Foto: epa
Foto: epa

Kot poroča hrvaška televizija HRT, sta hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) ter Policijski urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Pnuskok) izvedla obširno akcijo v boju proti prostituciji. Aretirali so petnajst ljudi, prvoosumljeni je ravno Mislav Merkaš.

Dekleta delovala v hotelih in najetih stanovanjih
Po za zdaj še neuradnih podatkih so osumljeni delovali v organiziranih skupinah na območju Zagreba, v prostitucijo pa je bilo vpletenih več deklet, ki so svoje storitve ponujale v hotelih in najetih stanovanjih. Vsa dekleta so iz Hrvaške. Akcija je trajala več mesecev, policisti pa so dokaze zbrali tudi s tajnim snemanjem telefonskih pogovorov.
Skupina je imela celo svoj oglaševalski oddelek
Kot poroča Jutarnji.hr, še vedno ni znano, ali bodo dekleta, proti katerim je že uveden prekrškovni postopek, tudi kazensko preganjali. Kazenski postopek pa naj bi skoraj zagotovo grozil drugim vpletenim, ki so sodelovali v organizirani prostituciji tako, da so najemali stanovanja, v katerih so mladoletnice ponujale spolne storitve, drugi pa so dekleta vozili do strank.
Skupina je bila tako dobro organizirana, še piše Jutarnji.hr, da so imeli celo svoj oddelek za oglaševanje, oglaševali pa so večinoma v Plavem oglasniku ali na spletu.
"O drugih metodah dela ne morem govoriti javno"
Novica, da je prvoosumljeni Mislav Markeš, je presenetila njegove sodelavce, saj je Markeš veljal za zelo dobrega kriminalista. Med drugim je sodeloval pri reševanju ugrabljenega sina generala Vladimirja Zagorca leta 2004. Njegovo področje pa je bil ravno pregon prostitucija. Še več. V intervjuju za Jutarnji list leta 2007 je celo dejal, da je sledenje objavi oglasov v oglasnikih ena izmed vodilnih metod sledenju organizirani prostituciji.
"Eden izmed načinov je sledenje objav v oglasnikih. O drugih metodah dela ne moremo govoriti javno. Spremljevalke v višjih družbenih krogih, t. i. eskort, je zelo težko odkriti, saj obstaja obojestransko interes vpletenih, da tovrstne storitve ostanejo tajne," je takrat dejal Merakš.

"Pretvarjamo se, da smo stranke in gremo v stanovanja, kjer se izvaja prostitucija"
V lanskem intervjuju za Javno.hr pa je dejal: "Čeprav je v oglasnikih na stotine oglasov, za njimi stoji le okoli deset zvodnikov. Pogosto delamo pod krinko. Pretvarjamo se, da smo stranke in gremo v stanovanja, kjer se izvaja prostitucija," je pojasnil in dejal, da so za storilce prenizke kazni, na Hrvaškem od pol leta do leta dni zaporne kazni.