Svet

Poudarki

  • Dekleta ponujala storitve v hotelih in najetih stanovanjih
  • Aretirali so 15 vpletenih
prostitucija

Dodaj v

Hrvaška: Glavni inšpektor za prostitucijo osumljen zvodništva

Vsa dekleta so bila iz Hrvaške
8. december 2012 ob 10:46
Zagreb - MMC RTV SLO

Eden vodilnih zagrebških inšpektorjev za organizirani kriminal in večletni vodja skupine za pregon prostitucije Mislav Merkaš je bil pridržan zaradi suma sodelovanja v organizirani prostituciji.

Kot poroča hrvaška televizija HRT, sta hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) ter Policijski urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Pnuskok) izvedla obširno akcijo v boju proti prostituciji. Aretirali so petnajst ljudi, prvoosumljeni je ravno Mislav Merkaš.

Dekleta delovala v hotelih in najetih stanovanjih
Po za zdaj še neuradnih podatkih so osumljeni delovali v organiziranih skupinah na območju Zagreba, v prostitucijo pa je bilo vpletenih več deklet, ki so svoje storitve ponujale v hotelih in najetih stanovanjih. Vsa dekleta so iz Hrvaške. Akcija je trajala več mesecev, policisti pa so dokaze zbrali tudi s tajnim snemanjem telefonskih pogovorov.

Skupina je imela celo svoj oglaševalski oddelek
Kot poroča Jutarnji.hr, še vedno ni znano, ali bodo dekleta, proti katerim je že uveden prekrškovni postopek, tudi kazensko preganjali. Kazenski postopek pa naj bi skoraj zagotovo grozil drugim vpletenim, ki so sodelovali v organizirani prostituciji tako, da so najemali stanovanja, v katerih so mladoletnice ponujale spolne storitve, drugi pa so dekleta vozili do strank.

Skupina je bila tako dobro organizirana, še piše Jutarnji.hr, da so imeli celo svoj oddelek za oglaševanje, oglaševali pa so večinoma v Plavem oglasniku ali na spletu.

"O drugih metodah dela ne morem govoriti javno"
Novica, da je prvoosumljeni Mislav Markeš, je presenetila njegove sodelavce, saj je Markeš veljal za zelo dobrega kriminalista. Med drugim je sodeloval pri reševanju ugrabljenega sina generala Vladimirja Zagorca leta 2004. Njegovo področje pa je bil ravno pregon prostitucija. Še več. V intervjuju za Jutarnji list leta 2007 je celo dejal, da je sledenje objavi oglasov v oglasnikih ena izmed vodilnih metod sledenju organizirani prostituciji.

"Eden izmed načinov je sledenje objav v oglasnikih. O drugih metodah dela ne moremo govoriti javno. Spremljevalke v višjih družbenih krogih, t. i. eskort, je zelo težko odkriti, saj obstaja obojestransko interes vpletenih, da tovrstne storitve ostanejo tajne," je takrat dejal Merakš.

"Pretvarjamo se, da smo stranke in gremo v stanovanja, kjer se izvaja prostitucija"
V lanskem intervjuju za Javno.hr pa je dejal: "Čeprav je v oglasnikih na stotine oglasov, za njimi stoji le okoli deset zvodnikov. Pogosto delamo pod krinko. Pretvarjamo se, da smo stranke in gremo v stanovanja, kjer se izvaja prostitucija," je pojasnil in dejal, da so za storilce prenizke kazni, na Hrvaškem od pol leta do leta dni zaporne kazni.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Rokobaroko
# 08.12.2012 ob 11:05
Ja tako se zadev lotevajo v nekoč za nas "banana Hrvaški". Danes so nam lahko za vzgled, kako se preganja ograniziran kriminal oblastniških struktur. Pri nas pa nič novega. Zadnji, ki je bil zasačen s prsti v marmeladi je pijanček Andrej Vizjak, but who gives a f....k
Vircace
# 08.12.2012 ob 11:32
Hrvatje so že pogruntali da riba smrdi pri glavi! Pri nas tega še dolgo ne bomo doživeli in so nam v tem segmantu lahko za vzgled! Pohvalno!
grozny
# 08.12.2012 ob 11:49
Kakšen tip. Ima biznis, hkrati pa še legalno preganja konkurenco. Takemu bi jaz nabil 10 let ne enega... Dobri so hrvatje da razrešujejo take stvari.
Hephaestus
# 08.12.2012 ob 11:19
Bravo dudeki, postajate normala civilizirana država, za razliko od našega podalpskega bananistana.
no_remorse
# 08.12.2012 ob 11:32
In če zmorejo drugi, zmoremo tudi mi. Če odgovorni nočejo, smo krivi mi, ker jih ne prisilimo. Očitno premalo glasno vpijemo GOTOF SI!
domen_92
# 08.12.2012 ob 12:36
Pri nas bi tale model v najslabšem primeru zgubu službo pa še 50000evrov odpravnine bi dobil.
toldo
# 08.12.2012 ob 12:49
Hrvatje se morajo pred vstopom v EU stalno dokazovat, da so pravna država. Slovenski polit-lopovi so pa euro aparatčike z lahkoto nategnili, kako smo urejena država. Predvsem zaradi naše takratne pasivnosti ob zadovoljstvu ker bomo kmalu EU in kako bo potem oh in sploh..... meeeee....mee....meeee
fur80
# 08.12.2012 ob 12:34
@Rokobaroko
To glede Vizjaka (iskoriščanje notranjih informacij) je kaznivo dejanje vsaj v drugih normalnih državah, da pa to naredi minister za gospodarstvo je pa pomoje še največja sramota, pri nas pa samo, "kaj sem naredil narobe?" in pa "to je politični konstrukt" in gremo dalje!

Sramota in spokajte, če ne vas bomo zgrizli gol!
HRIstra
# 08.12.2012 ob 15:11
pikador2000
# 08.12.2012 ob 12:45
Nekateri zdaj hvalijo Hrvaško uspešnost pri pregonu državnega kriminala, a ko so radikalno zamenjali oblast, se vrnili h koreninam in je tudi cerkev pri tem igrala pomembno vlogo, so vse to kritizirali. Pri nas pa se dejansko v ozadju ni spremenilo veliko. Če zamenjaš državne simbole in table, nisi storil veliko. To se nam zdaj kaže v vsej tragičnosti. Žal.
assange
# 08.12.2012 ob 14:27
@ pikador

sicer se s tabo strinjam, ampak ko praviš, da je cerkev pomagala zamenjati oblast??
bedarija.
cerkev en bo nikoli podpirala socialistov, rdečkarjev, ampak vedno HDZ, ki pa sedaj ni na oblasti...
galoper
# 08.12.2012 ob 17:01
Nasprotniku se moraš najprej približati, ga spoznati, da ga lahko premagaš. Tudi Janša se je najprej zbližal s komunisti.
barezi
# 08.12.2012 ob 14:08
Hrvati sploh niso pravna država ampak fašistična! Obsodba Sanederja ni rezultat pravne države ampak političnega obračuna!
Kazalo