Turčijo so okoriščanja z naftnimi posli IS-ja prvi javno obtožili Rusi. Foto: Reuters
Turčijo so okoriščanja z naftnimi posli IS-ja prvi javno obtožili Rusi. Foto: Reuters
Eden izmed poglavitnih virov zaslužka Islamske države so naftni posli. Foto: EPA

Al Abadi je na srečanju z nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem poudaril, da je treba ustaviti tihotapljenje nafte, ki jo izvajajo teroristične tolpe IS-ja, večina te nafte pa se "tihotapi prek Turčije".

Odnosi Bagdada z Ankaro so se sicer izboljšali, odkar je Al Abadi lani prevzel premiersko mesto, ostajajo pa napetosti med državama glede vrste vprašanj, vključno s sirsko državljansko vojno in sporom glede napotitve turške vojske na sever Iraka.


Nemčija opozarja Savdsko Arabijo
Nemčija je javno opozorila Savdsko Arabijo pred nadaljnjim financiranjem skrajnežev po svetu. Poziv nemškega podkanclerja Sigmarja Gabriela, naj Savdijci zaprejo pipico dotoka denarja vahabitom, prihaja v času, ko nekateri nemški politiki vse glasneje opozarjajo na radikalne mošeje, ki jih financira Riad. Kot je poudaril Gabriel, savdski režim po vsem svetu, vključno po Evropi, financira mošeje, znane po širjenju radikalnih idej.
"Savdijcem moramo jasno in glasno sporočiti, da je konec časov zatiskanja oči," je povedal Gabriel za časnik Bild am Sonntag. "Savdska Arabija financira vahabitske mošeje po vsem svetu. Številni islamisti, ki predstavljajo grožnjo javni varnosti, prihajajo iz teh skupnosti po Nemčiji." Podobne obtožbe proti Savdski Arabiji sicer krožijo že kar nekaj časa, ne zgodi pa se pogosto, da kak zahodni politik o tem odkrito spregovori, saj ta zalivska država kontroverznih politik ostaja ena izmed ključnih zaveznic Zahoda na nemirnem Bližnjem vzhodu.


Spor glede napotitve vojakov

Iraški premier je obtožbe o naftni poti prek Turčije izrekel, potem ko se je Bagdad znašel v sporu s Turčijo, ker je ta v petek na sever Iraka poslala 150 vojakov, ki naj bi urili kurdske in sunitske sile za boj proti IS-ju. Po trditvah Bagdada je Turčija vojake na sever Iraka poslala brez vedenja oz. dovoljenja iraških oblasti, Al Abadi pa ji je dal do torka zvečer čas, da jih umakne.

Z obtožbami, ki Turčijo povezujejo z nezakonito IS-jevo trgovino nafte (prav trgovina z nafto je eden izmed glavnih virov zaslužka samooklicane države), se je Al Abadi pridružil vrsti podobnih očitkov na račun Ankare.

Moskva je vpletenosti v tovrstno trgovanje z nafto obtožila turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in njegovo družino. V Ankari so na te očitke odgovorili z obtožbami, da je v nezakonito trgovanje z nafto IS-ja dejansko vpletena Rusija. V vse skupaj so se vpletli še iranski mediji, ki so povzeli ruske trditve, zaradi česar je nato Erdogan verbalno napadel Teheran.

ZDA so ocenile, da pri nafti, ki jo IS pretihotapi skozi Turčijo, ne gre za velike količine, zaradi česar pa je Moskva Washington obtožila prikrivanja.