Posiljevalci si za žrtev izberejo predvsem priseljenke, ki prihajajo iz konservativnega okolja, in jih nato izsiljujejo, naj se z njimi poročijo. Foto: MMC RTV SLO
Posiljevalci si za žrtev izberejo predvsem priseljenke, ki prihajajo iz konservativnega okolja, in jih nato izsiljujejo, naj se z njimi poročijo. Foto: MMC RTV SLO

Avstralska novinarka Naomi Selvaratnam (SBS News) je raziskala in objavila poročilo o vedno več primerih posilstev, pri čemer posiljevalec po dejanju žrtev maltretira še psihično.

"Videla sem, da sem mu rekla, naj gre dol z mene, nato mi je zavezal roke. Pogledala sem si prvih 30 sekund posnetka in takoj vedela, za kaj gre. Posnetek sem ugasnila in šla bruhat na vrt," je pričanje 21-letne žrtve. Napadalec ji je posnetek posilstva poslal kar na njen profil Facebooka in zahteval, da se "vrne k njemu", sicer bo posnetek poslal njenim staršem in prijateljem.

Izsiljevanje
Kot je ugotovila novinarka, je podobnih zgodb v Avstraliji vedno več, nekatere žrtve posiljevalcu tudi plačujejo, da bi si s tem prihranile sramoto. "Napadalci si za svojo žrtev izberejo predvsem priseljenke ali begunke," pojasnjuje Selvaratnam. Priseljenke iz Afganistana, Indije, Kitajske, Tajske prihajajo iz konservativnih družin.

Kot je pojasnila novinarka, ji je v spominu še posebej ostala zgodba 18-letne študentke iz Indije. Žrtev se je z znancem odpravila na neko zabavo, kjer je po enem kozarcu pijače izgubila zavest. Ko se je zbudila, je napol gola ležala na tleh, pri čemer se ni spominjala ničesar, kar se je dogajalo preteklih osem ur. Čez nekaj dni ji je znanec poslal SMS-sporočilo, v katerem je pisalo: "Imaš nekaj, kar ima Kim Kardashian, lahko postaneš znana." Kmalu je prejela tudi pošiljko, v kateri je bil videoposnetek, na katerem je v nezavesti in jo znanec posiljuje, poleg pa je bilo sporočilo: 'Poroči se z mano ali pa bom posnetek poslal vsem tvojim prijateljem in družini.'

Hrbet ji je obrnila tudi družina
V dneh, ki so sledili, se je žrtev s svojim napadalcem večkrat dobila in vsakič znova zavrnila njegovo zahtevo. Ta ji je v opomin po telefonu pošiljal fotografijo napada. Šele, ko je po več mesecih izsiljevanja prijateljica dekle opogumila, da dejanje prijavi, je to tudi storila. A sledilo je soočenje s starši, ki so izredno konservativni. Namesto da bi dobila njihovo podporo, so jo okrivili, da je za dejanje kriva sama.

Podobna je tudi zgodba dekleta iz Afganistana, katere posiljevalec je grožnjo tudi izpolnil in videoposnetek posilstva poslal njeni širši družini. Napadalec je bil sicer aretiran, a žrtev ni mogla več živeti s stalnimi obtožbami družine, zato je zapustila državo.