Avtomobila bombi sta udarila v središču turškega obmejnega mesta Reyhanli, ki leži tik ob meji z nemirno Sirijo. Foto: EPA
Avtomobila bombi sta udarila v središču turškega obmejnega mesta Reyhanli, ki leži tik ob meji z nemirno Sirijo. Foto: EPA

Turške oblasti poročajo, da se je v obmejnem mestu v pokrajini Hatay zgodil hujši incident, za katerega pa za zdaj še niso okrivili sosedov iz Sirije. V mestu z dobrimi 60.000 prebivalci sta odjeknili najmanj dve eksploziji. Zasebna turška televizija NTV je poročala, da so bile celo štiri eksplozije.

Turška vlada potrdila število žrtev
Župan mesta Reyhanli Huseyin Sanverdi je turškim medijem povedal, da sta bila zadeta občinska zgradba in pošta v samem središču mesta. Po besedah zdravstvenega ministra Mehmeta Muezzinogluja je posredovalo najmanj 5 reševalnih vozil. Turški notranji minister Muamer Güler je potrdil žrtve, katerih število pa je hitro naraščalo. Güler je razkril tudi vzrok eksplozij: "Pred občino je razneslo dva avtomobila bombi."

Lokalni mediji v južnoturški provinci, ki leži med Sredozemskim morjem in severozahodom Sirije, poročajo, da sta imela avtomobila - bombi sirsko registracijo in sta sledila konvoju beguncev iz Sirije.

Ostri boji na drugi strani meje
Februarja letos so sirske sile Bašarja Al Asada, ki na drugi strani meje bijejo ostre bitke s sirskimi uporniki, že bombardirale mejni prehod in pri tem na sirski strani meje ubile 13 ljudi, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih. Samo mejo nadzirajo uporniki, prehod z mestom Reyhanli pa velja za eno osrednjih prehodnih točk med uporniško Sirijo in njej naklonjeno Turčijo.

Turčija zagrozila s povračilnim napadom
Oktobra lani so izstrelki iz minometov sirskih vladnih sil zadeli obmejno turško mesto Akcakale, pri čemer je umrlo pet ljudi. Incident je močno zaostril odnose med Damaskom in Ankaro, saj je turška vlada napovedala ostre povračilne ukrepe v primeru novih incidentov. Bodo Turki in njihova močna vojska zdaj z orožjem kaznovali sovražni režim južne sosede?

"Nihče ne bi smel preizkušati turške moči. Naše varnostne sile bodo izvedle vse potrebne mere," se je že odzval turški zunanji minister Ahmet Davutoglu, ki se sicer mudi na državnem obisku v Berlinu.
To je sicer najhujši incident v Turčiji, od kar se je v Siriji pred dobrima dvema letoma začel upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada. So pa na območju v preteklosti že zabeležili več incidentov, povezanih z uporom proti sirskemu režimu.

Tako je februarja letos v napadu avtomobila bombe v kraju Cilvegozu umrlo 17 ljudi, 30 pa je bilo ranjenih. Turčija je za napad okrivila sirsko obveščevalno službo.