Nađa Dizdarević trdi, da je nošenje burke njena temeljna pravica, zato je ne namerava sneti, saj z njo ne ogroža nikogar. Foto: NN
Nađa Dizdarević trdi, da je nošenje burke njena temeljna pravica, zato je ne namerava sneti, saj z njo ne ogroža nikogar. Foto: NN

"Nošenje nikabov je naša temeljna pravica, saj tako izražamo svoja verska občutja, kar nam dovoljujejo vsi zakoni," je v ponedeljek novinarjem dejala ena od organizatork shoda Združenja za človekove pravice Enakopravnost za vse Nađa Dizdarević.

Predlog zakona o prepovedi nošenja burk in nikabov je v parlament BiH-a vložila stranka predsednika vlade Republike srbske Milorada Dodika Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), a so ga na zahtevo parlamentarne komisije 16. junija umaknili iz razprave.

Tajnik stranke Rajko Vasić je protestni shod, ki sicer ni izzval večje javne pozornosti, komentiral kot še en kazalnik, zakaj je zakon treba sprejeti. "To ni le trend v Evropi, temveč je tudi vprašanje vzpostavljana zaupanje znotraj BiH-a."

Dizdarevićeva je trdno prepričana, da bo nikabo nosila tudi če bo zakon sprejet in bi bila zato kaznovana.

Konec aprila je spodnji dom belgijskega parlamenta izglasoval zakon, ki prepoveduje nošenje burk in nikabov. Mesec dni pozneje je francoski parlamenta sprejel resolucijo, ki nošenje takšnih oblačil obsoja kot napad na vrednote v državi. Predlog zakona je 13. julija sprejel spodnji dom francoskega parlamenta, zdaj pa ga mora jeseni sprejeti še skupščina. Ustavnost zakona mora preveriti še ustavno sodišče. Predlog zakona o prepovedi nošenja burk in nikabov je 21. julija zavrnil španski parlament. Čeprav v Španiji živi dva milijona muslimanov, le redke ženske na javnih mestih nosijo burke ali nikabe.