Mnenja o tem, ali burka in nikab izvirata iz islama, so deljena. Pripadnice islamske vere morajo v javnosti hoditi nenaličene in nenaparfumirane. Če imajo oblečen nikab, imajo oči lahko obrobljene. Foto: EPA
Mnenja o tem, ali burka in nikab izvirata iz islama, so deljena. Pripadnice islamske vere morajo v javnosti hoditi nenaličene in nenaparfumirane. Če imajo oblečen nikab, imajo oči lahko obrobljene. Foto: EPA

Glede na moja oblačila, si nisem predstavljala, da bi lahko še naprej hodila v šolo. Nikab ni le oblačilo kot oblačilo. Je življenjski slog, ki zahteva določena odrekanja. Zato si nisem predstavljala, da bi v šolo hodila zakrita. Poleg tega nisem hotela nikakršnih težav, zato sem se raje odločila za šolanje na domu.

Bahrudina o tem, zakaj se je odločila šolati na domu.

Moj dan je po eni strani čisto normalen, le da vključuje nekaj, kar mnoge Slovenke ne počnejo – molim petkrat na dan. Sicer veliko berem, ukvarjam se s športom, berem Koran, knjige, učim se nemščino in angleščino. Kot vsaka ženska pa vedno nekaj dela najdem tudi doma.

Bahrudina o tem, kako se njen dan razlikuje od dneva povprečne Slovenke.

Alah v Koranu pravi: ''O, glasnik vere! Povej svojim ženam, svojim hčeram in ženam vernikov naj spustijo ogrinjala svoja čez svoja telesa. Tako bodo prepoznavne in nihče jih ne bo nadlegoval. Alah pa odpušča in je milosten ''(33. poglavje, 59 verz). Ibn Abas pa, ko pojasnjuje besede '' naj spustijo svoja ogrinjala'', pravi ''naj pokrijejo svoje obraze''(Taberanijev tefsir).

Bahrudina kot dokaz v Koranu, da se ženske morajo zakriti, navaja Alaha in Ibn Abasa.

Glede mnenja tistih ljudi, ki svoje mnenje argumentirajo z romanjem v Meko, češ da je tam nošenje burk prepovedano, želim enostavno citirati govor Poslančeve žene Aiše r. a., ko pravi: ''Ljudje na kamelah so jahali mimo nas (žena), medtem ko smo bile z Božjim poslancem na romanju v Meki. Me smo prekrivale svoje obraze, ko so ti jahali mimo nas, nato pa smo naše obraze spet odkrile (ko moških ni bilo več v bližini)'' (zapisali imam Ahmed, Malik, ebu Davud, Darekutni, Bejheki).

Kot lahko slišite v avdioposnetku, se tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić ne strinja s tem, da ima burka svoj izvor v islamu, s čimer pa se strinja Bahrudina. Zgoraj navedeni verzi so jo prepričali, da vendarle naj ne bi bilo tako.
Nikab
Egipčansko ustavno sodišče je zavrnilo prošnjo študentov, da bi študentke imele vstop na univerzo v Kairu, medtem ko nosijo nikab (fotografija posneta 28. maja 2005). Foto: EPA
Burka
Ženska z burko hodi s svojim otrokom po ulicah Herata. Glede na podatke organizacije Save the Children, so najboljši pogoji za materinstvo na Norveškem in v Avstraliji. Na dnu 160 držav pa se je znašel Afganistan. Foto: EPA
Švica referendum minaret plakat
Predreferendumski plakat v Švici, oktobra lani, ko so Švicarji odobrili prepoved gradnje minaretov. Plakat je povzročil razburjenje med švicarskimi muslimani in protirasističnimi skupinami, ki menijo, da ustvarjajo rasistično, nespoštljivo in nevarno podobo islama. Foto: EPA

Prepričana sem, da ljudje ne odobravajo islama, zato ga hočejo zatreti. Gre bolj za nestrpnost do islama kot do moje burke. Ona je na meni in to je moja stvar. Jaz sem jaz samo z burko. Brez burke to nisem jaz. Ona je del mene in je del mojega življenja. Zakon, ki bi zapovedoval, da si moram sneti burko, bi bil zame veliko ponižanje. Sploh si ne predstavljam, kako bi to prenesla. Raje bi se izselila in naredila kar koli drugega, kot da bi si snela burko.

Bahrudina o prepovedi burk in nikabov v Belgiji in Franciji.
Nađa Dizdarević burka
Nađa Dizdarević je v BiH-u s skupino aktivistk dosegla, da je parlament razpravo o prepovedi nošenja burk in nikabov prestavil na 1. september. Foto: NN
opekline Afganistan ženska
Ženska v Afganistanu kaže svoje opekline, ki si jih je zadala sama. Položaj žensk v Afganistanu je še vedno zelo slab. Tako se veliko žensk, zaradi prisile v sklenitev zakonske zveze, nasilja v družini, revščine in pomanjkanja izobrazbe, samopoškoduje ali celo naredi samomor. Kot piše agencija Reuters, se ženske v Afganistanu pod petletno vladavino talibanov niso smele izobraževati. Domove so lahko zapustile le v spremstvu moškega, pri tem pa so morale biti popolnoma zakrite. Po padcu talibanov leta 2001, pa so se ženske lahko znova izobraževale in začele delati. Kljub temu pa mnoge humanitarne organizacije opozarjajo, da je položaj žensk, še posebej v Heratu, še vedno na zelo nizki ravni. Foto: EPA
Burke burijo duhove

Prepoved nošenja burk in nikabov je vzbudila pozornost tako zahodnega kot vzhodnega sveta. Zdaj o tem razmišljajo tudi v Bosni in Hercegovini, kar sproža številna nasprotovanja in odpira mnoga vprašanja. Da burka in nikab nista nekaj, kar "obstaja le na drugi strani Alp", dokazuje tudi naša sogovornica Bahrudina. Najstnica nosi burko in nikab že dobro leto in si življenja brez njiju ne predstavlja, čeprav to pomeni, da živi povsem drugačno življenje kot njene vrstnice.

Celoten prispevek 'Burke burijo duhove', ki sta ga pripravila Katja Štok in Marjan Jerman (brala je Lucija Grm), je bil objavljen na Valu 202 v oddaji Sobotna reakcija. Poslušajte, kaj o burkah in nikabih meni tajnik inslamske skupnosti Nevzet Porić ter kakšni so odzivi na dogodke v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Na MMC-ju pa objavljamo celoten intervju z Bahrudino.

Zakaj ste se odločili, da si boste nadeli burko in nikab?
Za nošenje burke sem se odločila nekega spomladanskega večera, ko sem na spletu prebrala dokaze, da je Bog zapovedal tudi nošenje burke. Rekla sem si: ''Joj, Bahrudina. Če je Bog zapovedal nošenje burke, ti pa je ne nosiš, kaj bo potem s teboj?'' Doma so bili nad mojo odločitvijo sprva presenečeni, saj niso vedeli, da si želim kaj takega. Ko pa sem jim pojasnila, da je to moja odločitev, so me podprli.

V nedavni MMC-jevi anketi - Ali menite, da bi bilo treba prepovedati nošenje burk v javnosti? - jih je izmed 272 anketirancev 72 odstotkov odgovorilo z "da", 23 odstotkov z "ne", štiri odstoke anketirancev je bilo neopredeljenih.



Ali Koran zapoveduje nošenje burk in nikabov ali le zakrivanje las?
Res je, da gre pri razumevanju Korana za različne interpretacije. Islam pozna velike učenjake, ki so razpravljali o tem, ali je zapovedano, da je treba zakriti le lase, torej del telesa brez obraza in dlani, ali pa je zapovedano, da je treba zakriti tudi obraz in dlani. Tisti, ki imajo boljše dokaze, so mnenja, da je zapovedano tudi zakritje obraza in dlani.

Zato sem tudi na znanje vzela njihova. Nekateri ljudje pa so interpretacijo vzeli tudi od besed Božjega odposlanca, čigar žene so nosile burke in so bile tudi one zakrite. Mohamedove žene so delale tisto, kar jim je nalagal Koran, zato sem to upoštevala tudi jaz, ki si zakrivam obraz.

Vemo, da so neke majhne razlike med burko in nikabom, a tudi tu ni poenotenja, kaj je eno in kaj drugo. Britanski časnik BBC razlaga, da je nikab oblačilo, ko se vidijo oči, pri burki pa so tudi oči zakrite. Ne glede na to, kdaj vi nosite eno ali drugo oblačilo?
Doma si obraza ne zakrivam. Ko grem ven, med neznance, si zakrijem ves obraz. Zdaj med intervjujem sem se zaradi boljše komunikacije odločila, da bom imela oči vidne.

Pred domačimi torej niste zakriti?
Doma sem oblečena tako, kot je oblečena katera koli normalna slovenska ženska, torej lahko po najnovejši modi oziroma kakor koli mi pač ustreza. Tudi me, ki smo zakrite, smo ženske. Zato se tudi me ličimo in parfumiramo, a to počnemo le doma. Če ne nosimo nikaba ali burke, gremo ven nenaličene.

Kaj pa imate oblečeno pod burko in nikabom?
Spodaj je lahko obleka, krilo, hlače. Pomembno je, da oblačilo ni oprijeto in da se ne vidi telesa ali delov telesa.

So burke in nikabi vedno le temne barve. Zdaj imate na sebi črn nikab?
Barve so lahko take, kot si jih nekdo zaželi. Res pa je, da so nekatere prepovedane. To so recimo zelo žive barve, kot so živo rumena in živo zelena ali roza. Sicer pa lahko nosim belo, bež, črno, rjavo. To, da imam danes na sebi črn nikab, je zato, ker imam tudi sicer rada črno barvo.

Kje kupite ta oblačila?
V Savdski Arabiji ali Egiptu. Tole sem si dala šivat, saj takšnih oblačil ne moremo kupiti pri nas. Kakšno obleko že lahko kupim, večinoma pa dam obleke šivat, ali pa jih dobim iz arabskih dežel.

In koliko stanejo?
Odvisno od kakovosti. A cene se gibljejo okoli 30, 35 evrov. Lahko več ali manj. Odvisno od kakovosti materiala in šivanja obleke.

Koliko ste bili stari, ko ste se odločili, da si boste nadeli burko?
14 let. Pred približno letom dni, bil je 22. junij 2009.

To pomeni, da ste takrat še vedno hodili v osnovno šolo?
Takrat sem končala osmi razred in ko sem se odločila, da si bom nadela burko in nikab, sem se odločila, da se bom šolala doma. V šoli sem se vse dogovorila, starši pa so me pri tem podpirali.

Zakaj ste se odločili za šolanje na domu?
Glede na moja oblačila, si nisem predstavljala, da bi lahko še naprej hodila v šolo. Nikab ni le oblačilo kot oblačilo. Je življenjski slog, ki zahteva določena odrekanja. Zato si nisem predstavljala, da bi v šolo hodila zakrita. Poleg tega nisem hotela nikakršnih težav, zato sem se raje odločila za šolanje na domu.

So vas sošolci videli?
Sošolci so vedeli, da sem taka. Vedela sta tudi moj učitelj in ravnateljica. Nihče mi ni nič rekel. Ko sem prišla na izpite, so vse lepo uredili, kar mi je bilo zelo všeč.

Kakšni pa so vaši načrti glede srednje šole?
V srednjo šolo sem mislila oditi v drugo državo, saj me zanima proučevanje islama. V mislih sem imela kakšno arabsko državo.

Pa ne boste imeli tam težav z jezikom?
Govorijo angleško, dokler se ne naučijo arabščine. Seveda pa je vse odvisno od šole do šole.

Omenili ste težave in negativne stvari, ki jih prinese nošenje burke in nikaba. Kakšni so odzivi okolice, ko vas vidijo?
Bila sem zelo prijetno presenečena, da mi nihče ni nič rekel. Seveda se kdo ozre za menoj, ampak mislim, da je to predvsem radovednost. Če človek vidi nekaj novega, si to želi ogledati, vsaj jaz sem to tako razumela. Drugače nisem nikoli imela težav. Nihče mi nikoli ni nič rekel. Normalno hodim k zdravnici, zobozdravnici, v trgovino. Vse je normalno, nikoli nisem imela težav. Tudi izkušnja na mejnem prehodu je bila dobra, saj imajo vedno na razpolago žensko, ki me identificira.

Kaj pa, ko boste, če seveda boste, nekoč vozili avtomobil?
Verjetno ga ne bom vozila. Obstajajo pa tudi takšne ženske, a imajo oči odkrite, da lažje vidijo in ne ogrožajo prometa.

In zakaj ne boste vozili avtomobila?
Same sebe ne vidim za volanom, gre bolj za osebno odločitev (op. p. smeh).

Hodite s prijateljicami ven, v diskoteke, kino, park, v mesto. Tako kot to počne vsaka normalna 15-letnica?
V disko ne hodim, saj je glasba v islamu prepovedana. V kino tudi ne hodim. Grem na sprehod v park ali gozd. Tudi tečem rada. Lahko pa se dobim s kakšno prijateljico, ki pride do mene, a v diskoteke ne hodim.

Pa vas ljudje na cesti kdaj vprašajo, zakaj ste tako oblečeni?
Zgodilo se je nekajkrat, da so me vprašali. Recimo na mejnih prehodih, kakšna policistka, ali pa v bolnišnici zdravnica. Sicer pa me na cesti ni še nikoli nihče nič vprašal. Dobila sem občutek, da se mi ljudje bojijo zastaviti vprašanje. Morda mislijo, da prihajam iz arabske dežele in ne znam govoriti slovensko, dobila sem tak občutek.

Rekli ste, da ne poslušate glasbe in ne hodite v diskoteke. Kakšen je potem vaš dan?
Moj dan je po eni strani čisto normalen, le da vključuje nekaj, kar mnoge Slovenke ne počnejo – molim petkrat na dan. Sicer veliko berem, ukvarjam se s športom, berem Koran, knjige, učim se nemščino in angleščino. Kot vsaka ženska pa vedno nekaj dela najdem tudi doma.

Ko so v Belgiji in Franciji sprejeli osnutek zakona o prepovedi nošenja burk in nikabov, se je pojavil argument, da taka oblačila diskriminirajo in ponižujejo ženske ter jim kratijo njihovo pravico do svobode oblačenja. Kaj menite vi?
Islam na žensko gleda zelo visoko. Mnogi mogoče mislijo, da sem zatirana. A to odločno zanikam. Islam mi je dal določeno višino, povzdignil me je na določeno mesto. Dal mi je tudi duhovni mir in človek se takrat bolje počuti. Glede prepovedi burk pa mislim, da je to odločitev ženske same.

Če pogledamo Bosno in Hercegovino pred 60. in 70. leti - takrat so skoraj vse ženske nosile burke, redkokatera je ni. Če bi to takrat pomenilo zatiranje, kaj bi potem danes počele ženske? Burka ni prisila. To je odločitev ženske, ki želi zakriti svoje telo in tako ohranjati svojo čast. Mislim, da je to edino, kar si ženska želi. Če si želi zakriti svoj obraz in svoje telo, zakaj bi ji to prepovedali? Odločitve, da moramo ženskam zakrivanje prepovedati, zato sploh ne razumem. Na drugi strani pa, če pogledamo Belgijo in Francijo vidimo, da je tam veliko Belgijk in Francozinj, ki so prestopile v islamsko vero. Zato menim, da je eden izmed razlogov za prepoved burk in nikabov tudi strah pred širjenjem islama. Imam občutek, da želijo tako zatreti islam.

En argument, zakaj prepovedati burke in nikabe, je tudi ta, da moški silijo ženske v zakrivanje, da gre torej za prisilo?
Ženska je v islamu dobila poseben položaj. Obravnavana je kot biser, dragulj. Biserov pa ne puščamo po mizah, temveč jih skrivamo. Zakaj? Ker je nekaj najlepšega na svetu. Mi živimo tako, da je ženska v javnosti zakrita, pokaže pa se pred svojimi najbližjimi, to je tudi neko čuvanje zakonskega življenja. Na cesti se ženska nikoli ne bo obrnila za moškim, tako, kot se bo moški obrnil za žensko. To povzroča med parterji ljubosumje. Zato so v islamu ženske pokrite, moški so odkriti. Zakaj? Moški so dobili zapoved, da morajo skrbeti za družino, ženske pa so doma. A to zagotovo ni prisila.

Eden izmed argumentov je tudi ta, 'češ če se morajo turistke na Bližnjem vzhodu pokriti, zakaj ne bi bilo tudi obratno; da morajo torej pripadnice islama po evropskih državah hoditi odkrite'. Je takšno razmišljanje sploh na mestu?
Takšno razmišljanje ni pravilno, saj v arabskih državah živijo po takšnih zakonih in tudi ne zapuščajo neke države. A jaz sem rojena tu, jaz nisem iz Savdske Arabije, jaz sem Slovenka. Ljudje, ki živijo tam, so zaprti v svoji državi in je ne zapuščajo. Drugim ne delajo težav. Turisti, ki se odločijo, da bodo obiskali njihove države, pa se tako odločijo sami. Nihče jih v to ne prisili.

Kako pa je z vami in moškimi. Ste že poročeni?
Ne, ne. To vprašanje sicer zanima mnoge. Kje bom dobila moža, kako se bom poročila? Tudi tukaj je islam naredil natančna navodila. Če me nekdo želi spoznati, se bo najprej sestal z mojim očetom, šele nato bom prišla jaz zraven. A zraven bo vedno moj oče. Če se bova nato s tem moškim odločila, da želiva živeti skupaj, se bova pač poročila, sicer ne.

Obstaja tudi kakšno določilo, kdaj si dekle lahko nadene burko in nikab?
Po navadi s spolno zrelostjo. Ko ženska dobi prvo menstruacijo, si mora zakriti telo. Potem pa je odvisno, kako nekdo interpretira verze v Koranu. Če si jih interpretira, da si mora zakriti cel obraz, si bo pokril cel obraz, sicer ne. Moja mami si recimo obraza ne zakriva, pa je starejša od mene. Tudi moji mlajši sestrici imata odkrit obraz. To je vprašanje vsake posameznice.

Povsem funkcionalno vprašanje. Pokrit imate nos, zaradi česar verjetno nekoliko težje dihate. Ko imate zakrite oči, pa je tudi vidljivost slabša, ali kako?
Diham normalno, a zagotovo ne tako, kot bi, če nosu ne bi imela zakritega. Kljub temu pa so materiali oblačil lažji, zato dihanje ni tako težko. Sicer pa ne hodim ven, če to res ni nujno. Takšna opravila namesto mene opravita oči in mami. Islam je pomislil tudi na to. Da se ženska ne bi mučila in hodila ven vsa zakrita, še posebej v tej vročini, sedi doma in ji stvari prinese oči, dedi, mož. Če gre v park, pa gre prav tako s svojim očijem ali možem. Vedno je nekdo zraven.

Pa se zato ne počutite diskriminirane? Navsezadnje kar nekaj časa preživite doma?
Ne, na to ne gledam tako. Imam enake pravice kot ženska, ki ni zakrita. Moja odločitev je to, da si bom nadela burko in da ne bom hodila ven. Zakaj bi si delala težave? Nekdo lahko z menoj fizično obračuna. Zakaj bi si delala takšne težave, ko pa grem lahko ven v spremstvu nekoga. Jaz to ne jemljem kot kratenje pravic.

Dejali ste, da bi se radi šolali v neki arabski deželi. Ali morda bežite? Bi lažje živeli v nekem svetu, kjer sta burka in nikab nekaj povsem normalnega in ne tako redek pojav, kot je v Sloveniji?
Še vedno mislim, da je moje življenje v Sloveniji lahko. Ženske v Belgiji in Franciji imajo zagotovo večje težave, kot jih imam jaz v Sloveniji. Tu pravzaprav nimam nikakršnih težav. Če pa bi takšen zakon sprejeli tudi v Sloveniji, bi se raje odselila, saj je v tistih državah to tradicija in nekaj normalnega. V Sloveniji je to zelo redek pojav in ljudje s tem niso seznanjeni. A ne vidim razloga, da bi se zaradi moje burke izselila, saj tukaj živim dobro življenje.

Zakaj se vam zdi, da se je vprašanje o prepovedi nošenja burk in nikabov pojavilo prav zdaj? Gre res za vprašanje diskriminacije žensk ali za prikrito nestrpnost do islama?
Prepričana sem, da ljudje ne odobravajo islama, zato ga hočejo zatreti. Gre bolj za nestrpnost do islama kot do moje burke. Ona je na meni in to je moja stvar. Jaz sem jaz samo z burko. Brez burke to nisem jaz. Ona je del mene in je del mojega življenja. Zakon, ki bi zapovedoval, da si moram sneti burko, bi bil zame veliko ponižanje. Sploh si ne predstavljam, kako bi to prenesla. Raje bi se izselila in naredila kar koli drugega, kot da bi si snela burko.

Glede na moja oblačila, si nisem predstavljala, da bi lahko še naprej hodila v šolo. Nikab ni le oblačilo kot oblačilo. Je življenjski slog, ki zahteva določena odrekanja. Zato si nisem predstavljala, da bi v šolo hodila zakrita. Poleg tega nisem hotela nikakršnih težav, zato sem se raje odločila za šolanje na domu.

Bahrudina o tem, zakaj se je odločila šolati na domu.

Moj dan je po eni strani čisto normalen, le da vključuje nekaj, kar mnoge Slovenke ne počnejo – molim petkrat na dan. Sicer veliko berem, ukvarjam se s športom, berem Koran, knjige, učim se nemščino in angleščino. Kot vsaka ženska pa vedno nekaj dela najdem tudi doma.

Bahrudina o tem, kako se njen dan razlikuje od dneva povprečne Slovenke.

Alah v Koranu pravi: ''O, glasnik vere! Povej svojim ženam, svojim hčeram in ženam vernikov naj spustijo ogrinjala svoja čez svoja telesa. Tako bodo prepoznavne in nihče jih ne bo nadlegoval. Alah pa odpušča in je milosten ''(33. poglavje, 59 verz). Ibn Abas pa, ko pojasnjuje besede '' naj spustijo svoja ogrinjala'', pravi ''naj pokrijejo svoje obraze''(Taberanijev tefsir).

Bahrudina kot dokaz v Koranu, da se ženske morajo zakriti, navaja Alaha in Ibn Abasa.

Glede mnenja tistih ljudi, ki svoje mnenje argumentirajo z romanjem v Meko, češ da je tam nošenje burk prepovedano, želim enostavno citirati govor Poslančeve žene Aiše r. a., ko pravi: ''Ljudje na kamelah so jahali mimo nas (žena), medtem ko smo bile z Božjim poslancem na romanju v Meki. Me smo prekrivale svoje obraze, ko so ti jahali mimo nas, nato pa smo naše obraze spet odkrile (ko moških ni bilo več v bližini)'' (zapisali imam Ahmed, Malik, ebu Davud, Darekutni, Bejheki).

Kot lahko slišite v avdioposnetku, se tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić ne strinja s tem, da ima burka svoj izvor v islamu, s čimer pa se strinja Bahrudina. Zgoraj navedeni verzi so jo prepričali, da vendarle naj ne bi bilo tako.

Prepričana sem, da ljudje ne odobravajo islama, zato ga hočejo zatreti. Gre bolj za nestrpnost do islama kot do moje burke. Ona je na meni in to je moja stvar. Jaz sem jaz samo z burko. Brez burke to nisem jaz. Ona je del mene in je del mojega življenja. Zakon, ki bi zapovedoval, da si moram sneti burko, bi bil zame veliko ponižanje. Sploh si ne predstavljam, kako bi to prenesla. Raje bi se izselila in naredila kar koli drugega, kot da bi si snela burko.

Bahrudina o prepovedi burk in nikabov v Belgiji in Franciji.
Burke burijo duhove