Hrvaška predsednica je dejala, da je bil ustaški režim zločinski. Foto: BoBo
Hrvaška predsednica je dejala, da je bil ustaški režim zločinski. Foto: BoBo
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je duhovniku sporočila, da mu izjave ni zamerila. Foto: Reuters
Splitski župnik jezno nad hrvaško predsednico

"Spoštovani gospod Prcela, vi meni ne morete odpustiti moje izjave, jaz vam odpuščam vašo. Obrnimo se v prihodnost," je zapisala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović na svojem Facebookovem profilu v odzivu na dejanje predstojnika dominikanskega samostana v Splitu Luke Prcela.

Prcela, ki je pred leti maševal za ustaškega poglavarja Anteja Pavelića, je namreč med mašo, ki jo je predvajala javna televizija HRT, kritiziral predsednico, ki je pred nekaj tedni dejala, da "Neodvisna država Hrvaška ni bila niti neodvisna niti ni ščitila interesov hrvaškega naroda, ustaški režim pa je bil zločinski".

"Dovolj je pljuvanja samih po sebi"
"Nikakor ne morem odpustiti, da je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da Neodvisna država Hrvaška ni bila neodvisna in da je bila zločinska. Kdo pravi, da je današnja hrvaška država bolj neodvisna od tiste, ki je obstajala med letoma 1941 in 1945?" je dejal med maševanjem.

In še: "Če je morala to reči pred Američani, potem ji postavljam vprašanje: zakaj nisi rekla, da nismo mi Hrvati vrgli atomske bombe na Hirošimo in Nagasaki? Nismo mi bombardirali ne Dresdna ne Hamburga. Koga smo pravzaprav mi ubili zunaj svojih meja? Dovolj je pljuvanja samih po sebi. Dovolj je tega, do česar je prihajalo v zadnjem času, ko sta bila predsednika, lahko rečemo, protihrvaška predsednika."

HRT se je oddaljil od izjave
HRT je za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnil, da "stališča in misli, ki so izražena med neposrednimi prenosi, ne izražajo stališč Hrvaške radiotelevizije". Hkrati so "obsodili vsako obliko sovražnega govora" in se ogradili od tovrstnih govorov. V splitsko-makarski nadškofiji so Hini pojasnili, da izjav Prcele ne morejo komentirati, češ da za to niso pristojni, ker da je dominikanec.

Da je hrvaška predsednica obsodila NDH in ustaštvo v tem času, ni naključje. "Vrsta posrednih opominov so bili po mnenju nekaterih političnih analitikov tudi odpoved obiska direktorja Cie v Zagrebu, pa sestanek tujih veleposlanikov o svobodi medijev, ki so ga udeleženci obelodanili kar na Twitterju, pisanje uglednega časnika Foreign Policy o tem, da ima Hrvaška vlada v svojih vrstah fašista, kulturnega ministra, in kot zadnje - pred dnevi odpovedano srečanje ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja s Kovačem," je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Hrvaške Irena Ulčar Cvelbar.

Splitski župnik jezno nad hrvaško predsednico