja. Foto: Reuters
39-letni Marić je nov adut HDZ-ja. Foto: Reuters

Po besedah podpredsednika HDZ-ja Olega Butkovića je predsedstvo stranke odločitev o predlogu mandatarja sprejelo na petkovi telefonski seji. Kot je povedal Butković, stranka ne bi predlagala novega predsednika vlade, če ne bi bila prepričana, da ga bo v saboru podprla večina poslancev.

Tako kot sedanji premier Tihomir Orešković je tudi Marić nestrankarski kandidat, ki je bil v vlado imenovan na predlog HDZ-ja. Butković je dejal, da ima Marić izkušnje iz sodelovanja v vladi, saj je že bil državni sekretar na ministrstvu za finance.

Gre za strokovnjaka, ki je v zadnjih štirih mesecih pokazal, da razume probleme in da je pripravljen na sodelovanje, zato so se v HDZ-ju odločili, da je on najboljša rešitev, je še pojasnil Butković in dodal, da se za predlaganje mandatarja ne bi odločili, če ne bi bili prepričani, da imajo v saboru zagotovljenih "76 rok".

Sredi tedna glasovanje o Oreškoviću
Po napovedih Butkovića bo sabor o nezaupnici sedanjemu premierju Oreškoviću glasoval v sredo ali četrtek, nato pa se bo sestavila nova vlada.

Čeprav Orešković kljub pozivom HDZ-ja ne namerava odstopiti, je Butković pojasnil, da je to sicer "njegovo legitimno stališče", vendar pa da nima več podpore stranke, ki ga je imenovala na položaj. "To se je izkazalo za neuspešen eksperiment," je še dodal podpredsednik najmočnejše stranke v hrvaškem parlamentu.