Kohl velja za očeta združene Nemčije. Foto: EPA
Kohl velja za očeta združene Nemčije. Foto: EPA

Nemški mediji so poročali, da je nekdanji nemški kancler na intenzivni negi po operaciji na črevesju v bolnišnici univerzitetne klinike v Heidelbergu, njegovo stanje pa je kritično.

85-letni Kohl je bil na začetku maja operiran na kolku in bi moral na začetku tega meseca na rehabilitacijo. V njegovi pisarni so povedali, da je operacijo kolka dobro prestal, niso pa potrdili, da naj bi mu opravili tudi operacijo na črevesju.

So pa pojasnili, da je bil po operaciji na kolku potreben še en poseg, zaradi česar se je Kohlovo bivanje v bolnišnici ustrezno podaljšalo. Zaradi novega kolka bo nekdanji kancler pozneje tudi odšel na rehabilitacijo, ki jo bo združil s svojimi počitnicami.

Zadnjih nekaj let je imel Kohl, nekdanji kancler, težave z zdravjem, v javnosti se je pojavljal na invalidskem vozičku.

Nemška revija Bunte poroča, da je bil po operaciji na črevesju nekaj časa nezavesten, medtem ko Spiegel navaja, da je njegovo zdravstveno stanje kritično, pri čemer se sklicuje na vire blizu Kohla.

Nekdanji konservativni nemški kancler velja za arhitekta nemške združitve in močnega zagovornika združene Evrope. Na čelu nemške vlade je bil med letoma 1982 in 1998 in velja za kanclerja z najdaljšim stažem v povojni Nemčiji.

Kohl je bil skupaj z nekdanjim francoskim predsednikom Francoisom Mitterandom tudi eden največjih zagovornikov skupne evropske valute. V zadnjem obdobju je poudarjal prednosti tesnejšega evropskega povezovanja in bil kritičen do pristopa kanclerke Angele Merkel pri reševanju finančne krize v evrskem območju.