PKS z visoko dvignjeno zastavo. Foto: EPA
PKS z visoko dvignjeno zastavo. Foto: EPA
Podpornikov PKS-ja je čedalje manj. Foto: EPA
Odstavljeni Luthfi Hasan Išaak. Foto: EPA
Čeprav je Indonezija največja muslimanska država, Indonezijci raje volijo za sekularne stranke. Foto: EPA

Vrsta obscenih škandalov je močno umazala čisto podobo največje islamske stranke v Indoneziji in bi lahko močno vplivala na volilni uspeh že tako nepriljubljenih muslimanskih strank na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, poroča AFP.
"Škandal je dal islamskim strankam zelo slabo podobo," je za AFP povedal Umar S. Bakry z inštituta Lembaga Survei Nasional. Škandal, ki je pretresel državo, je vrhunec dosegel prejšnji teden, ko je protikorupcijsko sodišče padlega predsednika Stranke PKS obsodilo na 16-letno zaporno kazen.
Luthfi Hasan Išaak je po odločitvi sodišča kriv jemanja podkupnin in pranja denarja, potem ko je prejemal velike vsote denarja od podjetja Indoguna Utama v zameno za pritisk na ministrstvo za kmetijstvo, da poveča delež uvoza govedine omenjenega podjetja.

Beefgate
Škandal, ki so ga tamkajšnji mediji takoj označili za "beefgate" (beef, ang. za govedino), je ogromnih razsežnosti - celo za s korupcijo prežeto Indonezijo. Med preiskavo je protikorupcijska komisija namreč razkrila sočne podrobnosti, ki so uničile brezmadežno, pobožno podobo, ki jo je zgradil PKS. 52-letnemu Išaaku so zasegli šest avtomobilov in ga obtožili, da skuša prikriti svoj zakon eni od njegovih treh žena, s katero se je poročil lani, ko je bila ona še najstnica.

A še večja figura v škandalu je Luthfijev tesni sodelavec Ahmad Fathanah, ki so ga novembra obsodili na 14 let zapora. Fathanah je bil ključni posrednik pri govejih kvotah. Njegova januarska aretacija je vse skupaj pravzaprav sprožila, in to na skrajno dramatičen način. Protikorupcijski agenti so med racijo v hotelu v Džakarti "družinskega človeka" Fathanaha ujeli z golo študentko, ki ji je za spolni odnos plačal - takoj za tem, ko je sprejel podkupnino. Fathanah je denar od podkupnin pral z bogatim obdarovanjem (od avtomobilov do diamantov) 45 svojih priležnic, med katerimi so bile model za erotične revije in vrsta zvezdnic.

Uničena podoba
PKS je skušal škandal omiliti in vztraja, da se bo na aprilskih volitvah odlično odrezal. A ankete tega ne potrjujejo in stranki napovedujejo precej slabši uspeh od tistega na volitvah leta 2009. "PKS je popolna sramota in vsak, ki glasuje za to stranko ali jo podpira, mora biti ali popolnoma zaslepljen ali pa nesposoben samostojnega razmišljanja," je zapisal neki uporabnik na spletni strani časnika Jakarta Globe.

"Beefgate" je tako popolnoma uničil prizadevanja stranke, da bi se prenovila, se oddaljila od purističnega islamskega programa in se predstavila kot čista organizacija. Poleg tega pa bo imel škandal najverjetneje občutne posledice tudi za druge islamske stranke, ki se že tako spopadajo s hudimi težavami. Pet glavnih islamskih strank, vključno s PKS-jem, je na parlamentarnih volitvah leta 2009 prejelo skupno več kot 25 odstotkov glasov. Stranke se med seboj precej razlikujejo, tako so nekatere zmernejše, spet druge pa bolj skrajne in si želijo v Indoneziji uvesti šeriatsko pravo.

Črne napovedi za islamiste
Podpora islamskim strankam v največji muslimanski državi v zadnjih letih vztrajno pada, medtem ko raste podpora posvetnim nacionalističnim strankam, kot sta Demokratska stranka in Indonezijska demokratska stranka boja. Strokovnjaki neuspeh islamistov pripisujejo slabi organizaciji, notranjim bojem, preteklim korupcijskim škandalom in občutek Indonezijcev, da niso več zavezani glasovati za stranko, ki se opisuje kot "islamska".

"Pred leti, če si bil pobožen musliman, si volil za islamsko stranko, a zdaj ni več tako," razlaga Greg Fealy, strokovnjak za Indonezijo na avstralski narodni univerzi. Večina volivcev se zdaj raje odloča za stranke z dobrimi priporočili pri vodenju države.