Spor okoli Ljubljanske banke med sosedama še kar traja. Foto: MMC RTV SLO
Spor okoli Ljubljanske banke med sosedama še kar traja. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec in Vesna Pusić
Pusićeva naj bi se ob robu srečanja Sveta EU-ja za zunanje zadeve in Sveta za splošne zadeve v Bruslju srečala tudi s slovenskim kolegom. Foto: www.mzz.gov.si

"Slovenci grozijo: ratifikacija pogodbe ali Ljubljanska banka," je hrvaški časopis Jutarnji list naslovil članek, v katerem piše, da bo Slovenija blokirala vstop Hrvaške v Evropsko unijo, če Zagreb ne popusti pri zahtevi po okoli 545 milijonih takratnih nemških mark, ki so jih Ljubljanski banki zaupali hrvaški varčevalci.

Jutarnji list se naslanja na intervju, ki ga je za sobotni Večer dal Erjavec. V njem je slovenski zunanji minister potrdil, da je možnost neratificiranja hrvaške pristopne pogodbe zelo realna. S tem je Erjavec zavrnil trditve hrvaške kolegice Vesne Pusić, ki je pred kratkim dejala, da spora okoli LB-ja ni treba vezati na ratifikacijo.

Kot piše Jutarnji, je tudi slovenski predsednik Danilo Türk pred kratkim izjavil, da je mogoče, da bo Slovenija izkoristila problem z LB-jem kot izgovor za nepodpis ratifikacije, in da bi morala Hrvaška paziti na svojo verodostojnost.

Pusićeva zaskrbljena
Medtem pa se je na Erjavčevo izjavo odzvala tudi hrvaška zunanja ministrica Pusićeva, ki meni, da povezovanje LB-ja z ratifikacijo nikomur ne prinaša nič dobrega. Pusićeva je pred odhodom na obisk v Bruselj na zagrebškem letališču Pleso novinarjem povedala, da mora biti reševanje spora o LB-ju popolnoma ločeno od ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem. "Edini način, ki je dober in ki smo ga predlagali, je, da bi ločili ti dve vprašanji. Oni (Slovenija) so sprejeli pobudo, da hrvaška in slovenska stran imenujeta finančna strokovnjaka, ki bosta predlagala rešitev," je izjavila Pusićeva. Po njenem mnenju bi morali državi spor o LB-ju urejati sami.

Kot je poudarila, se je o LB-ju treba pogovarjati in najti neko rešitev, hrvaško-slovensko evropsko partnerstvo pa je popolnoma drugačen projekt oziroma "osrednja dodana vrednost v evropski politiki tako Hrvaške kot Slovenije". Meni, da je nastopil najboljši čas za začetek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem v slovenskem parlamentu, saj bi z njim Slovenije poslala pozitivno sporočilo hrvaški javnosti.

"Pričakujem, da se bo omenjeni postopek začel, vprašanje LB-ja pa bomo reševali brez odlašanja," je dejala Pusićeva, ki sicer pravi, da postopek ratifikacije v drugih državah članicah EU-ja poteka brez težav. "Nikjer ni videti političnih problemov v smislu, da ne bi dobili parlamentarne večine. Le v primeru Slovenije se to omenja kot nekakšno ustrahovanje," je izjavila. Obenem je opozorila, da zaradi krize v EU-ju obstajajo določeni zadržki do sprejetja novih članic.

Bosta Arhar in Rogić našla rešitev?
Pusićeva je pred tem za radijsko mrežo Media servis sicer dejala, da ne pričakuje težav z ratifikacijo hrvaške pogodbe v slovenskem parlamentu. "Videli bomo, kako bo potekal postopek ratifikacije, sicer pa ne pričakujem, da ga bodo povezali z vprašanjem reševanja spora o LB-ju. To po mojem mnenju ne bi bilo dobro, ne za eno ne za drugo stran. Iz tega se ne more izcimiti nič dobrega, ne za ene ne za druge," je prepričana.

Pusićeva pričakuje, da bo finančnima strokovnjakoma Francetu Arharju in Zdravku Rogiću uspelo poiskati rešitev, sprejemljivo za vse. "Gre za poskus, da se strokovnjaka usedeta za mizo in predlagata nekaj, s čimer bi obe strani lahko živeli. Mislim, da je to resnično edini normalen in civiliziran način, da spor poskusimo urediti, saj so odnosi med Hrvaško in Slovenijo pomembni dolgoročno. Upam, da se tega vsi zavedajo," je dejala za Media servis.

Pusićeva se bo v ponedeljek in torek udeležila srečanja Sveta EU-ja za zunanje zadeve in Sveta za splošne zadeve v Bruslju. Kot je potrdila, se bo ob robu zasedanja srečala tudi z Erjavcem.