Francoski predsednik Francois Hollande na obisku pri papežu Frančišku, ki ima, kot pravi francoski predsednik, sijočo osebnost. Foto: EPA
Francoski predsednik Francois Hollande na obisku pri papežu Frančišku, ki ima, kot pravi francoski predsednik, sijočo osebnost. Foto: EPA
Medtem ko je Hollande s papežem razpravljal o družini, se je Valerie Trierweiler odpravila v Indijo. Foto: EPA

Hollande in papež Frančišek sta govorila tudi o revščini, razvoju, migracijah in okolju. Kot je po srečanju dejal Hollande, ki je pohvalil papeževo sijočo osebnost, s papežem delita zaskrbljenost glede krščanskih manjšin na Bližnjem vzhodu, poroča STA. Ob tem je francoski predsednik tudi razkril, da je papeža prosil, da predstavniki Vatikana sprejmejo predstavnike Sirske nacionalne koalicije, glavne sirske opozicijske skupine. Hollande je o mirovni konferenci o Siriji, ki te dni poteka v Ženevi, dejal, da bi moral biti njen cilj tranzicija.

Francozi liberalizirali zakonodajo o splavu
Hollande je papeža tudi povabil na obisk v Francijo. To zadnje dni deli zakon o splavu. Kot je znano, je spodnji dom francoskega parlamenta v torek potrdil spremembo 39 let starega zakona o splavu, ki bo po novem dovoljeval, da lahko splavi vsaka ženska, ki ne bo želela donositi, doslej pa je splav dovoljeval le za ženske v stiski. Po sprejeti odločitvi so pariške ulice preplavili protesti več tisoč nasprotnikov splava.

Pri papežu tudi duhovnik, ki so ga zajeli v Kamerunu
V francoski delegaciji je bil tudi 42-letni francoski duhovnik Georges Vandenbeusch, ki ga je novembra lani v Kamerunu ugrabila sekta Boko Haram, izpustili pa so ga decembra. Papež je danes duhovnika objel.

Prva Hollandova pot v tujino po izbruhu afere
Obisk pri papežu je prva Hollandova pot v tujino po izbruhu afere o njegovi domnevni ljubezenski zvezi z igralko Julie Gayet. Kot je povedal eden izmed Hollandovih svetovalcev, je želel predsednik z obiskom v Vatikanu poslati močno sporočilo o dialogu in pozornosti, ki jo namenja katoličanom. A obenem je priznal, da obisk poteka v težavnem obdobju v predsednikovem zasebnem življenju.

Še pred prihodom francoske delegacije je pred francosko cerkvijo v središču Rima eksplodirala majhna eksplozivna naprava, ki je povzročila le gmotno škodo.

Dvodnevni obisk prve dame v Indiji
Francoska prva dama Valerie Trierweiler je medtem polnila kovčke, saj se odpravlja na obisk v Indijo, piše BBC. V nedeljo in ponedeljek bo tam gostovala v organizaciji francoske humanitarne organizacije Action Against Hunger, ki se bojuje proti lakoti. Kot je znano, so Trierweilerjevo sprejeli v bolnišnico zaradi šoka, ki ga je doživela, potem ko se je v medijih razširila vest, da ima Hollande razmerje z Gayetovo. Po tednu dni v bolnišnici je nekaj dni počivala v uradni rezidenci La Lanterne v Versaillesu, zdaj pa se odpravlja v Indijo. To bo njen drugi obisk Indije v zadnjem letu, lani pa je bil z njo tudi Hollande.

Kot je na novoletni tiskovni konferenci pojasnil Hollande, se bo glede svojega ljubezenskega življenja, torej ali ostaja Trierweilerjeva, s katero sicer ni poročen, še naprej francoska prva dama, izrekel pred februarskim obiskom ZDA.