Premier Zoran Milanović bo posegel v državno upravo. Foto: EPA
Premier Zoran Milanović bo posegel v državno upravo. Foto: EPA

Minister za upravo Arsen Bauk je pojasnil, da ne gre za politično, ampak za organizacijsko rešitev. Novi sistem bo po njegovih besedah zmanjšal stroške v državni blagajni, saj bodo število državnih uradov s 84 zmanjšali na 35. Zato naj bi odpustili 270 zaposlenih oziroma približno desetino zaposlenih v obstoječih županijskih uradih. Večino ljudi, ki jih nameravajo odpustiti, bodo upokojili.

Novi državni uradi bodo oblikovani za pet zgodovinskih hrvaških regij in bodo združevali posle več županijskih uradov.

V vladi pričakujejo, da bodo z novim letom odprli urade državne uprave za Dalmacijo, Severozahodno Hrvaško, Srednjo Hrvaško, Slavonijo in Baranjo ter Istro, Hrvaško primorje, Gorski Kotar in Liko. Glede Zagreba ostajajo stvari nespremenjene, poroča HRT.

Regionalizacija uradov bo pomenila, da bodo opravljali državne posle za gospodarstvo, splošno upravo in družbene dejavnosti, medtem ko bodo v županijah še naprej opravljati posle v davčnih, carinskih in policijskih upravah.

Hrvaška vlada ocenjuje, da bo državna administracija z novim sistemom izboljšala storitve za državljane, ker bodo enakomerneje in učinkoviteje ter hitreje reševali zadeve.