Žrtev med otroki bi lahko bilo še več. Foto: EPA
Žrtev med otroki bi lahko bilo še več. Foto: EPA
Indija
Strupene kemikalije v hrani so povzročile zastrupitev. Foto: EPA

Otroci so se zastrupili z brezplačnim kosilom, vsi pa so bili mlajši od desetih let. Za torkovo kosilo so otroci dobili riž in lečo, kjer so po prvih testih odkrili sledi fosfata iz insekticidov. Preiskava sicer še poteka, predstavniki šole pa so obljubili, da bodo ugotovili, ali je šlo za napako ali je bila zastrupitev namerna.

Šolska kuharica je vladnim predstavnikom izrazila mnenje, da je za zastrupitev kriva nova vrsta olja, ki so ga kupili v šoli. Po njenih besedah je bilo olje "brezbarvno in bistro".

O tem je povedala ravnateljici, ki pa ji je zagotovila, da je olje pridelano doma in je varno za uporabo. Državni minister za izobraževanje je pojasnil, da je bilo olje kupljeno v trgovini, ki je v lasti ravnateljičinega moža.

Po tragediji so starši žrtev in sovaščani v okrožju Čapra zažgali štiri policijska vozila in policijsko postajo obmetavali s kamenjem. Že v torek zvečer so se pred šolo zbrali številni protestniki, ki so zahtevali stroge kazni za vladne uradnike, odgovorne za tragedijo.

K protestom so pozvale tudi politične stranke, a njihove predstavnike so jezni vaščani pregnali z ulic.

Oblasti se bojijo, da bo žrtev tragedije še več, saj so nekateri otroci, ki so v bolnišnici, še vedno v izjemno slabem stanju. Otroke, ki so umrli po zastrupljenem kosilu, so že pokopali blizu njihove šole, družinam umrlih otrok pa so oblasti obljubile 200.000 rupij oziroma 3.400 dolarjev odškodnine.

V šolo po obrok
Indijska vlada je uvedla program brezplačnih kosil, kjer v državnih šolah revnim učencem omogočajo brezplačne obroke, da bi tako spodbudili prisotnost pri pouku. Gre za najobsežnejši program šolskih kosil na svetu in na ta način vsak dan nahranijo 120 milijonov otrok v 1,2 milijona šol po vsej državi.

Ti obroki so med otroki izredno priljubljeni, saj številni pridejo v šolo samo zaradi hrane, a so zaradi prepogostih slabih higienskih razmer v šolskih kuhinjah in nekakovostne hrane zastrupitve precej pogoste.

Bihar je ena najrevnejših in najgosteje naseljenih indijskih zveznih držav.

Zastrupitev šolarjev v Indiji
Zastrupitev šolarjev v Indiji