Na izpraznjenih ulicah mesta Akcakale patruljirajo turški vojaki, medtem ko topništvo že več ur bombardira položaje sirske vladne vojske. Foto: EPA
Na izpraznjenih ulicah mesta Akcakale patruljirajo turški vojaki, medtem ko topništvo že več ur bombardira položaje sirske vladne vojske. Foto: EPA
Sirski napad na turško mesto Akcakale
Mesto Akcakale so v sredo popoldne zadeli izstrelki mine sirske vladne vojske, pri čemer je umrlo pet ljudi, 13 pa jih je bilo ranjenih. Foto: EPA
Sirski napad na turško mesto Akcakale.
Turški policisti pomagajo ranjenemu kolegu po sirskem napadu na obmejno turško mesto. Foto: EPA
Alepo po bombnem napadu v središču mesta. Sirija.
Spopadi v Siriji se nadaljujejo z nezmanjšano močjo: v sredo so uporniki s tremi avtomobili bombami razrušili vojaško poveljstvo v središču Alepa, pri čemer je umrlo 48 ljudi, več kot sto pa jih je bilo ranjenih. Foto: EPA
Turčija ne bo le opazovala

"Vse, kar želimo v tej regiji, je mir in varnost. To je naš namen. Naš namen ni sprožiti vojne s Sirijo," je dejal Erdogan in ob tem Damask pozval, naj ne preizkuša potrpljenja turške vlade.

"Turčija je država, ki je sposobna zaščititi svoje državljane in meje. Naj nihče ne preizkuša naše odločnosti glede tega," je poudaril.

Turški parlament je odobril vojaške operacije na sirskem obmejnem območju, potem ko so v sredo sirski izstrelki padli na turško ozemlje in ubili pet civilistov.

Odločitev o zeleni luči za operacije na ozemlju sosednje Sirije je turški parlament sprejel na izrednem zasedanju. Odobritev operacij je zahtevala turška vlada kot odgovor na smrt dveh žensk in treh otrok v napadu minometa na turško obmejno mesto Akcakale. V napadu je bilo ranjenih 13 ljudi.

Damask Moskvi priznal "tragično nesrečo"
Medtem se vrstijo odzivi mednarodne skupnosti. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je od Damaska zahteval, da se javno obveže, da se podobni incidenti ne bodo več ponovili. Lavrov je potrdil, da so iz Damaska poklicali v Moskvo, in zagotovil, da je šlo za "tragično nesrečo".

Veliko ostrejši odzivi prihajajo iz Evrope. Francija zahteva obsodbo Združenih narodov, Velika Britanija pa je pozvala Turčijo, da naj bo vojaški odgovor premišljen in ne preveč obsežen. Ob ostri obsodbi napada je Catherine Ashton, "zunanja ministrica EU-ja", opozorila, da naj se neposredno ne zapleta v sirski konflikt.

Oster turški odgovor še traja
Turčija je prvič v 18 mesecih sirskih spopadov streljala na sirsko ozemlje. Po poročanju z obmejnega območja je bilo v bombardiranju ubitih več sirskih vladnih vojakov - po prvih poročilih je umrlo pet vojakov.

Agencija Reuters poroča, da se obstreljevanje Sirije nadaljuje in da turške granate padajo 10 km daleč na sirsko ozemlje. Po virih iz Turčije vojska s topništvom obstreljuje okrožje Tel Abdžad, od koder naj bi v Akcakale priletele smrtonosne mine.

Uradni Damask se je že opravičil za žrtve med turškim ljudstvom in napovedal preiskavo usodnega minometalskega napada, za kar se zdaj maščuje Turčija. Minister za informiranje Omran Zoabi je izjavil: "Sirija izreka iskreno sožalje svojcem žrtev in našim prijateljem med turškim ljudstvom."

Na meji spopad za prehod in cesto
V mestu s približno 80 tisoč prebivalci je bilo v zadnjih desetih dneh več incidentov, zaradi česar so zvečer po krvavem sirskem napadu izbruhnili protesti jeznih meščanov. "V naši skupnosti vladata bes in jeza na Sirijo," je župan Abdulhakim Ajhan povzel občutke meščanov. Akcakale leži v pokrajini Sanliurfa oz. na sredini turško-sirske kopenske meje. Na drugi strani meje poteka ofenziva vladnih sil, ki si prizadevajo znova osvojiti strateško pomembno cesto in mejni prehod, ki sta v rokah Sirske svobodne armade.

Najhujši incident v 18 mesecih krize v Siriji
V Siriji je državljanska vojna, potem ko so pred letom in pol po navdihu arabske pomladi izbruhnili protesti in vstaja proti režimu Bašarja Al Asada. V zadnjih mesecih je vstaja prerasla v oborožen odpor, ki ga med drugim podpira tudi Turčija.

Do zdaj najhujši incident se je zgodil konec junija, ko so Sirci na obali v svojem zračnem prostoru sestrelili neoboroženo turško izvidniško letalo. Aprila sta bila na turškem ozemlju ubita dva Sirca, ki so ju zadele zablodele krogle iz Sirije.

Zasedanje Nata na zahtevo Turčije
Turčija, sicer članica Nata, je tudi takoj pozvala k izredni seji veleposlanikov Nata v Bruslju v skladu s 4. členom severnoatlantske pogodbe, ki omogoča posvetovanje, kadar država članica čuti, da je njena suverenost ogrožena. Severnoatlantski svet je v izjavi po sestanku sporočil, da Nato še naprej budno spremlja dogajanje v Siriji in da je zadnji napad na Turčijo vzrok za največjo zaskrbljenost. Vse zaveznice so napad strogo obsodile.

Nočno turško obstreljevanje Sirije


Turčija ne bo le opazovala