Ameriška zvezna velika porota je potrdila obtožnico proti Khobragadejevi, a diplomatka je že zapustila ZDA. Foto: Reuters
Ameriška zvezna velika porota je potrdila obtožnico proti Khobragadejevi, a diplomatka je že zapustila ZDA. Foto: Reuters
Indija
Zaradi 'ponižujočega odnosa' so na ulice New Delhija prišli protestniki. Foto: Reuters

39-letna Devjani Khobragade je nekdanja namestnica generalnega konzula Indije v New Yorku. Prejšnji mesec so jo ameriške oblasti aretirale, kar je sprožilo velik diplomatski in politični škandal v Indiji, saj so jo pri sprejemu v zapor slekli in ji preiskali telesne odprtine, kot to ameriški zvezni ječarji redno in skladno s pravili počnejo z aretiranimi.

Obljubila ji je 4.500 dolarjev
Razlog za aretacijo? Khobragadejeva je gospodinjski pomočnici, ki jo je uvozila iz Indije, plačevala le okoli 500 dolarjev na mesec za delo, ki ji ni puščalo skoraj nič prostega časa. Na uradni prošnji za vizum je diplomatka navedla, da bo ženski plačevala 4.500 dolarjev na mesec. Obtožili so jo tudi kršenja zakona o vizumih in laganja na uradnih dokumentih.

Indijske oblasti so zahtevale opravičilo za takšno "ponižanje", diplomatka pa ves čas trdi, da ni storila ničesar narobe. Indijski svetovalec za nacionalno varnost Šivšankar Menon je postopke s konzulko označil za "barbarske in vredne vsega zaničevanja", ameriška kongresna delegacija pa je zaradi tega decembra ostala brez dogovorjenih sestankov z voditelji glavnih strank pozicije in opozicije v New Delhiju.

Umik na ZN
Indija je sicer ugotovila, da trditev Američanov, da konzuli nimajo enake imunitete, kot jo imajo diplomati, drži, zato so Khobragadejevo prezaposlili na misijo pri Združenih narodih. Diplomatska imuniteta namreč imetnika ščiti skoraj pred vsem, druga, konzularna, pa imetnika ščiti le pred kaznivimi dejanji, ki jih ta zagreši med opravljanjem svojih uradnih dolžnosti.

Pri ZN-u so njeno selitev potrdili in, kot kaže, so jo tudi ZDA. Da bi se izognili nadaljevanju povračilnih ukrepov proti Američanom v Indiji, ji je ameriško zunanje ministrstvo priznalo imuniteto, a uradno zaprosilo Indijo, naj se Khobragadejeva imuniteti odpove, da se lahko spoprime z obtožnico. Indija je to zavrnila, ZDA pa so nato zahtevale, naj zapusti državo.

Khobragadejeva se je tako v četrtek odpravila proti domu. Obtožnica sicer ostaja, in dokler ne zastara, se bo lahko Khobragadejeva New Yorka le še spominjala - razen če bo pripravljena iti na sodišče in se tam spopasti z obtožnico.