Moskva je objavila posnetke napadov na skladišča nafte IS-ja v Siriji. Foto: Reuters
Moskva je objavila posnetke napadov na skladišča nafte IS-ja v Siriji. Foto: Reuters
Oleg Peskov
Pripadniki ruske častne straže stojijo ob krsti ubitega ruskega pilota Olega Peškova, ki so ga teroristi v Siriji ubili po tem, ko se je katapultiral iz sestreljenega bojnega letala Su-24. Foto: Reuters
false
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je pripravljen sestati s turškim kolegom Mevletom Cavusoglujem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
false
Turški predsednik Erdogan za zdaj ne razmišlja o povračilnih ukrepih Rusiji, ki je proti Turčiji sprejela določene sankcije. Foto: Reuters
IS Turčiji prodajal nafto?
Rusija predložila svoje dokaze proti Turčiji

"Danes predstavljamo le delček dejstev, ki potrjujejo, da organizirana skupina in turška elita kradeta nafto svoji sosedi in z njo trgujeta v regiji," je na novinarski konferenci dejal ruski obrambni minister Anatolij Antonov. Dodal je, da "velike količine nafte" prihajajo na ozemlje Turčije po "živih naftovodih", pri čemer je imel v mislih kordone, sestavljene iz več tisoč tovornjakov, ki prevažajo nafto, poroča rt.com.

Po besedah Antonova je Turčija glavni kupec in preprodajalec nezakonite nafte, ki prihaja iz Sirije in Iraka. "Po naših podatkih je najvišje državno vodstvo - predsednik Erdogan in njegova družina - vpleteno v kriminalna dejanja." Rusija trdi, da je po dveh mesecih zračnih napadov na cilje teroristov v Siriji uničila 32 naftnih objektov, 11 rafinerij in 23 naftnih črpališč, je po poročanju rt.com dejal ruski general Sergej Rudskoj in dodal, da so ruske sile uničile tudi 1.080 tovornjakov, ki prevažajo nafto in naftne derivate.

Zmanjšanje dobička
Rudskoj je postregel tudi s konkretnimi številkami. "Dohodek terorističnih skupin je bil tri milijone dolarjev na dan. Po dveh mesecih zračne ofenzive ruskih sil v Siriji se je njihov zaslužek zmanjšal na okoli 1,5 milijona na dan."

Obrambni minister je kot rusko dokazno gradivo predložil fotografije satelitskih posnetkov (na katerih so vidni tovornjaki, ki prevažajo nafto), videoposnetke zračnih napadov ruskih sil na skladišča z nafto IS-ja in zemljevide tihotapskih poti. Dodatni dokazi, ki pa z druge strani niso potrjeni ali zavrnjeni, bodo objavljeni na spletni strani ruskega obrambnega ministrstva v prihodnjih dneh.

Rusija namreč trdi, da je Turčija sestrelila rusko bojno letalo suhoj Su-24 prav zaradi ruskih bombardiranj tihotapcev z nafto, ki je namenjena v Turčijo. Turški predsednik Erdogan to ves čas zanika. V torek je celo pozval Kremelj, naj predstavi dokaze svojih trditev o vpletenosti Turčije v nezakonito trgovanje z nafto, sicer, je napovedal, je pripravljen odstopiti. Erdogan je v nasprotnem primeru k odstopu pozval Putina.

Čeprav številni politični analitiki menijo, da Erdogan ni pripravljen odstopiti, je turški predsednik danes znova poudaril, da bo odstopil, "če bodo ruske obtožbe dokazane". Ob tem je dodal: "Svojih vrednot nisem toliko izgubil, da bi kupoval nafto od terorističnih organizacij." Bil je jasen, da ne želi še dodatno zaostriti odnosov z Rusijo.

Lavrov pripravljen na srečanje s turškim kolegom
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ruskega predsednika Vladimirja Putina ob robu podnebne konference v Parizu povabil na pogovor na štiri oči, a je Putin pogovor zavrnil. Oba predsednika sta se sicer ločeno sešla z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v Nikoziji na Cipru dejal, da se je pripravljen sestati s turškim kolegom Mevletom Cavusoglujem. Če se bosta zunanja ministra v Beogradu res soočila iz oči v oči, bo to prvo srečanje na visoki ravni med Moskvo in Ankaro po sestrelitvi ruskega letala nad Sirijo prejšnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija ne bo uvedla povračilnih ukrepov proti Rusiji
Odnosi med Moskvo in Ankaro so se močno poslabšali, ko je Turčija prejšnji teden sestrelila rusko vojaško letalo, ki je bilo na bojni misiji v Siriji. Sestrelili so ga, ker naj bi kršil turški zračni prostor, vendar v Moskvi to zanikajo. Lavrov je zaradi incidenta odpovedal obisk Ankare, ki ga je imel napovedanega v prejšnjem tednu, Rusija pa je proti Turčiji uvedla tudi gospodarske sankcije.

Erdogan je sicer zagotovil, da Turčija ne bo uvedla povračilnih ukrepov za sankcije Rusije. Rusija je po incidentu uvedla prepoved uvoza turškega sadja in zelenjave ter ustavila prodajo počitniških paketov v Turčiji, ki je ena glavnih destinacij ruskih turistov. Zagrozila je tudi z drugimi ukrepi.

Fotografije in videoposnetki (katerih časovna umestitev ni znana), ki jih je objavilo rusko zunanje ministrstvo in ki trdi, da naj bi prikazovali povezavo med Turčijo in nezakonitim trgovanjem z nafto z IS-jem v Siriji.

IS obglavil prvega ruskega državljana
V sredo popoldne je bil na džihadističnih spletnih straneh objavljen videoposnetek samooklicane Islamske države, ki je usmrtila domnevnega ruskega vohuna, Čečena iz Groznija. Novico je objavila in potrdila obveščevalna skupina SITE (med drugim so prvi posredovali novice o ugrabitvi in usmrtitvi Hrvata Tomislava Salopeka). Na posnetku pozneje usmrčeni Harun pripoveduje svojo zgodbo in priznanje, da je delal za rusko obveščevalno službo FSB. Na koncu morilec v ruščini napade Rusijo in Putina ter obglavi Haruna na bregovih Evfrata v bližini Rake.

IS Turčiji prodajal nafto?
Rusija predložila svoje dokaze proti Turčiji